Ung junior med hest av seniorårgang tok gullet

Med sine 14 år stilte Marthe Øya Stokka opp i INM som en junior helt i nedre alderssjiktet – og hun stilte opp med en av de eldste firbente; 17 år gamle Paolas Ladies Choice. Sammen er de to imidlertid rutinert dynamitt, og innsatsen i helgen holdt hele veien til gull.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Knallsterk innsats gjennom hele mesterskapet - 14 år unge Marthe Øya Stokka med 17 år gamle Paolas Ladies Choice tok INM-gullet. Foto: Kristian Strøm

Marthe og hennes sortbrune hoppe av god årgang var en av de 15 som innledet mesterskapet som ble presentert av Jarlsberg Hestesport med en god nullrunde lørdag på Melsom, i regi av Jarlsberg og Melsom Rideklubb.

Søndag ble bommene hevet fem centimeter opp til 1,30 m, og de unge rytterne ble satt på prøve – det var en ordentlig mesterskapsbane som møtte juniorene. Av de opprinnelig 53 startende var det 21 ekvipasjer som fikk grønt lys også til å ri andre omgang. Mange måtte se en bom ned, og til slutt var det kun to ekvipasjer som sto igjen med tre nullrunder – i tillegg til Marthe, som rir for Arendal og Grimstad Rideklubb, stod det null i protokollen også for Martine Mariero Moe/Cendrillon du Ruisseau Z e. Calvaro Z/Chellano Z fra Skogan Rideklubb. Dermed kunne disse to forberede seg til omhopping om gull og sølv.

Før de to kunne hoppe om medaljer, skulle det avgjøres hvem som kunne ta med seg bronsemedaljen hjem. Hele fire ekvipasjer hadde fire små feilpoeng hver etter de tre innledende nullrunde – Sebastian Kismul Børgesen/Handels Classic fra Sandnes og Jæren Rideklubb, Dinah Amalie Myrebøe Mariante/Knockrath Whos Who e. Porsch/Cyrano fra Skogan Rideklubb, Emilie Kvevik/My Lady fra Rogaland Rideklubb og Mathea Omberg Christiansen/Wodka e. Kojak/Calvados fra Drøbak Rideklubb. Fine runder til tross fra de dyktige rytterne Sebastian og Dinah ble det en bom for mye ned for hver av dem. Det ble null feil både Emilie og Mathea, men det var Mathea som trakk det lengste strået og fikk beste tid. Dermed var bronsen et faktum for Mathea og Wodka – sistnevnte også en hest av godt voksen modell med sine 18 år.

Både Marthe og Martine presterte enda en god runde da de red om de to toppmedaljene. For Martine måtte to bommer i bakken, mens det ble en bom ned for Marthe – dermed kunne 14-åringen legge til en mestertittel på sin CV mens sølvet gikk til Martine.

Fabelaktig medaljørtrio - gull til Marthe Øya Stokka, sølv til Martine Mariero Moe og bronse til Mathea Omberg Christiansen. Foto: Kristian Strøm

Marthes alder innebar at hun hadde kunnet gå for children-klassen i INM, men valget falt på junior.
– Jeg var litt usikker på hva jeg skulle velge, men jeg landet på å ri junior for det er på de høydene vi rir mest på nå og jeg har lyst til å ta det videre til junior, sa en glad vinner.
Det var ikke noen lett vei til mesterskapstittelen, men Marthe og Paolas Ladies Choice taklet utfordringene.
- Banene var ganske vanskelige, men jeg har en veldig flink hest og vi klarte å holde hodet kaldt begge to. Nå skal vi ta det litt med ro fremover – og så planlegge neste år!
Marthe har prestert jevnt og godt med sin makker i hele år og er en velkjent ekvipasje. Et nytt bekjentskap derimot var duoen Martine og Cendrillon – som sammen kun har en tre uker lang historie. Likevel tok Martine det hele veien til fire flotte runder i et NM, med sølv på toppen av det hele.
-Jeg har bare hatt hesten min i tre uker, dette er vårt andre stevne, så dette var over all forventning, smilte Martine.
Om Martine alltid går inn for å gjøre en god jobb, var det erfaring hun var mest opptatt av å sanke, ikke medalje. Hennes fine skimmel har gått klasser i Belgia på 1,45-1,50 m nivå før, og det er de høydene Martine nå sikter mot.
-Neste år er jeg young rider, det er det jeg sikter mot nå.
Mathea smilte fornøyd oppe på sin Wodka. – Dette har vært kjempegøy – det er stas å ta medalje i et nasjonalt mesterskap! Det har vært vanskelige baner og veldig mange startende så veldig spennende. Wodka hoppet kjempefint, han er jo godt voksen, men var bare super denne helgen!

Resultater

Etter kun tre ukers bekjentskap presterer Martine på toppnivå med sin herlige nye hest Cendrillon du Ruisseau Z - hesten hun satser med mot nye høyder på UR-nivå neste år.
I likhet med gullvinner hadde Mathea Omberg Christiansen med seg en rutinert makker til mesterskapet - 18 år gamle Wodka. Det resulterte i en god bronse. Foto: Kristian Strøm