Tysk elegant storeslem

Allerede på den første konkurransedagen under årets verdenscupfinale i voltige, tok tyske utøvere storeslem i både den obligatoriske tekniske delen for kvinner og menn, samt i finalens første Pas de Deux freestyle. Spørsmålet videre har derfor vært hvor mange titler de tyske utøverne til sist ville hente hjem, og natt til lørdag kom svarene ved CHI Health Centre Omaha.

En overlykkelig og rørt Jannik Heiland slipper jubelen løs sammen longør Sonja Meyer etter å ha lyktes i å vinne verdenscupfinalen i voltige på femte forsøk. Foto: ©FEI/Richard Juilliart
av
Sille Kasin

Tyske Kathrin Meyer med longør Sonja Meyer og familiens hest, den 16 år gamle oldenburgevallaken San Classico S, stod allerede innledningsvis for en solid prestasjon da den tekniske delen av årets individuelle verdenscup for kvinner gikk av stabelen torsdag ettermiddag amerikansk tid. Gjennom seier i første delprøve ble dermed grunnlaget for suksess i karrierens første World Cup-finale lagt.

Lørdag viste den karismatiske voltigøren igjen klasse i freestyle til 8.556, men måtte likevel se seg slått av den sveitsiske utfordreren Danielle Bürgi, som sammen med longør Andrea Selch og hesten Best Brew ble belønnet med en score på 8.599 for freestyleprogrammet sitt.

Like fullt sikret 22 år gamle Kathrin Meyer årets verdenscuptittel sammenlagt med en totalscore på 8.428, etterfulgt av Danielle Bürgi på 8.346. Mer tysk ble det videre på pallen, da Julia Sophie Wagner med longør Hendrik Falk og og den tyske sportshesten Sir Laulau kapret tredjeplassen sammenlagt etter å ha oppnådd en totalscore på 8.019.

- Jeg er virkelig lykkelig, for dette var første gang jeg viste det nye freestyleprogrammet mitt med et nytt hopp fra bakken. Dette fungerte veldig bra, og jeg er spesielt lykkelig over det, uttalte en super fornøyd Kathrin Meyer etter at karrierens første World Cup-tittel var et faktum.

Kathrin Meyer sikret sammenlagtseier og World Cup-tittel i årets verdenscupfinale i voltige for kvinner. Foto: ©FEI/Richard Juilliart
Sveitsiske Danielle Bürgi vant helgens andre freestyle og ble nummer to sammenlagt. Her med hesten Best Brew. Foto: ©FEI/Richard Juilliart

Også i herrenes verdenscupfinale ble det tysk triumf – og på ingen måte uventet, da rutinerte Jannik Heiland allerede lå i betryggende ledelse etter første konkurransedag med 0.5 poeng, og sammen med longør Sonja Meyer og San Classico S også toppet listen i freestyle. Over tid har den sympatiske voltigøren drømt om å kapre World Cup-tittelen, og på femte forsøk lyktes han altså vel fortjent i Omaha – med en totalscore på 8.551.

- Arenaen er enormt stor, jeg hadde en veldig god følelse, og det er en ære for meg å være her. Hele livet mitt har jeg drømt om å vinne verdenscupfinalen, strålte han i etterkant.

Både nederlandske Sam Dos Santos og sveitsiske Andrin Müller ble longert av Sarah Krauss på den 12 år gamle hesten Max. Til tross for sin unge alder på kun 16 år kunne førstnevnte glede seg over andreplass i årets finale med en totalscore på 8.052, mens sistnevnte også visste å holde fortet og ble nummer tre med en sammenlagtscore på 7.514.

Årets mannlige finalevinner tyske Jannik Heiland på San Classico S var i en klasse for seg. Foto: ©FEI/Richard Juilliart

Etter at to av årets tre World Cup-titler tilfalt tyske utøvere, gjensto bare ett spørsmål i Omaha lørdag kveld i forkant av årets sprangfinale. Ville også Pas de Deux-trofeet havne i tyske hender? Allerede første dag var de regjerende verdensmestrene, Chiara Conga og Justin van Gerven, nå med longør Sarah Krauss og Max på lag, på betryggende vei mot finaleseier, men sammenlagtseieren kom ikke av seg selv. For de to tyske makkerne Diana Harwardt og Peter Künne med longør Hendrik Falk og hesten Sir Laulau dem virkelig konkurranse gjennom seier i årets andre freestyle til 8.516.

Til sist strøk publikumsyndlingene Chiara Conga og Justin van Gerven fra Herning 2022 av gårde med sammenlagtseieren til 8.341, mens Diana Harwardt og Peter Künne sikret sølvplassen på pallen med 7.876. Den østerrikske duoen Romana Hinter og Eva Nagiller ble longert av Mary McCormic Killian, oppnådde en sammenlagtscore på 7.832 og ble dermed nummer tre i årets verdenscupfinale.

De regjerende verdensmestrene i Pas de Deux, Chiara Conga og Justin van Greven , viste et begeistret publikum i Omaha hvorfor de nettopp er det - og vant årets verdenscupfinale på hesten Max. Foto: ©FEI/Richard Juilliart
Diana Harwardt og Peter Künne sørget virkelig for tysk storeslem i Omaha, da de ble nummer to på hesten Sir LauLau. Foto: ©FEI/Richard Juilliart

Dermed ble det tysk storeslem under årets verdenscupfinale i voltige i Omaha – og ikke bare til glede for tyskerne selv, men også til stor glede for et entusiastiske publikum, som for første gang kunne følge en finale i FEIs raskets økende gren live fra sidelinjen i USA.

Resultater: