Tips til oppvarmingen

Hva er det viktig å tenke på når man varmer opp hesten før sprangkonkurransen? Vi har spurt noen ryttere og trenere om råd.

av
Trine Meiningen
Illustrasjonsfoto: (NRYF)

Sprangrytter Pål Flam og landslagsleder for ponni og children, Tom Vidar Gjeldnes, gir tips til oppvarmingen.

Tom Vidar Gjeldnes:

-Ikke prøv å lære noe nytt på oppvarmingen, råder Gjeldnes.

-Lag deg en fast rutine på oppvarmingen som både du og hesten kjenner. Gjør akkurat det du må for å bli varm. Det er ikke på oppvarmingen du skal bruke opp sprangene.

Gjeldnes minner om at det er ulike behov.

-Når det gjelder unghest så er det om å gjøre å gi den en best mulig opplevelse. Med en rutinert hest vet man mer hva man trenger å gjøre for å få en god opplevelse.

Pål Flam:

-Det er viktig å bruke lang tid på å skritte og trave hesten først. Jeg pleier å sette meg på hesten når det er 20 ekvipasjer før jeg skal på banen. I blant sitter jeg bare lenge og skritter, sier Flam.

-Når jeg begynner å hoppe tenker jeg på å få bra kvalitet ut av hvert sprang, og hopper ikke bare for å hoppe. Det er ikke om å gjøre å hoppe høyt, men det er små detaljer som at hesten er rett og korrekt. Det handler om god kvalitet på de sprangene man gjør, og man må ha et mål med sprangene. Jeg jobber mye i skritt før trav og galopp. Jeg bruker også lang tid på å ri hesten ned, ca 15 til 20 minutter.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport.