Tre norske EM-medaljer

Etter endelig å ha kapret fjorårstittelen som grenmester i kjøring og deretter ha gjentatt triumfen under årets Fjordhest-NM, kan Erik Holmin nå sette enda en kjempefjær i hatten. Denne helgen kjørte nemlig 78-åringen sammen med groom Marie Reed inn til EM-gull på Vilhelmsborg i Danmark. Og Sylvia Kallekleiv og Anne Almli, de sørget også for norsk medaljefangst.

av
Sille Kasin
For et team, sier vi bare! Godt hjulpet av groom Maria Reed og med en fokusert Stald Kiels Makker på jobb kjørte Erik Holmin inn til EM-gull. Foto: Privat

Artikkelen er oppdatert.

I tidsrommet 28. – 31. juli har Europamesterskapene for Fjordinger vært avholdt på Det Nationale Hestesportcenter Vilhelmsborg i Danmark i regi av Fjordhesten Danmark. Her har flere av Europas beste ekvipasjer og junior- og seniorkusker i både sprang, dressur, kjøring og allround møttes til hard konkurranse.

Hard medaljekamp

En delegasjon på hele 16 norske utøvere har også vært å finne på start- og resultatlister disse seneste dagene, både i mesterskapene for senior dressur, i allround med sprang, dressur og presisjon, samt i kjøring der de tre delgrenene dressur, maraton og presisjon inngår.

I tillegg har championater i både sprang og dressur for fire, fem, seks og syv års- og eldre hester stått på programmet, og også den årlige hingstekåringen. Her ble unge to års gamle fremtidshåp vist frem for avlsgodkjenning, treåringer vist frem med tanke på forlenget avlsgodkjennelse og fire års gamle hingster vist frem for ferdig kåringsgodkjennelse.

I forkant av årets EM-arrangement uttalte lederen av Sportsutvalget i Fjordhest Danmark, Maria Pejtersen følgende: Vi forventer et stort internasjonalt EM. Med det store antallet deltakere som allerede nå er påmeldt fra mange land, vil det bli hard kamp om medaljene.

Imponerende gull

Og medaljekampen, den ble så absolutt hard, og Erik Holmins EM-gull i kjøring desto mer imponerende, selv om resultatlistene i etterkant vitner om svært jevn og god kjøring tre hele dager til ende, og i alle tre grener attpåtil. Allerede etter de to første delgrenene var vel gjennomført, lå den erfarne kusken nemlig i ledelse i sammendraget. Den 78 år gamle kusken som nasjonalt representerer Sylling Rideklubb, kjørte nemlig først inn til andreplass i dressur på fredag, gjentok deretter det flotte resultatet i maraton på lørdag og sikret deretter den gjeve EM-medaljen gjennom avslutningsvis å klinke til med seier i favorittgrenen presisjon.

- Det stemmer at han avgjorde mesterskapet i presisjonen – med dobbel null uten feil på banen og heller ingen tidsfeil, noe som er temmelig uvanlig i kjøring nå til dags, bekrefter Maria Reed.

Hesten først

Selv har hun groomet fast for EM-mesteren gjennom de tre seneste årene, og fører villig ordet på hans vegne. For Erik Holmin selv som nyter stor anerkjennelse og respekt både i kjøremiljøet generelt og i fjordhestmiljøet spesielt, er en mann av få ord – og spesielt når det gjelder å snakke om seg selv.

- Erik er ganske enkelt forbilledlig i måten han håndterer hestene på, forteller Maria. – Han hentet konkurransehesten sin, 15 år gamle Stald Kiels Makker, fra Danmark da han var to og nykastrert, og først nå begynner vi virkelig å se resultater av alt arbeidet han har nedlagt i ham gjennom mange, mange år. For dette er virkelig ingen barneponni, ler hun og fortsetter: - Erik tar aldri noen snarveier med hestene og pusher dem aldri, men setter alltid hensynet til hestene først og yter dem stor grad av rettferdighet.

Ydmyk og beskjeden

Og med så stor grad av ydmykhet som Erik Holmin selv utviser, er det ikke akkurat overraskende at han ikke hadde spesielt store forventninger til egne prestasjoner under årets EM Fjordhest. For konkurransen er hard, o i mesterskap kan som kjent alt skje.

- Erik sier selv at han aldri hadde forstilt seg at han skulle ta EM-gull, bekrefter Maria. – Han trodde selv at han kanskje kunne ende blant de fire første, eller med full klaff kanskje kunne ende på en pallplass, men han så virkelig aldri for seg dette kjøregullet i EM, smiler hun. – For oss som team er nok dette det aller, aller største.

Mektig imponert

Elin Hilling som både er nabo, klubbleder og leder av NRYFs Sportsutvalg kjøring kan heller ikke få snakket varmt nok om Erik Holmin og hans fenomenale EM-gull med Stald Kiels Makker i kjøring.

- Nå som jeg har mulighet, trykker jeg på meg alle tre hatter som nabo, klubbleder og sportsutvalgsleder samtidig, og jeg er like stolt, uansett hvilken hatt jeg har på, utbryter Elin Hilling entusiastisk. – Det er litt for lett å have i den evige kommentaren om hvor godt voksen Erik er med sine 78 år, men jeg tror kanskje ikke det er så mange som slår ham i å være nyslått europamester i hans alder? Men sett bort fra dette, så er jo dette EM-gullet en imponerende prestasjon!

For resultatene i et internasjonalt mesterskap av et slikt format som et EM, de kommer selvsagt ikke av seg selv.

Det er en stor påkjenning for både hest, kusk og groom med et sånt mesterskap, bekrefter Elin Hilling. Men dette klarer de, og presterer aller best. Med god hestevelferd og et godt team, legger hun til. - Og groom Marie og kjøretrener Lene Kragh fortjener også bøtter og spann av gratulasjoner. Og dette viser også at man kan, hvis man virkelig vil og går inn for noe. Erik hadde fortjent folk langs hele veien hjem som jublet ham frem, men dette er dessverre litt vanskelig å organisere når de kommer hjem etter fergeturen fra Danmark midt i svarte natta, ler hun. Kort oppsummert, jeg er mektig stolt og imponert, avslutter hun smilende.

Et veldig godt team

NRYF Landslagsleder i kjøring, Linn Støkken Nilsen, er heller ikke vanskelig å be når vi i hestesport.no ber henne beskrive Erik Holmins prestasjon under årets EM-arrangement for fjordinger.

- Erik er alderpresident og en veldig flittig og grundig kusk, understreker Linn Støkken Nilsen. Og Makker er også en virkelig kvalitetshest. Godt hjulpet av groomen Marie Reed, er de et veldig bra team, ykkavslutter hun med ettertrykk.

Mer norsk edelt metall

Men også i andre deler av den norske leiren på Vilhlmsborg hersket det stor og vel fortjent mesterskapsglede denne søndagen. De to norske kuskene, senioren Sylvia Kallekleiv og junioren Anne Karoline Almli hev seg nemlig på sin side inn i medlajejakten under årets allroundmesterskap, der sprang, dressur og presisjon inngikk som delgrener. Førstnevnte utøver tok et flott EM-sølv med Sires Leander, mens sistnevnte kapret bronsen med Dalseters Bendik.

Resultater:

En stor norsk heiagjeng med EM-utøvere og representanter fra Oslo og Akershus Fjordhestlag var på plass under Europamesterskapene for Fjordhest på Vilhelmsborg, blant annet for å heie Syliva Kallekleiv og Sires Leander frem til vel fortjent sølv i allrondmesterskapet. Foto: Privat