Temperatur i stallen

Hva er den beste temperaturen å ha i stallen om vinteren? Har det noe å si om hestene står med eller uten dekken, eller hvor mange hester som er i stallen?

Foto: NRYF
av
Ekstern part

Av Thor Gunnar Mathisen, Stallmestern.no

Ved all oppstalling innendørs er det viktig at hestene får et godt inneklima med frisk og ren luft. Det er viktigere enn at temperaturen er behagelig for oss mennesker. Det kan være fristende å skru ned ventilasjonen så det blir varmere i stallen om vinteren, men det er bedre og riktigere at vi mennesker kler på oss og samtidig sørger for at hestene har god isolasjon mot gulvet, og eventuelt legger på dekken om hestene ikke har vinterpels. Får hestene grovfôr og ikke iskaldt vann, så tilpasser de seg generelt godt. Trekk derimot er viktig å unngå ved kulde.

Temperatur kan ellers ikke ses på alene, men sammen med alle andre faktorer som for eksempel hvilken rase og bruk, står hestene med dekken ute eller er de klippet, hvordan er ventilasjonen, sirkulasjon, trekk og luftfuktigheten, har man strøm på vannledningene, osv.

Skal man ha et konkret tall, så er ca. åtte varmegrader grader i menneskehøyde midt i stallgangen et generelt utgangspunkt. Da vil det som regel være ett par plussgrader innerst og nederst i boksene slik at urin og flis ikke fryser. Vann i vannrør vil også holde seg frostfritt. Alternativt må man sikre vannet ved bruk av varmekabler eller sirkulerende vann.

Når det gjelder varme fra hestene så avgir de varme. En stor hest avgir ca. 900w, men det reduseres ved bruk av dekken. Effekten ellers er avhengig av blant annet størrelse på stallrommet, materialvalg, størrelse på hestene, antall hester, om de har dekken på og hvor varmt det er i rommet fra før. I kalde rom avgir hesten varme og lite fukt. I varme rom avgir hesten mer fukt og mindre varme. Skal hestene varme opp stallen med maks effekt, må de stå uten dekken.