Tips til oppvarmingen

Hva er det viktig å tenke på når man varmer opp hesten før sprangkonkurransen? Vi har spurt noen ryttere og trenere om råd.

Illustrasjonsfoto: NRYF
av
Trine Meiningen

Landslagsrytter Hege C. Tidemandsen og landslagsleder for ponni og children, Solveig Fotland Newermann, gir tips til oppvarmingen.

Hege C. Tidemandsen:

-Det er viktig å huske på at du skal varme opp hesten. Du skal ikke vinne oppvarmingen, råder Hege Tidemandsen. Det er viktig å skritte og trave hesten, og kjenne at den er lydig. Da kan det hjelpe å ri overganger, og kjenne at ting funker og er på plass. Så gjelder det å hoppe noen sprang.

-Finn en god følelse, og hold hodet kaldt. Noen ganger kan det være mye stress på oppvarmingsbanen og det gjelder å ha is nok i magen, sier Hege.

Det kan være mange som skal hoppe de samme hindrene, og da blir kanskje ikke oppvarmingen slik rytteren tenkte på forhånd.

-Da hjelper det ikke å stresse. Man må beholde roen og gjøre en god jobb.

Solveig Fotland Newermann:

-Det tar tid for hesten å bli varm. Hesten har mye muskulatur og det er viktig å forebygge skader, sier Newermann. Hun råder rytterne til å skritte mye.

-Ta deg litt tid så hesten får blodsirkulasjonen i gang, og blir varm i muskulaturen. Bruk i alle fall 20 minutter med lett arbeid før du begynner å forlange for mye. Newermann har også noen råd om hoppingen.

-Det er fint for hesten å få et par små sprang i kroppen, men et stort sprang vil kreve mer. Det gjelder å tenke fornuftig, og hele tiden ha en jevn stigning på høyden.


Tidligere har Pål Flam og landslagsleder for ponni og children, Tom Vidar Gjeldnes, gitt tips til oppvarmingen.


Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport.