Stor suksess for tredje gang

- JOTUN Sandefjord Horse Show er ett av landets fineste stevner. Og det er gøy å ri på gress, stråler Mathilde Kalland etter seier med Estolga i Kingsrød Grand Prix Cup på søndag under den tredje utgaven av storsatsningen i Bugården i Vestfold.

Med to strake seiere ble Mathilde Kalland og Estolga stevnets store navn under den tredje utgaven av JOTUN Sandefjord Horse Show i Bugården i Vestfold. Foto: Kristian Strøm
av
Sille Kasin

Til glede for mange har den årlige storsatsningen til Larvik og Sandefjord Rytterklubb med primus motor Stein Endresen blitt et fast innslag på stevnekalenderen i sprang. Denne helgen åpnet arrangørklubben portene i Bugården for JOTUN Sandefjord Horse Show for tredje året på rad, og i ettertid hagler nå superlativene.

Et profesjonelt stevne

Mikael Kolind, som er NRYFs landslagsleder i sprang for de norske seniorene, er blant de mange som kommer med godord om helgens arrangement:

-Et profesjonelt stevne bygget på dugnadsånd, fastslår han.

I Bugården møtte utøverne også dette året flotte forhold på det som vel kan sies å være en av landets eldste og desidert beste gressbaner – anført av sprangbanebygger Maria Alfredsson fra Sverige – For ingenting kan knapt måle seg med en godt drenert gressbane med rikelig med påfyll av sand, og som år etter år viser seg å kunne ta godt unna selv for kraftige regnskyll.

Arrangørklubben hadde imidlertid værgudene med seg denne gangen. Som under tidligere utgaver av dette populære lands- og elitestevnet for ponni og hest, inviterte arrangøren til et godt og variert klassetilbud. Og også dette året stod mange cuper på programmet - til stor glede for spente ryttere som nå virkelig kniver om gjeve plasser i finaler på sesongens storstevner innendørs.

Fire viktige cuper for rekruttering

Helgens runde i The Body Shop Cup med hinderhøyde 1.00 m på fredag samlet 11 toerekvipasjer til start. Vinner ble Bertine Hagen Berentsen fra Drammen og Omegn Rideklubb med godt hoppende Burnbrae Jack, mens Siri Løvheiden Klemmestad fra Hønefoss og Ringerike Rideklubb red inn til andreplass med Tullaree Spirit. Arrangørklubbens egen Marie Gulliksen ble nummer tre med U-Lisa Van De Veldbalie.

I MB Backe Cup rommet startfeltet på fredag 19 enerekvipasjer. Klassen ble vunnet av langveisfarende Mie Sofie Nielsen Johannessen fra Bergen Rideklubb med Sportlights Baxter. Den lange turen til Bugården ga også uttelling for Steinkjer Rideklubbs Maren Myhr-Haugberg med Glencroft Rock’n som nummer to. Som en god nummer tre fulgte Kaja Foss Kjølner med Sunny’s Heart fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb

Mie Sofie Nielsen Johannessen fikk ellers også full uttelling i lørdagens utgave av Walber Childen Challenge Cup 1.20 m med Donna Karen.

Bergensrytter Mie Sofie Nielsen Johannesen kunne glede seg over innsatsen både på ponni og hest under JOTUN Sandefjord Horse Show. Her med enerponnien Sportlights Baxter etter seier i Backe Cup. Foto: Kristian Strøm
En takknemlig Mie Sofie Nielsen Johannesen takker childenhesten sin, Donna Karen, for et en super runde på gressmatten i Bugården. Foto: Kristian Strøm

Den siste cupklassen på fredag var Kingsrent Ungdomscup. Her møttes 25 juniorer og unge ryttere over hinderhøyde på henholdsvis 1.30 m og 1.35 m. Fem ekvipasjer gikk dobbel null, og raskest av dem alle ble Skogan Rideklubbs Dinah Myrebøe Mariante med Funny Girl. Nummer to ble Mia Søraas med Nathan van Het Lindehof fra Fana Hestesportsklubb, mens Linnea Tomelthy Storstrøm fra Bærum Rideklubb ble nummer tre med fine Flora By Gucci.

Dinah Myreboe Mariante kunne glede seg over seier i Kingsrent Ungdomscup med Funny Girl på fredag og gjorde det også skarp i Kingsrød Grand Prix Cup på avslutningssøndagen i Bugården. Foto: Kristian Strøm

En lørdag med høydepunkter

Et høydepunkt på lørdag ble cuprunden i Sprangsportens venner med hinderhøyde 1.40 m og 25 ekvipasjer til start. Dyktige Mathilde Kalland fra Grenland Ryttersportsklubb fant raskeste vei til mål i denne tidshoppingen med Estolga, etterfulgt av Arendal og Grimstad Rideklubbs gode Synne Ljosland med Didy som nummer to og Nadine Omli Johannessen med Nazir van Het Schimmelstal som en god nummer tre.

Lørdag kveld ble også grillen i teltet på stevneplassen fyrt opp. Under den sosiale sammenkomsten stod også publikumsfavoritten Six Bar presentert av Jotun og Urmaker Larsen for tur. Her hentet arrangørklubbens egen Karoline Gleditsch og Quatina-D det hele hjem. Den populære seieren kom etter å ha holdt samtlige bommer oppe i alle fire runder.

Arrangørklubbens egen Karoline Gleditsch kunne glede seg over seier med Quantina-D i Six Bar-hoppingen lørdag kveld. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Innholdsrik søndag

Avslutningssøndagen bød også på et fullspekket program. Her visste blant andre junior Siri Endresen å holde alle bommer oppe med Tres Chique Van Visa Versa Z i årets Speedfinale presentert av Jotun med hinderhøyde 1.35 m. 21 ekvipasjer stilte til start, og hjemmeekvipasjen var alene om å sette nullen.

Siste cupklasse for helgen var populære Felleskjøpet Cup, som går i 1.20 m. 37 deltakere knivet om pall og poeng, og best av dem alle ble Solør Rideklubbs Sofie Rolsdorph med Perle Dame HC. Bergen Rideklubbs Amalie Marie Litland kunne på sin side glede seg over en finfin andreplass med Du Beau Z Bergen, mens Marie Moen Pettersen fra Steinkjer Rideklubb sikret tredjeplass og gode poeng i sammendraget med Lerens Pablo.


En strålende fornøyd Sophie Rolsdorph hentet seieren hjem med Perle Dame HC i Felleskjøpet Cup på søndag. Foto: Kristian Strøm

Et klart høydepunkt

Helgens hovedklasse kom med runden i Kingsrød Grand Prix Cup med hinderhøyde 1.45 m lørdag ettermiddag. Startfeltet rommet 24 ekvipasjer, og listen bød på mange sterke utfordrere, så som velkjente ryttere som Geir Gulliksen, Johan Gulliksen, Therese Søhol Henriksen, Mathilde Kalland, Fredrik Berg Seim og Simon Rahbek Yde. Blant ekvipasjene til start gikk seks videre til omhopping, mens mange også måtte bite i gresset underveis i grunnomgangen.

Etter en krevende grunnomgang med en godt bygget bane ventet en minst like krevende omhopping på tid. Til sist skulle det vise seg at velridende Mathilde Kalland fra Grenland Ryttersportklubb trakk det lengste strået med Estolga, som har vært i Mathildes eie siden hesten var syv. Fredrik Berg Seim fra Drammen Ryttersportsklubb ble nummer to med Quevara Van De Vlierbeek, mens Dinah Myrebøe Mariante fra Skogan Rideklubb sørget for en nok en topplassering under stevnet, denne gangen med Zidup van Beek Z som nummer tre.

- Da Fredrik gikk null før meg, og det bare var han som var feilfri, skjønte jeg at jeg bare måtte gunne på det vi hadde, ler Mathilde Kalland. – Jeg er veldig, veldig glad for at det gikk vår vei. Og det er også veldig gøy med to seiere på rad, legger hun til. - Jotun Sandefjord Horse Show er ett av landets fineste stevner. Og det er gøy å ri på gress, stråler hun.

En gnistrende glad Mathilde Kalland i det hun forstår at Grand Prix-serien med Estolga er i boks. Foto: Kristian Strøm

Vinneren av årets hovedklasse under Jotun Sandefjord Horse Show er selvsagt lykkelig over å ha innkassert karrierens største pengepremie så langt. Men sympatiske og omsorgsfulle Mathilde er minst like lykkelig over at Estolga fungerer så fint:

- Det er veldig morsomt at Estolga føler seg så god og åpenbart synes det er gøy på jobb, forteller hun. – Alt oppleves som så lekende lett med henne for tiden og gir virkelig en god følelse. Samtidig er det fint for meg som rytter å kjenne på denne følelsen etter å ha lagt ned så mye tid, tålmodighet og kjærlighet i denne hesten som jeg har gjort, legger hun til. - Men Estolga er jo så klok og så fin. Og jeg er også utrolig heldig som har så gode støttespillere i pappa og Stein (Endresen) som trenere. I tillegg er jeg heldig som har så mange andre fine folk rundt meg. Dette gjør at jeg kan konsentrere meg om det jeg gjør, avslutter Mathilde Kalland ydmykt og takknemlig.

I etterkant av stevnet denne helgen kan også pådriverne i Larvik og Sandefjord Rytterklubb si seg godt fornøyde med storsatsningen sin. For hvert nye år som går, tas dette viktige nasjonale arrangementet i sprang for ponni og hest til nye høyder.

- Vi er allerede i gang med planleggingen av neste års stevne. Klubben fyller 60 år i 2024, og vi kan love et enda bedre arrangement til vårt jubileum, uttaler de på arrangementets facebookside.

Resultater:

Årets sprangcuper - statutter og resultater: