Unge feltritthester viste seg frem under NM-helgen

Helgens NM i feltritt på Starum rommet mer enn et NM; et knippe unge hester stilte også til start i Norsk Breeders Trophy/Breeders Open. – Det er så givende med unghestene, det er de mange små milepælene som gir så mye glede, sier Emilie Røinås som vant Norsk Breeders Trophy/Breeders Open med NV-vallaken Elviras Harlekin.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Emilie Røinås red NV-vallaken Elviras Harlekin til en andreplass i den åpne H90-klassen - og til seier i NBT/BO. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)

Femåringene i unghestmesterskapet inngikk i H90 klassen under stevnehelgen i regi av Starum Hestesportsklubb. NV-vallaken Elviras Harlekin (Akribori/Clinford) ble godt ridd av Emilie Røinås fra Vennesla Rytterforening, som også er eier av vallaken. Innsatsen ga en andreplass i den åpne klassen og med det også seier både i Norsk Breeders Trophy og Breeders Open. Denne vallaken er oppdrettet av Stall Elvira. Ekvipasjen viste en god dressur til 31,7 i straff (68,26 %). Etter terrenget måtte de notere seg 10,4 straffepoeng, men de gikk en god nullrunde på sprangbanen.

-Jeg har ikke hatt ham så lenge, bare siden slutten av april, men han er allerede nesten en terrengmaskin. Han er modig, full av guts – går veldig på – og så er han veldig likandes sånn i det hele tatt, forteller en fornøyd Emilie.
Planen med vallaken er å fortsette i samme spor:
- Jeg håper han følger årsklassene og kan gå på trestjerners nivå etter hvert!

Seier til oppdretterens hjertebarn

Tre seksåringer stilte til start for å kjempe om unghesttittelen i H100-klassen, hvilket også var NM-klassen for juniorer. Samtlige tre innledet med riktig gode prestasjoner på dressurbanen.
På tredjeplass i den åpne klassen her kom vakre ML Charlize, en DWB-hoppe avlet av og eies av Stutteri ML ved Lillian og Cato Strand. Denne plasseringen ga seier i Breeders Open for ML Charlize som ble godt ridd av Cecilie Kristiansen fra Asker Rideklubb. Hoppens farge og vesen gir sterke indikasjoner om hvem hun har bakover i sin stamme –, og ja, far er Sir Cisco, mens morfar er Weltjunge, elitehingst i Dansk Varmblod. I dressuren klinket ML Charlize til med kun 26,6 i straff etter en prosentsum på hele 73,370 %. Det tikket inn et par små tidsfeil i terrenget og to bommer gikk ned på sprangbanen, men seieren satt med 37,4 i straff sammenlagt.

-Dette var veldig gøy, Charlize er litt hjertebarnet mitt, sier en glad oppdretter Lillian Strand. – De ledet den åpne klassen etter sprang og dressur, men så ble det to bommer ned på sprangbanen og en tredjeplass totalt – og seier i Breeders Open.

Lillian og Cato Strand er oppdrettere og også eiere av hoppen. – Hun har fått to føll, både som 4-års og 5-års. Den ene av avkommene har jeg tenkt til å ha som hingsteemne. Ettersom hun har hatt to føll, så er hun nå syv – og satt sent i gang med treningen, men har utviklet seg veldig fint.

Oppdretteren setter stor pris på samarbeidet hun har med rytter Cecilie Kristiansen og trekker også frem hennes mor Tone som en viktig del av teamet rundt hoppen. – For en duo, smiler Lillian. – De gjør en fantastisk jobb sammen. Vårt samarbeid har blomstret frem ved at Cecilie tidligere selv har eid og ridd en hest jeg har avlet. Jeg så hvilken god jobb hun og moren la ned i denne, og da Cecilie en gang red med i AEG, sa jeg at de en gang skulle ha en hest fra meg – det gjorde at jeg ville ha et samarbeid med dem. Jeg vil også gi kred til Cecilies trener i sprang og dressur; Cecilie har hesten hos Anniken Eide som gir dem så god hjelp i disse to grenene. Sammen gjør disse tre en kjempejobb med Charlize!

Planen for den velgående hoppen er i utgangspunktet at hun skal tilbake i avlsboksen igjen. – Planen er at hun skal komme tilbake til meg som avlshoppe, men alt kan jo skje, smiler Lillian.

Cecilie Kristiansen/ML Charlize, oppdretter og eier Stutteri ML ved Lillian og Cato Strand, tok seieren i Breeders Open blant seksåringene. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)

De små milepælene gir de store gledene

Emilie Røinås stilte også til start med en seksåring i Breeders Open, i seksårsklassen var makkeren vallaken Kuzko (Norways Bally/Cape Town S. Oppdretter på denne er Sissel Røinås - som er ganske nær beslektet med rytteren. – Dette er en litt annen type enn Harlekin, han er litt mer forsiktig og har vært litt redd for vann. Men vi har trent godt, og han tar til seg treningen og går med selvsikkerhet nå – han synes det er gøy, sier Emilie. – Det er mamma som har avlet ham, og jeg er så heldig at jeg får ri ham!

Emilie hadde to unghester til start i dette mesterskapet, og har ridd unghestmesterskap før også.
– Vi kjøper ikke de som er ferdige, men går for de med potensial. Det å ri unghest, det gir så mange små gleder i hverdagen. Det er de små tingene som plutselig sitter – det er de små milepælene som gir så store gleder.

Kuzko og Emilie var hakk i hæl på Cecilie Kristiansen og ML Charlize etter dressuren med sine 26,7 i straff. Med åtte feil i terrenget og fire fra sprangbanen ble det til sammen 38,7 i straff og nest beste resultat blant seksåringene.

Ullensaker Rideklubbs Anne Cathrine Sellæg innledet også Breeders Open knallgodt på dressurbanen med DWB-hoppen Lidsmoesgaards Princesa (Cyrano Ask/Cavall Ask), oppdretter Dorte og Henrik Lidsmoes. Det var tett mellom de tre seksåringene – for Anne Cathrine og Princesa resulterte dressuren i 28 i straff. De avsluttet med en god feilfri runde på sprangbanen, men 24,4 i straff i terrenget kostet imidlertid dyrt for ekvipasjen som endte på 52,4.

Resultater