Topprestasjoner i årets freestylefinale

- Jeg tror jeg må klype meg selv i armen, utbrøt tyske Jessica von Bredow-Werndl etter med bravur å ha forsvart tittelen som vinner av verdenscupfinalen i dressur i Omaha, Nebraska i USA natt til lørdag norsk tid. Men andre hadde også grunn til å glede seg, for årets kürfinale bød virkelig på flere topprestasjoner.

Årets topp tre under verdenscupfinalen i dressur 2023 - vinner Jessica von Bredow-Werndl flankert av nummer tre, Isabell Werth, til venstre og nummer to, Nana Skodborg Merrald, til høyre. ©FEI/Richard Juilliart
av
Sille Kasin

13 ekvipasjer entret ringen under FEI Dressage World Cup™ Final – Grand Prix Freeestyle presented by Havensafe Farm denne fredagen - natt til lørdag norsk tid - da sprangrytterne og voltigørene hadde hviledag. Og nær sagt som forventet, gikk det veien for tyske Jessica von Bredow-Werndl, også under verdenscupfinalen dette året. Tobarnsmoren, som grunnet barnefødsel ikke kom til start under VM i Herning 2022, stilte som tittelforsvarer fra Leipzig 2022, og gjorde som hun hadde satt seg fore. Etter en noe overraskende oppvarming i Grand Prix på åpningsdagen med et par feil underveis grunnet en heltent, nærmest overtent TSF Dalera BB (Easy Game x Handryk), satt nå nemlig alt som det skulle da det virkelig gjaldt som mest.

Under årets freestylefinale taklet nemlig den 16 år gamle trakehnerhoppa Dalera de nærmest elektriske omgivelsene i CHI Health Center Omaha på en nydelig måte, og ekvipasjen bergtok gjennom dette både puplikum og et samstemt dommerpanel. Dette bestod av Leif Törnblad, Katarina Wüst, Jean-Michel Roudier, Janet Lee Foy, Maarten van der Heijden, Magnus Ringmark og Stephen Clark. Til franske vintagetoner der blant annet samtlige dommere hentet frem titallet for musikkvalg og tolkning i tillegg til flere andre tiere underveis, og der piaffen med overganger høyst passende ble ledsaget av selveste Edith Piaf, danset duoen seg frem og inn til en imponerende totalscore på 90.482 %.

- Jeg tror jeg må klype meg selv i armen, utbrøt en overlykkelig Jessica von Bredow-Werndl etter at seieren var sikret. Den sympatiske dressurdronningen var også påpasselig med å rette en takk til hele det tyske teamet for å ha bidratt med hjelp til å forsvare tittelen. Men aller mest takket hun den firbente makkeren sin.

- Jeg er spesielt takknemlig over den fantastiske hoppa som jeg har fått lov til å danse med. Det er noe helt spesielt ved denne hesten og det båndet vi har sammen, presiserte hun.

Tittelforsvarer Jessica von Bredow-Werndl med det synlige beviset på suksess under verdenscupfinalen i Omaha 2023. ©FEI/Richard Juilliart
Jessica von Bredow-Werndl og TSF Dalera BB under vel fortjent æresrunde. ©FEI/Richard Juilliart

Danske Nanna Skodborg Merrald red sist ut og viste med tydelighet hvorfor hun er regjerende verdensmester fra Herning 2022. Til spesialskrevet musikk red hun sin forholdsvis nye makker, den 15 år gamle oldenburgervallaken Blue Hors Zepter (Blue Hors Zack x Wolkentanz II) inn til 87.146 % og andreplass.

Nanna Skodborg Merrald har bare ridd Zepter i fire måneder, og verdenscupfinalen i Omaha var deres tredje stevne sammen. Før finalen hadde nemlig ekvipasjen bare startet to kvalifiseringer sammen, men for hver gang de har vært start, har de utviklet og forbedret seg.

- Dette er det største jeg har oppnådd til nå, og det var veldig spesielt å bli nummer to blant så fantastiske ryttere, sa Blue Hors-rytteren etter at karrierebeste med Zepter var sikret. – Jeg er veldig, veldig glad og stolt over å ha klart dette. Men jeg føler fortsatt at det er mange knapper som jeg må finne, for Zepter har et uant potensial, smilte hun.

Etter kun fire måneders makkerskap med Zepter og karrierens tredje stevne sammen, kunne Nanna Skodborg Merrald virkelig slippe jubelen løs i Omaha. ©FEI/Richard Juilliart

Den fem ganger tidligere vinneren av verdenscupfinalen, tyske Isabell Werth, hadde denne gangen 13 år gamle DSP Quantaz (Quaterback x Hohenstein) som makker. Duoen var første ekvipasje for kvelden som brøt den magiske grensen på 80 prosentpoeng med gode 85.761 - etter å ha levert et program med ekstremt høy vanskelighetsgrad.

- Dette var hans beste freestyle noensinne, så jeg er fullstendig lykkelig, fortalte Isabell Werth i etterkant. Den fabelaktige innsatsen skulle vise seg å holde til en god tredjeplass i årets finale.

- Musikken var perfekt. Vi kunne ense publikums reaksjon. Det var ufattelig vanskelig, og hver eneste del fungerte, fortalte ikoniske Isabell Werth som har deltatt i ufattelige 22 verdenscupfinaler tidligere.

Fem ganger tidligere finalevinner Isabell Werth var storfornøyd med årets makker, den 13 år gamle DSP Quantaz. ©FEI/Richard Juilliart

Selv om årets finalefelt kun bestod av 13 ekvipasjer etter at tre dessverre falt fra underveis, fikk det entusiastiske publikummet og dressurvenner verden over altså oppleve en freestyle med flere topprestasjoner og en rekke minneverdige øyeblikk. Stor begeistring vekket spesielt også Steffen Peters, som red inn til en totalscore på 83.921 med den 15 år gamle KWPN-vallaken Suppenkasper (Spielberg x Ips Krack) C) på hjemmebane i Omaha.

Resultater:

Hjemmehåpet Steffen Peters slipper jubelen løs på Suppenkasper etter å ha sikret fjerdeplass i verdenscupfinalen dressur 2023. Foto: ©FEI/Richard Juilliart