Tøff første dag for ungrytterne

Ungrytternes første konkurransedag er vel overstått, og som NRYF landslagsleder og chef d’equipe sier: - Jeg vet at de lagmessig kan prestere bedre enn i dag, og vet også at de kan heve seg.

De norske ungrytterne er godt i gang med EM sprang 2022, og ser frem til å kjempe videre både individuelt, og om lagplass i årets finale. Illustrasjonsbilde: NRYF
av
Sille Kasin

Som i juniorenes mesterskap, inngår ungrytternes første møte med arenaen i Oliva Nova denne tirsdagen som første runde i EM individuelt, og også som del av lagmesterskapet. 86 utøvere fra 23 nasjoner stiller til start dette året, og lagdelen av mesterskapet teller hele 17 lag. - Og konkurransen, den er utvilsomt tøff og blir også det videre. For da løftes bommene til 1,50 m.

Individuelle resultater

Ada Braaten Johnsen red en flott, kontrollert nullrunde med tiåringen Plietsch (Perigueux x Cornet Obolensky), og står dermed med 5.19 straffepoeng og en 48. plass etter første dag. Tidsdifferansen opp til den lynraske, foreløpige lederen blant ungrytterne, Jason Foley med Cnoc Rua Chinook (Pacino x Ramiro B) fra Irland, gjør sitt til tross for den gode nullrunden.

Lea Fondevik Syversen red på sin sideraskt med Abra (Quintender x Grandeur), men måtte dessverre se tre bommer falle underveis i den krevende 1,45 m-banen til Santiago Varela Ullasttres. Hun står dermed bokført med 8.72 og en individuell 67.

Jenny Krogsæter pådro seg dessverre også feil med den 11 år gamle Philippaerts-eide vallaken Chivaz Ap Z (Cardento x Indoctro) i denne første kvalifiseringsrunden. Med sine 16 feil ligger ekvipasjen nå på en foreløpig 71. plass med 9.08.

Det ville seg dessverre heller ikke helt for Ingrid Gjelsten med 12 år Alibi de la Roque (Mylord Carthago*HN x Kannan*Gfe) denne ettermiddagen i Oliva Nova, for også denne duoen pådro seg tre riv. Ingrid red imidlertid i kjent stil raskt og ligger dermed på en foreløpig 60. plass med 6.23.

Lenge så det ut til å skulle gå veien for Mira Høidal med tiåringen Boleybawn Aasha (Dignified Van’T Zorgvliet x Air Jordan). Ett lite riv på nest siste hinder – en okser som hinder 12 av 13 med i alt 16 sprang - gjorde imidlertid sitt til at ekvipasjen så langt ligger på en 68. plass med 8.14. For så tøffe tak er det altså i et EM.

Mange sterke utfordrere

At bedømmingen i første runde av mesterskapet legger press på rytterne om å virkelig kunne gass, levnes liten tvil. En slik bedømmingsform er også med på å opprettholde spenningen i mesterskapet, for her er det så langt tett i toppen og også mange om beinet, som man sier.

Som forventet ligger blant andre britiske Lilly Atwood og Cor-Leon Vd Vierbeek Z helt i toppen som foreløpig nummer to og puster ledende Jason Fowley i nakken – etter å ha kommet rett fra CSIO5* Global Champions Tour Grand Prix i Paris og Globsal Champions League i Monaco.

Spennende blir det også om fjorårets EM-vinner, den tyske ungrytteren Mathis Westendarp, nå med Chillert Blue (Chacco-Blue x Polydor), klarer å gjøre det umulige mulig og kapre tittelen som europamester nok en gang, selv med 5.75 som utgangspunkt.

Og fjorårsvinner av EM junior, første års ungrytter, belgiske Tristan Guisson, klarer han å forsvare tittelen som europamester nok en gang med Naturelle vh Legitahof Z (Nabab de Reve x For Pleasure), selv om han nå «bare» ligger på 5.42 og en 41. plass?

Spennende lagmesterskap

I lagsammendraget ligger det norske laget som nummer 13 av de i alt 17 lagene etter første dag med 21.64 foreløpig . På torsdag handler det derfor om å ri stabilt godt, ha marginene på sin side og krabbe oppover på listene i første runde, og dermed forhåpentligvis sikre finaleplass på fredag. De ti beste lagene og likestilte med disse går videre til finalen i andre runde. - Og medaljekampen, den vil eventuelt bli avgjort gjennom omhopping mot klokken.

Etter den innledende runden ligger Irland på topp med totalt 5.96, etterfulgt av Storbritannia med 6. 84. Fjorårets EM-mestere for lag, Belgia, ligger så langt an til bronse med 7.08. Dette innebærer at topp tre blant lagene foreløpig alle ligger innenfor ett riv. Frankrike kan så absolutt også bli å regne med, da disse også ligger godt an med 7.47.

Og som NRYFs landslagsleder junior og unge ryttere, Tony André Hansen, som også er chef d’equipe under årets EM sier om Norges ungrytterlag:

- Lagmessig var det ikke full klaff i dag, men jeg vet at jentene kan prestere bedre enn i dag. Men jeg vet også at de gjorde så godt de kunne. Nå er det bare å senke skuldrene og heve nivået, så skal de ri seg inn til finaleplass på torsdag. Jeg vet at både ryttere og hester har kvalitet til å prestere på topp, avslutter han entusiastisk.

Resultater: