Sterke sprangprestasjoner

Norske sprangryttere har brukt den seneste tiden sin godt i internasjonale sprangklasser på kontinentet. Både i Frankrike og Slovakia har det blitt innkassert premier og også enkelte rankingpoeng gjennom stevnehelgen, og til og med en seier.

Med det vakre slottet på veddeløpsbanen i Chantilly som bakteppe sikret Elise Aaserud populær norsk sprangseier denne helgen. Foto: Arrangøren
av
Sille Kasin

Chantilly Classic, Frankrike (12. - 15. juli)

Takket være Elise Aaserud har et tallrikt publikum nylig hørt tonene fra «Ja, vi elsker» klinge over Chantilly, som er én av Europas desidert vakreste og mest berømte galoppbaner. Under Chantilly Classic vant nemlig den norskfranske rytteren en unghestklasse og har også sikret gode plasseringer og runder, mens Cecilie Hatteland kan glede seg over to plasseringer ved CSI2*- og CSI4*-delen av stevnet. Over tid har dette populære arrangementet trukket til seg mange av den internasjonale toppsportens virkelig store navn, og så også under denne 20. utgaven.

Norsk seier og gode runder

Seieren for Elise Aaserud med åtte år gamle Fly Away Sunheup ( Montender x L’Arc De Triomphe*Bois Margot) i CSI1* 1.30m kom på torsdag - på den ene av de to store gressbanene midt inne på den verdensberømte galoppbanen, der mer enn 2000 fullblodshester står i trening. Allerede på onsdag hoppet også Elises andre åtteåring, Phelina De Septon (Jenson van’t Meulenhof x Landor S) feilfritt i CSIYH1* 1.30m/ 1.40m, og delte da førsteplassen med 21 andre syv- og åtte år gamle hester.

Fredag var Elise og Phelina De Septon blant de 28 ekvipasjene til start i den prestisjetunge regionsfinalen i Hauts de France for åtte år gamle hester. Her ble det ett riv i den krevende grunnomgangen, der hinderhøyden var 1.45m.

Lørdag ble også en svært vellykket stevnedag for den norskfranske 31-åringen. I CS1* 1.35m sikret hun nemlig en sterk andreplass med Fly Away Sunheup i Grand Prix de l’Aire Cantilienne etter å ha vært ute i omhopping – som én av kun to ekvipasjer i det formsterke feltet. På fredag gjennomførte duoen også en god firefeilsrunde i 1.30m.

Under Chantilly Classic nådde Elise Aaserud et viktig mål midtveis i sesongen med åtte år gamle Pheilna De Septon. Her er de i fredagens CSI 1.45m. Foto: Arrangøren

To gode plasseringer

Cecilie Hatteland deltok både ved CSI4*- og CSI2*-delen av Chantilly Classic og hadde tre hester til start – førstehesten Missy (Gehla’s VDL Emilion x Heartbreaker) og ti år gamle Lecento (Levisto x Cento) i firestjernersklasser og åtte år gamle Kingston (Extase x Unanien) i tostjernersklasser.

Fredag ble Kingston plassert som en god nummer åtte i Grand Prix du Département de l’Oise 1.45m fra et startfelt som rommet 70 ekvipasjer. Cecilie og KWPN-vallaken var blant de åtte som gikk videre til omhopping etter å ha levert en feilfri grunnomgang, og fikk deretter åtte feil i sisterunden.

Lørdag kunne Cecilie glede seg over nok en premiering, denne gangen i CSI4* Prix Animo 1.40m. I denne tidshoppingen ble hun plassert som nummer 12 med Lecento Z.

Resultater:

Oda Charlotte Lyngvær kan til stadighet se tilbake på vellykte internasjonale stevnehelger. Her med Jabiola under CSI Budapest. Arkivfoto: NRYF

Šamorín, Slovakia – Danube Champions Tour III (første uke, 12. – 16. juli)

At Šamorín i Slovakia byr på gode forhold under sine internasjonale stevner, er vel kjent. I de to midtukene i juli står tredje del av populære Danube Champions Tour på programmet – med internasjonale sprangklasser både for amatører, unghester og i CSI1* og CSI2* første uke.

Med internasjonale plasseringer i hele ti av de fjorten klassene disse seneste dagene, kan Oda Charlotte Lyngvær se tilbake på nok en vellykket stevnehelg. Hun har med seg fem hester og har tatt plasseringer på dem alle. Blant høydepunktene er to fine plasseringer i finalen i 2* 1.35m med Jabiola (Emerald x Spartcus TN) og Joyko Keysershof (Entertainer x Lovefever II) på lørdag, en 12. plass i Longines rankingklassen 1.45m med ni år gamle Jabiola ved tostjernersdelen av stevnet på søndag, og en sterk fjerdeplass i finalen i Big Tour 1.40m med Farzack des Abbayes (Montender 2 x Flipper d’Elle) etter omhopping på tid. I tillegg forteller resultatlistene oss om en rekke øvrige flotte runder og plasseringer i både 1.30m og 1.35m og i unghestklassene.

Ole Kristoffer Meland kan også se tilbake på gode runder og resultater i Šamorín. Med til det den erfarne Skogan-rytteren selv beskriver som en av flotteste stedene han har startet (og han har jo blant annet ridd en rekke nasjonshoppinger og for eksempel også ridd VM i Caen, Frankrike i 2014), har han seks unghester som har gått CSIYH1*- og CSI*-klasser disse seneste dagene. Et høydepunkt kom søndag, da syv år gamle Casalla-Utopia PS (Casallco x Chacco-Blue) hoppet feilfritt i finalen av Big Tour 1.40m.

Øvrig norsk plassering:

CSI1* Middle Tour 1.25m: 13 / 72 - Isabelle Stensnes Bye/ Quibelle van het Hellehof

Resultater: