Tøffe EM-tak i Gorla Minore

Det har vært en begivenhetsrik EM-dag i Gorla Minore. Endelig har starten 2023 gått for juniorene, mens childrenrytterne har vært i ilden på nytt og har både som lag og individuelt fått smake på internasjonalt mesterskapsnivå.

Juniorene har nå kastet seg inn i EM i Gorla Minore for fullt. Norske Siri Endresen var blant dem som sikret en flott nullrunde med Quapo di Tutti i første runde. Arkivbilde: NRYF
av
Sille Kasin

Noe forsinket fra start fikk de 98 juniorekvipasjene fra i alt 30 ulike nasjoner endelig hoppet i gang sin del av europamesterskapet på mesterskapsarenaen i Gorla Minore denne onsdagen – etter at de 105 childrenrytterne og 86 ungrytterne som deltar i årets EM, allerede fikk testet mesterskapsformen i går.

Norske juniorresultater

Siri Endresen og Stall Bergans 15 år gamle vallak Quapo Di Tutti Z (Quartz Adelheid x Carthago Z) var første norske ut, og fikk en god start på det individuelle mesterskapet sitt gjennom en flott feilfri runde. Gjennom C-bedømming etter konvertering fra hinderfeil og tidsdifferanse opp til foreløpig leder av mesterskapet, innebærer dette at den rutinerte duoen ligger som nummer 39 etter første dag.

Deretter var det Mathea Omberg Christiansen sin tur til å entre ringen i Gorla Minore for første gang med sin 13 år gamle hoppe AKD Eclipse (Clinton 53 x Corland). Dessverre ville det seg ikke helt for ekvipasjen på åpningsdagen, da de pådro seg en god del feil underveis i den krevende banen med hinderhøyde 1.40 m. Dermed ligger de så langt i nedre del av resultatlisten, men det er ennå langt frem med flere nye runder i vente.

Ingrid Sandhei Bjørklund og 16 år gamle Arie Z (Asca Z x Mr Blue) som vi kanskje spesielt husker grunnet fjorårets sterke EM-prestasjoner i spanske Oliva Nova, fikk deretter nok en god dag i mesterskapssammenheng. For riktig nok kom det et riv underveis, men med en rask tid på 74.16, ligger duoen nå på en foreløpig finfin 16. plass i det sterke startfeltet.

Fjerde og siste norske juniorytter ut for dagen og nest sist ut i det fyldige EM-feltet for juniorer, var Martine Berheim Skår med den 15 år gamle vallaken Dion (Lupicor x Epstein). Etter å ha pådratt seg 12 feil undervies i den krevende banen, ligger de to så langt i nedre del av sammenlagtlisten – men med alle muligheter til avansement.


Tett i toppen

Etter første dag ligger irske Coen Williams i foreløpig tet med Conthanja (Conthargos x Grand Step) – etterfulgt av portugisiske Madelena Eloy med Forestelle Des Cinq Chene (Mylord Carthago*hn x Fidji Du Fleury og sveitsiske Lou Puch med Leave The Light On (Böckmanns Lord Pezi x Lordanos). Norgesvennen Jone Illi fra Finland som vi blant annet husker fra fantastisk gode runder under fjorårets utgave av Drammen Spring Tour, ligger så lang som nummer fem med Eolita L (Lolita x Daimler). Av de i alt 98 ekvipasjene til start denne tirsdagen, gikk kun 30 av disse feilfritt, men flere kompenserte altså riv underveis med gode tider. Dermed ble et foreløpig godt utgangspunkt for veien videre sikret for mange.

Torsdag ruster juniorene til sin andre individuelle EM-runde, og denne inngår også som første del av årets laghopping. I tillegg får vi nok et møte med ungrytterne som rir sin andre individuelle kvalifisering. Denne inngår også som første runde i årets lagmesterskap. Og mens juniorene holder seg på hinderhøyde 1.40 m gjennom hele mesterskapet, hever den italienske banebyggeren Andrea Colombo og team nå ungrytternes baner opp til 1.50 m.

Litt stang ut for childrenlaget

Etter en noe skuffende start for det norske childrenlaget i går, møtte de unge utøverne i alder 12 – 14 år på hest også nye utfordringer i møte med Andrea Colombos andre EM-bane med hinderhøyde 1.30 m denne onsdagen. Men de fire var ikke alene om dette, for her opplevde mange av de 23 lagene og også utøvere som kun rir individuelt, både oppturer og nedturer på løpende bånd. For lagene handlet alt om å være blant de ti som tar seg videre til årets EM-finale, og dessverre gikk ikke dette Norges vei. Med en samlet score på 47 feil med tre tellende ryttere må derfor Alexandra Pensgård Olsen, Sofia Kingdom-Clark, Maiken Vandbakk Dragerengen og Madelen Ossletten Fuglstad følge lagkampen om medaljene fra tribuneplass på fredag sammen med landslagsleder Tom Vidar Leren Gjeldnes - men er velkomne til å ri den tredjerunden individuelt.

Og lagfinalen, den blir garantert en thriller av dimensjoner og vil nok også kunne inspirere mange unge utøvere til å strekke seg videre. Hele seks av lagene – Storbritannia, Spania, Italia, Frankrike, Irland og Tyskland - står nemlig nå likeplassert på totalt fire feil, mens de øvre fire finalelagene – Polen, Tsjekkia, Portugal og Belgia - så langt har med seg åtte feil hver videre. Kort sagt, her gjelder det å holde alle bommer opp og virkelig bevare rytmen og tempoet oppe om man skal bidra til å sikre lagmedalje, for nå skiller det bare fire feil opp til potensiell medalje.

De fire norske childrenrytterne Madelen, Sofia, Alexandra og Maiken gjør seg mange nyttige EM-erfaringer i Gorla Minore sammen med landslagsleder Tom Vidar Leren Gjeldnes. Foto: NRYF

Gode enkeltprestasjoner

At marginene er små og mye kan skje i mesterskap, fikk nok mange av de 105 childrenrytterne kjenne på under dagens runde som også teller individuelt. For mens 27 ekvipasjer sikret null feil i protokollene, måtte også ti ekvipasjer se slaget som tapt underveis.

Denne onsdagen leverte spesielt Alexandra og Sofia gode firefeilsrunder, og Maiken og Madelen er også videre til tredje runde i årets europamesterskap. Alternativt velger sannsynligvis mange av de unge utøverne å ri avskjedsklassen for children på lørdag i 1.20 m – fremfor å forsøksvis gjennomføre den første av de to rundene i selve finalen med hinderhøyde 1.30 m. Kun de 30 beste ekvipasjene i mesterskapet og likeplasserte med disse rir den andre av de to rundene i EM-finalen på lørdag.

I morgen har childrenrytterne en vel fortjent hviledag, mens først ungrytterne og deretter juniorene på ny skal ut i flere krevende mesterskapsklasser på Equinoxe arena.

Resultater:

Merk at betalingstjenesten ClipMyHorse strømmer konkurransene live for premiumbrukere.