To sterke norske femteplasser
- Det har vært utrolig inspirerende å trene frem mot dette mesterskapet, stråler både Maria Henriksson og Britt Scharffenberg. Punktum for årets finaler VM-finaler for de unge kjørehestene ble satt på Parc Equestre Fédéral i franske Lamotte-Beuvron denne søndagen – med strålende sluttresultat for begge våre to norske finalister, og med gode groomer til hjelp.


Etter å ha gjennomført dressurprøven på lørdag som den første delen av årets finale på Parc Equestre Fédéral, var det duket for nok en utfordring og skikkelig medaljekamp i Unghest-VM på søndag. For i alt 29 finalister fordelt på de tre årgangene med fem-, seks- og syvåringer ventet kombinasjonen av maratonhindre og kjegler – med tyske Josef Middendorf som banebygger og britiske Jeannie Lane som teknisk delegat. Og nok en gang vurderte dommerne fra vertsnasjonen Frankrike, Belgia, Tsjekkia og Storbritannia de unge firbente fremtidshåpene og ga dem en snittkarakter for innstilling, lydighet, smidighet, effektivitet, potensiale og kondisjon sammen med tempo.
- Da har vi forlatt stevneplassen og er fornøyde med prestasjonene våre, forteller de to norske kuskene Maria Henriksson og Britt Scharffenberg. - Hestene våre har virkelig høstet mye erfaring på de store arenaene, legger de til.
Etter to tøffe finaledager og hver sin sterke femteplass sammenlagt - Maria med groom Jeanette Lund Støen og den seks år gamle KWPN-vallaken Marko (Hertog Jan x Waldemar, oppdretter T. A. van Schip) og Britt med groom Annette Heggestad og syv år gamle Leopold D van Altrido (Dark Pleasure x Patijn, oppdretter A. Doornbos) som også er stambokført i KWPN - venter nå tre reisedager hjem til Norge i fortsatt nydelig sommervær.


- En liten styringsfeil som kostet 0.6 i straff, gjorde at vi mistet bronsemedaljen, men ble nummer fem sammenlagt med 13.29, forteller Maria Henriksson.
- Britt og jeg har trent sammen mot dette siden i vår, og hestene våre har utviklet seg veldig fint. Unghest-VM er et fint delmål underveis i hestens utdanning, da mesterskapet er tilrettelagt for unghest og med en bedømming som gjør at grunnarbeidet som vi har lagt ned, gir uttelling. Dette skaper igjen gode hester for fremtiden, fastslår hun.
- Britt gjennomførte en strålende maraton siste dag og plasserte seg som nummer to. Dette innebærer også at hun kjørte seg opp til en sammenlagt femteplass i finalen med 11.51, sier Maria Henriksson som selv ikke «bare» er kusk, men også stolt trener for Britt Scharffenberg.
- Jeg kan bare støtte opp under at det har vært utrolig inspirerende å trene fram mot dette mesterskapet, skyter Britt Scharffenberg glad inn. – Vi fikk begge problemer med groomer rett før VM, og vi er veldig takknemlige og glade for at Annette Heggestad og Jeanette Lund Støen ble med oss. – Super hjelp av dyktige og hyggelige folk!
- Parc Equestre Fédéral er en veldig fin stevneplass, bekrefter de to VM-kuskene. - Underlagene på banene er ikke optimale for kjøring, da det er veldig tung sand og mest brukt som sprangarenaer, men arrangøren jobbet døgnet rundt for å gjøre det så bra som mulig. Og til søndagens maraton klarte de å få det bra til, smiler de.

- Jeg ble med i år for å hjelpe Maria som groom, bekrefter Jeanette Lund Støen. – Og for å se hva Unghest-VM dreier seg om, da jeg ikke selv har vært på dette før, legger hun til. - Jeg har et mål om å dra dit selv om to år med hesten som jeg eier sammen med Maria.
Og oppgaven som groom, den er utvilsomt viktig i all sportskjøring.
- Groomens jobb er å bistå kusken i konkurranse, både som vekt på vognen, som hjelp til å huske veien og med alt ellers man skal huske på, forklarer Jeanette Lund Støen som altså stilte som groom for Maria under VM på kort varsel. – Nesten som en kartleser i rally, legger hun smilende til og fortsetter:
- I Unghest-VM er det kanskje enda mer å huske på for kusken enn ellers, da det er hesten som bedømmes, og ikke nødvendigvis kuskens ferdigheter, forklarer hun. - Man må hele tiden velge veier som viser hesten fra sitt beste, og da er det ofte kjekt å kunne sparre litt med hverandre, alle sammen. Maria har jo god erfaring og er dreven på dette. Og det er veldig inspirerende å være med i teamet. Man reiser med unghester, og det er veldig mye inntrykk for dem. Selv småfeil er dyre og koster plasseringer. Og når vi ser hvor nærme begge hestene er medalje, er det jo ekstra gøy å tenke på hvor gode hester og ekvipasjer vi har i lille Norge, fastslår hun. Marko kan jo starte igjen neste år i mesterskapet for syvårs, og jeg har virkelig ikke noe mindre tro på han da. For han er virkelig en stjerne. Og Britts «Leo» må jo sikte mot neste mål som er VM enspent når han er klar, konkluderer hun.

Linn Støkken-Nielsen som er NRYF landslagsleder kjøring, er også storfornøyd med de norske utøvernes VM-innsats. Nå gleder hun seg til å se hva som venter:
- Disse damene har all grunn til å være fornøyde, både med innsats og resultat, fastslår hun. - Det er så mye som skal klaffe når man reiser så langt med så unge hester. - Gleder meg veldig til å følge disse hestene fremover!
Årets gullmedalje i mesterskapet for femårs gikk til Idromel Noir (Ultra Time*Ene-Hn x Don Juan de Hus) med franske Fabrice Martin, mens sveitsiske Mario Gandolfo kjørte Lemmy-K (Lionel x Hendrix) inn til gull blant seksåringene. Mesterskapet for syvåringer ble vunnet av Freaky Friday 12 (Fürst William x Donnerhall 11) med Marie Schiltz fra Luxemburg. Samtlige tre verdensmestere ledet an allerede etter første finaledag på dressurbanen. Mario Gandolfo sikret seg til også bronsemedaljen i årets VM for femårs med Veltin-sønnen Valentino.
Resultater finner du ved å aktivere denne lenken: Driving results Lamotte Beuvron 05-08/10/2023 (horsedriving.fr)