Trude og Tino har gått veien sammen

Historien om Trude Hestengen og Christianslund Fürstino begynner i 2013. Det var da hun falt for det lille føllet som danset rundt hos sin danske oppdretter. Ni år senere skal de ut i VM. Veien dit har de gått sammen, helt fra start.

Trude Hestengen kjøpte Christianslund Fürstino som føll - nå skal de ut i VM sammen. (Foto: Pferdemedia.de)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Trude Hestengen og Christianslund Fürstino er en av Norges tre lagryttere til VM i Herning i august. Det er første gang siden 2014 at Norge stiller et lag i VM – og da, tilbake i 2014, var Trude også med, da med Tobajo Pik Disney. Disney hadde hun ridd siden han var unghest, og nå er hun VM-klar igjen, igjen på en hest hun selv har tatt frem.

Et fint lite føll

Dressur er ikke sporten for de med dårlig tid. Å tenke fremover, langt fremover, er en viktig del av det hele.

Det gjorde Trude da hun så Tino den gangen tilbake i 2013.

-Jeg kjøpte ham som føll, det var en oppdretter jeg kjenner som tipset meg om at hun hadde et fint føll, forteller Trude.

Trude var helt enig med oppdretteren. Tino var et fint føll, et veldig fint et. – Han så fin ut, og han hadde fine bevegelser. Så det ble ham!

-Han så fin ut, hadde fine bevegelser - da ble det ham, forteller Trude om kjøpet av Tino som føll. (Foto: Privat)

Red ham inn selv

Da Tino var 2 år, kom han hjem til Trude og hennes stall i Skælskør på Sjælland i Danmark. Etter hvert ble det innridning og trening frem mot unghestklasser.

-Jeg red ham inn selv, uten noen hjelp fra bakken da han var tre år gammel. Han var utrolig enkel å ri inn, han har alltid vært super søt å ri, aldri bukket eller prøvd å kaste meg av. Eneste han gjør er å være litt fjollete på tur, da kan han snu rundt 180 grader – han er ikke så glad for å tå på tur smiler Trude.

Hun tenker seg om: - Det er faktisk bare jeg som noensinne har sittet på ham.

Ferden gikk ut på konkurransebanene, og karrieren så lovende ut.

-Som 4-åring vant vi en kvalifikasjon til Falsterbo Horse Show med hele 93 %!

Så ble det operasjoner i stedet

Etter det forberedte Trude reisen til Falsterbo, men så grep skjebnen inn. En uke før fikk Tino kolikk og måtte opereres for tarmslyng.

-Det gikk heldigvis bra, og han kom i gang igjen. 4-års sesongen hadde gått, men vi begynte å trene frem mot 5-års sesongen, forteller rytteren.

Men det var noe som ikke stemte. Trude kjente at det var et eller annet som ikke var som det skulle. Etter flere undersøkelser ble det konstatert at han hadde en defekt i ganen. Dermed bar det inn i operasjonssalen igjen.

-Det var mye for en unghest, to store operasjoner på under et år, sier Trude stille.

En uke før Falsterbo fikk Tino tarmslyng og måtte opereres


Veien har ikke vært så enkel for Tino - to ganger har han som unghest måttet på operasjonsbordet, den første gangen som unghest.

Comeback på konkurransebanene

Operasjonen var igjen vellykket, og ennå hadde de tid til å ta litt for seg i 5-års sesongen.

-Vi kom tilbake og vant Hallmesterskapet for 5-åringer i Arendal, forteller Trude.

Året etter var hun der hun skulle ha vært noen år tidligere. – Da han var seks år fikk vi endelig ridd i Falsterbo, og vi kom til finalen der.

Igjen dro de til Norge for deltagelse i Hallmesterskapet – og vant seksårsklassen.

Etter det, i 2020, kom pandemien. – Da var han syv år, men vi fikk gjort lite det året da det meste ble avlyst. Men i 2021, da han var åtte år, da hadde vi vårt store debut-år!

Trude og Tino vant Hallmesterskapet for 5-åringer i 2018 - og tok seieren i seksårsklassen også året etter. (Foto: Privat)

Drømmen om VM

All treningen som var lagt ned i løpet av årene, kom til syne i resultatene. Ekvipasjen debuterte i Intermediaire I, de gikk Medium Tour internasjonalt, de gikk Intermediaire II med seier – og rett før jul i fjor debuterte de i Grand Prix.

-Da ble drømmen – målet – om VM langsomt formet, smiler Trude.

En plan for kvalifisering ble lagt. – Det ble to turer til Belgia, og vi fikk den ene av to kvalifiseringer i Belgia. Vi fikk også vår første plassering i Grand Prix kür.

I Tyskland i slutten av april satt andre kvalifisering til VM.

Nå er VM-drømmen blitt en realitet.

Ekvipasjen debuterte i Grand Prix før jul 2021 - og i vår sikret de seg VM-kvalifiseringene. (Foto: Privat)

Trude & Tino

Trude smiler: - Vi er klare.

Sånn er Trude. Rolig, stødig, selvsikker.

Hun og Tino har mye til felles.

-Han er en veldig selvsikker hest, han har masse selvtillit! Som ung var han en håndfull, han måtte kastreres da han var 2 år, for han var så frekk. Men nå er han bare veldig snill og grei å håndtere.

-Som ung var han litt en håndfull, nå er han bare veldig snill og grei å håndtere, sier Trude om Tino. (Foto: Privat)

Han er en veldig selvsikker hest, han har masse selvtillit!

Trude Hestengen
VM-klar med Christianslund Fürstino

Trude vil mye, og det vil Tino også.

Trude ler:

-Han er for det meste veldig grei å håndtere, men så snart han skjønner at vi skal ut og kjøre, blir han veldig ivrig og kan overhodet ikke stå stille. Hvis jeg da forlater ham, om enn i bare i noen sekunder, så blir han vill, han småsteiler og stamper i gulvet. Det samme gjør han på lastebilen før vi begynner å kjøre. Så han er litt utagerende, blir litt fort hissig – men han er også verdens snilleste hest!

Deres vei sammen, fra tiden som føll til voksen Grand Prix-hest, har ikke gått helt rett frem. Det har vært stunder der Trude har sett litt mørkt på om de hadde noen fremtid sammen. Men Tino krummet nakken. Han ville, og Trude ville.

Nå skal de til VM, sammen.

-Tino er en helt spesiell hest for meg, med alt det han har vært igjennom og alle de gode opplevelsene vi har hatt sammen!

-Tino er en helt spesiell hest for meg, sier Trude. (Foto: Privat)

Fakta

Hest: Christianslund Fürstino (Tino) e. Fürstenball/Cape Town S

Født: 2013

Rytter: Trude Hestengen

Oppdretter: Annette Hasel Juhl

Avlsforbund: Dansk Varmblod