Teknikk, styrke og eleganse

Ikke uventet var de tyske utøverne i voltige i en klasse for seg under første konkurransedag under Burlington Capital FEI Vaulting World Cup Final. Men samtlige deltakere i FEIs raskest voksende gren er med på å skape historie i Omaha i Nebraska for tiden, for dette er første gang at finalene i voltige er lagt til USA.

De regjerende verdensmestrene Chiara Conga og Justin van Gerven valgte å bytte hest like før konkurransestart, men lyktes likevel i å trollbinde publikum og dommerpanel. Foto: FEI
av
Sille Kasin

Mens Victoria Gulliksen skaper norsk hestesport- og norsk idrettshistorie under den pågående verdenscupfinalen i sprang ved CHI Health Center Omaha som første norske kvinnelige utøver noensinne, skaper også årets voltigefinalister historie. For, for første gang gis altså nemlig publikum muligheten til å følge verdenscupfinalen i voltige med sin syntese av koreografi, kostymer og musikk på amerikanske grunn.

Tysk dominans i tradisjonsrik gren

Voltige som vi også assosierer med gymnastikk eller turning på hest, er på ingen måte en ny gren innenfor hestesport, for grenen representerer en mer enn 2000 år lang tradisjon med røtter helt tilbake til antikken, og ble innlemmet som gren i FEI-familien allerede i 1983. I Omaha står konkurranser for kvinner, menn og Pas de Deux på programmet.

Årets finalister gjennomførte den første av sine to konkurransedager torsdag kveld norsk tid. Da stod den obligatoriske delen med tekniske øvelser på programmet, mens det er duket for freestyle for dem alle på lørdag. Og ikke uventet opplevde et heltent publikum tysk dominans over hele linjen – selv om flere av fjorårets tittelhavere nå har gått over i pensjonistenes rekker, og kampen om årets titler derfor kan være mer åpen enn på lenge.

Tyske Kathrin Meyer på hesten San Classico ligger nå i betryggende ledelse i kvinneklassen etter den tekniske delen av helgens finale i voltige. Foto: FEI

Kvinnelig eleganse

Åtte utøvere fra Tyskland, Sveits, Ungarn, Østerrike, Canada og vertsnasjonen USA var først ut i gårsdagens obligatoriske del for kvinner.

Tyske Kathrin Meyer som fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2019 og som ble nummer fire under VM i Herning, avsluttet det hele med både stil og eleganse, godt assistert av den 16 år gamle oldenburgervallaken San Classico S (Sancisco x Donatelli 2) og med mamma Sonja Meyer som longør. Med en totalscore på 8.299 fra de fire dommerne ligger nå Meyer og team i komfortabel ledelse etter første dag.

-Det er fantastisk her, forteller en entusiastisk Kathrin Meyer. - Lyset her skaper en helt annen atmosfære enn under vanlige konkurranser, og publikum er også strålende. Jeg er virkelig lykkelig over å være her.

Som foreløpig nummer to ligger sveitsiske Danielle Bürgi med en score 8.092. Med til Omaha har den talentfulle voltigestjernen med seg 17 år gamle Best Brew (Just The Best x Watchman 33) og longøren Andrea Selch som oppnådde beste score fra de fire dommerne. Ungarske Blanka Nemeth fikk også en glimrende start på årets finale. Hun var først ut sammen med den 15 år gamle Company Commander-datteren Eclipse og voltigør Kimberly Wellman, oppnådde en score på 7.544 og ligger dermed som nummer foreløpig nummer tre.

Rørende scener utspant seg i målområdet etter at mamma Sonja Meyer longerte datteren Kathrin Meyer inn til foreløpig ledelse i årets finale for kvinner. Foto: FEI

I trygg ledelse

På innledningsdagen for herrer der startfeltet rommer seks ekvipasjer fra Tyskland, Nederland, Sveits og USA, skulle det også vise seg å bli tysk i toppen. Ingen var nemlig i nærheten av kunne matche rutinerte Jannik Heiland som startet sin internasjonale karriere allerede i 2009. Denne torsdagen i Omaha ble resultatet 8.436, og dette holdt dermed til foreløpig ledelse. Først etter ankomst Omaha bestemte for øvrig den rutinerte medaljegrossisten seg for å konkurrere på San Classico S med Sonja Meyer som longør, selv om han kun hadde sittet på hesten et par ganger tidligere i forkant av årets finale.

Mange valgte virkelig likevel også å følge nederlandske stjerneskuddet Sam Dos Santos med blikket. Sammen med 12 år gamle Max longert av Sarah Krauss imponerte nemlig det 16 år gamle voltigetalentet stort og sikret foreløpig andre med en score på 7.952. Sveitsiske Andrin Müller entret også ringen med hesten Max og longør Sarah Krauss, og ligger foreløpig an til tredje med en score så langt på 7.176.

Meritterte Jannik Heiland på hesten San Classico S er på stødig kurs mot årets finaleseier i klassen for mannlige utøvere etter at teknikkøvelsene første konkurransedag er vel tilbakelagt. Foto: FEI

Dobbel eleganse

Fire team fra Tyskland, Østerrike og Danmark er kvalifisert til deltakelse under årets verdenscupfinale i Pas de Deux. Første konkurransedag stod freestyle på programmet, og igjen var tyske utøvere i en klasse for seg – og kanskje ikke så overraskende, da to regjerende verdensmestere som også er europamestere 2019, avsluttet den første konkurransedagen i voltige.

Torsdag morgen valgte de tyske verdensmesterne fra Herning 2022, Chiara Conga og Justin van Gerven, å bytte hest, da Highlight FRH viste seg å ikke være helt i orden. Valget falt derfor på 12 år gamle Max og longør Sarah Krauss, og den populære duoen som nærmest trollbandt publikum med oppvisningen sin, er nå trygt på vei til å kapre årets tittel på lørdag med en score på 8.370.

-Det var tøft, for vi måtte virkelig jobbe hardt på hesten, men vi var gode sammen, og jeg tror vi kan si at både hesten, longøren og vi selv har grunn til å være fornøyde, slår Justin van Gerven fast.

Den østerrikske duoen Romana Hintner og Eva Nagiller stiller med den 15 år gamle Killian og longør Mary McCormic under årets finale og sikret en foreløpig solid andreplass med 7.657. Det danske paret Freja Linde og Maria Thinggaard Sørensen på 15 år gamle Lunar Eclipse longert av Kimberly Wellman ble på sin side belønnet med en score på 7.267, og ligger derfor som nummer tre etter første dag.

Finalistene i Burlington Capital FEI Vaulting World Cup Final™ 2023 samlet før årets første konkurranse på torsdag. Foto: FEI

Lørdag den 8. april er det duket for andre og siste konkurransedag verdenscupfinalen 2023 i voltige, so går i frmeestyle. Årets vinnere av både titler, prispenger, heder og ære i Omaha blir utøverne som oppnår den høyeste gjennomsnittssummen etter begge konkurransedager i sine respektive tre klasser. Halvveis til målet later mye til at det kommer til å bli tysk i toppen også til sist, men i og med at de også i voltige handler om hestesport, er ingenting likevel så langt avgjort.

De avgjørende sisterundene både for kvinner, menn og i Pas de Deux streames direkte på FEI-TV, lørdag den 8. april kl. 20:25 - 21:45.

Resultater – alle tre grener: