Ta Ren Utøver du også

Alle på landslag- eller satsingsgrupper må ta dette hvert år – for alle andre utøvere gjelder ordet bør. Antidopingreglene gjelder uavhengig om man deltar på internasjonalt toppnivå eller på det minste lille stevnet hjemme. – Kunnskap er helt grunnleggende for antidoping-arbeidet, så alle, uansett nivå, har all grunn til å starte det nye året enten med å ta dette kurset, enten det er for første gang eller for å oppfriske gammel kunnskap, sier sportssjef i Norges Rytterforbund, Nina Johnsen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Foto: Axel Green/Pexels.com

Antidoping Norges e-læringsprogram Ren Utøver er laget for alle idrettsutøvere, trenere, ledere og deres støtteapparat, uavhengig av idrett for å gi kunnskap om og økt bevissthet rundt et tema som er svært viktig innen idrett. Gode, tydelige holdninger er viktig hele veien fra bredde til topp – og kunnskap er det som skal til, både blant utøvere, trenere, ledere og støtteapparat.

Alle kan bli testet

Vi har alle sammen en mulighet til å påvirke, og målet er viktig – det handler om like konkurransevilkår, beskyttelse av helsen vår og det at vi ønsker å fremme en ren idrett,

Nina Johnsen, sportssjef Norges Rytterforbund

-Ren Utøver-kurset tar en liten halvtime å gjennomføre – og det er helt gratis. Denne investeringen i tid kan være noe du blir veldig takknemlig for å ha gjort en dag. Man kan fort tenke at doping er noe man gjør med overlegg, og at det er noe som ikke gjelder deg som rytter. Vi ryttere kan ha en tendens til å tenke mest på hesten. Men det kosttilskuddet du tar – vet du om det inneholder noe som står på dopinglisten? Eller inneholder den medisinen du tar noe som gjør at du egentlig burde søke om medisinsk fritak? Ikke la mangel på kunnskap før til en utrolig kjedelig og vanskelig opplevelse for deg en dag, ta kurset og vit hvordan du skal tenke i hverdagen, sier Nina.

– Vi har også alle et ansvar som rollemodeller, og med kunnskap blir vi sikre i den rollen. Vi har alle sammen en mulighet til å påvirke, og målet er viktig – det handler om like konkurransevilkår, beskyttelse av helsen vår og det at vi ønsker å fremme en ren idrett, understreker sportssjefen.

For utøvere på landslag og satsingsgrupper innen ryttersporten, er det et krav at man gjennomfører dette kurset.

– Men antidopingreglene gjelder alle, på alle nivåer. De fleste tester tas på toppnivå, men enhver som er medlem av en rideklubb eller idrettslag kan bli testet, når som helst og hvor som helst. Antidoping gjelder alle - derfor er det viktig at alle har kunnskap om dette, derfor burde alle ta kurset, fortsetter sportssjefen.

-Antidopingreglene gjelder alle, på alle nivåer. De fleste tester tas på toppnivå, men enhver som er medlem av en rideklubb eller idrettslag kan bli testet, sier sportssjef Nina Johnsen. (Foto: NRYF)

30 nyttige minutter

Antidoping Norge Ren Utøver program er tilpasset bruk på mobile plattformer og har egne læringsstier for utøvere og trenere/ledere på ulike nivå. Programmet gir deg den kunnskapen du trenger, og når de seks modulene er fullført, vil det bli registrert og du mottar et diplom på e-post. Du får også muligheten til å lage ditt eget bilde som viser at du har gjennomført programmet, tilpasset bruk på sosiale medier.

-Start dette nye året på en god måte, sett deg ned og bruk en halv time på viktig kunnskap, er Ninas oppfordring.

Se mer om Ren Utøver her