Tredje gang med «Høstfest med dølahest»

For tredje året på rad arrangerte Kongsvinger og Omegn Rideklubb i samarbeid med Glomdal Dølahestlag, Akershus Dølahestlag og Landslaget for Dølahest nylig stevnet «Høstfest for Dølahest». På «Høstfest for Dølahest» handler det naturlig nok om dølahest – og om hesteglede og rekruttering. I år hadde arrangøren også kapasitet til å favne flere og inviterte også inn de øvrige norske hesterasene.

av
Ekstern part
Søndag 9. oktober arrangerte Kongsvinger og Omegn Rideklubb i samarbeid med Glomsdal Dølahestlag, Akershus Dølahestlag og Landslaget for Dølahest stevnet "Høstfest for dølahest" - der målet er å rekruttere flere dølahester inn til sporten. Bildet viser Malin Gjetanger og Elstad Gutten, groom Cecilia Gjetanger. (Foto: Kristine Berntsen)

Av Akershus Dølahestlag

«Høstfest for Dølahest» er et stevne kun for dølahester og er i all hovedsak ett rekrutteringsstevne for å øke interessen og motivasjon for bruk av dølahesten i NRYF sine grener. Her konkurreres det i dressurridning fra LD til LA og dressurkjøring og presisjonskjøring fra utdanning til middels. Man kan starte enkeltklasser eller man kan være med på cuper.

Veronica Granerud og Blesas Viktor 4 år. (Foto: Kristine Berntsen)
Kristine Berntsen og Lundeprinsen. (foto Katharina Sørensen )

Trygt inn på stevnearenaen

-Vi ønsker å se flere dølahester ute i sporten, og ser at dette er en myk vei å gå for å skape trygghet på stevnearenaen, sier Liv Haug i Akershus Dølahestlag.

I dressurridning går cupene på nivå, man rir da to klasser på det nivået man starter. Vil man være med i cup i kjøring, må man starte både dressur og presisjon, og også her er det cup for alle nivåer. Det er også en sammenlagt cup, da må ekvipasjen starte både ridning og kjøring, og det er egne klasser og cuper for juniorene.

-Det er gledelig at vi ser en økning på antall startende fra år til år, i år hadde vi 33 dølahest ekvipasjer til start, noen ryttere og kusker gjorde sin stevnedebut på dette stevnet, det samme gjaldt flere av hestene.

I LD gjennomførte 5 fireåringer sin stevnedebut med glans. Til sammen var der 40 starter i dressuren og 32 starter i kjøring.

- I kjøring hadde vi i år kapasitet til å invitere de andre norskerasene, vi fikk hyggelig besøk av to flotte kaldblodshester, sier Liv.

Andreas Nøkleby 13 år og Lia Gubben, groom Elisabeth Nøkleby. (Foto Kristine Berntsen)
Jeanette Granerud og Elstad Lavrans 4 år. (foto Kristine Berntsen)
Hannha Brøtmo Bårdseng og Grågardssvarten. (Foto: Kristine Berntsen)

Dølahesten - en del av norsk kulturarv

Dølahesten er en av de tre særnorske hesterasene og er en del av vår kulturarv. Dølahesten er opprinnelig en arbeidshest, som i over 100 år var med å bygge Norge, da traktoren gjorde sitt inntog i skogsdrift landbruk og biler overtok transport av varer i byene, var det ikke lenger det samme behovet for hesten i samfunnet og rasen hold på å dø ut. Dølahesten er i dag utrydningstruet og på rødlista.

- Dølahesten er en vakker, allsidig, arbeidsom og god lynnet hesterase, som vi ønsker å bevare. Et ledd i dette arbeidet er å legge til rette for nye bruksområder for hesten. Med sin allsidighet og gode temperament har rasen mange bruksområder, ett av disse er konkurranser i dressur-ridning og sportskjøring, noe som var bakteppet for ønsket om å arrangere et stevne kun for dølahester, hvor målet er å skape gode, trygge rammer for hesten, rytter, kusk og en rekruttering inn i hestesporten, sier Liv.

Resultater

Liv Haug og Fossens Nora 4 år. (Foto Kristine Berntsen)
Mette Lodding og Vesle Lenda 4 år. (foto Kristine Berntsen)
Merete Pedersen og Sandbrautas Emil 4 år. (Foto: Kristine Berntsen)