Sterk prestasjon i prestisjetung finale

Norske Jenny Krogsæter har imponert stort på Zangersheide disse seneste dagene under årets utgave av UVM, og fortsatte å gjøre det, også i dagens syvårsfinale. Å bli nummer ti i dette selskapet, er virkelig en stor prestasjon.

21 år gamle Jenny Krogsæter var én av få ryttere som hadde kvalifisert seg til årets syvårsfinale under UVM. Her er hun med sin tidligere EM-hest for unge ryttere, Curious Friday. Arkivfoto: NRYF
av
Sille Kasin

Årets store FEI-begivenhet for de unge spranghestene og deres oppdrettere, eiere og ryttere ble avsluttet på Domein Zangersheide i Lanaken i Belgia denne søndagen. Her stod mesterskapsfinaler for de fem, seks og syv år gamle fremtidshåpene under FEI WBFSH World Breeding Championships på programmet, og med én norsk tobent finalist.

Konkurranse for avlsforbund

Verdensmesterskapet for unghest er i prinsippet en konkurranse mellom de forskjellige avlsforbundene og arrangeres ikke bare for sprang, men også dressur og feltritt. Norge har vært representert primært både på sprang- og dressursiden i mange år, men langt på vei med hester som har vært førstegangsregistrert i andre forbund enn Norsk Varmblod. I årets konkurranse, der flere forskjellige stambøker som vanlig var representert, og der blant annet BWP og ISH dominerte, var også dette tilfellet. Av unghestene som deltok med norske ryttere i årets mesterskap, var kun én førstegangsregistrert i Norsk Varmblod.

Med to i syvårsfinalen

Startfeltet i årets finale for de syv år gamle spranghestene rommet 40 av de opprinnelige 200 fremtidshåpene. Norske Jenny Krogsæter kvalifiserte seg til finalen på Zangersheide gjennom strålende seier med BWP-hingsten Private Dancer van’t Meulenhof (Gemini x Marius Claudius) som i fellesskap eies av Team Philippaerts og Ashford Farm BV. Jenny passerte også det ytterst trange nåløyet frem til den prestisjetunge finalen med den belgiske varmblodshoppen Palousy van het Exelhof (Cornet Obolensky x Darco), som eies av arbeidsgiveren hennes, Team Philippaerts. Med dette var hun én av få ryttere som stilte med to hester i den prestisjetunge finalen der hinderhøyden var 1,45 m, og kun tre gikk dobbel null.

Her er Jenny med treneren sin, like før start i den prestisjetunge syvårsfinalen. Foto: Privat

Blant sterke navn

I dagens UVM-finale, der flere av sportens mest meritterte navn, så som Zangersheides egen førsterytter Christian Ahlmann, det svenske rytterikonet Rolf-Göran Bengtsson, den belgiske unghestspesialisten par excellence Gregory Wathelet og landsmannen Olivier Philippaerts også hadde sikret plass gjennom nullrunder i begge kvalifiseringer, stod det norske 21 år gamle ryttertalentet igjen for en imponerende innsats. For UVM – er det mange omtaler som sportens største og viktigste utstillingsvindu for de unge spranghestene, og med utfordringer der etter.

Med hele Philippaerts-teamet på plass og et kyndig publikum tett i tett rundt Ratina, hovedarenaen på Zangersheide, red Jenny først Private Dancer van’t Meulenhof og deretter Palousy van het Exelhof. Med førstnevnte ble det ett riv og fire fef-il sent i banen, og gjennom en rask tid holdt dette til en flott tiendeplass i det uhyre sterke finalefeltet. Med sistnevnte ble det to riv og åtte feil, noe som speaker også betegnet som et meget hederlig resultat i dette selskapet.

Etter finalerunden vanket det godbit til en firbente og vel fortjente godord til den tobente etter en flott prestasjon på ikoniske Ratina Z arena på Zangersheide. Foto: Privat

Årgangens beste

Åtte syvåringer gikk videre til omhopping etter at vi hadde ventet lenge på første null, og her trakk Caillan (Casall x Carry) med Rolf-Göran Bengtsson lengste strået. Underveis i dagens runder viste holsteinerhingsten mange av de samme kvalitetene som faren Casall, og er også svært lik av type. Zangersheides egen Dourkhan Hero Z (Don’t Touch Tiji Hero x Zandor) leverte en forrykende omhoppingsrunde under rytteren sin, Christian Ahlmann, men ble knepent slått på tid, og hoppet dermed inn til sølv. Bronsen gikk til Precious Dwerse Hagen (Cornet Obolensky x Casall), en BWP-hingst ridd av Olivier Phillipaerts.

Irsk femårsseier

Av det opprinnelige startfeltet på 242 femåringer, stilte 47 til start i årets UVM-finale etter å ha kvalifisert seg gjennom doble nullrunder. Ni av mesterskapets yngste fremtidshåp visste å holde bommene med hinderhøyde 1,30 m oppe da det gjaldt som mest, og gikk videre til omhopping mot klokken. Gullet gikk til den irske sportshesten Bp Goodfellas (Stakkato Gold x O.B.O.S. Quality) under sin rytter, Gerard O’Neill. Vallaken eies av Gbbs International Ltd, og oppdretter er Kevin Babington & Gbbs Int.

Olivier van der Vaart sikret sølv med den belgiske varmblodshesten Ristretto Vd Heffinck (Aldo du Plessis x Cooper van de Heffinck, mens bronsemedaljen emedaljen blev vundet afle vunnet av hnederlandske Jarno van Erp med KWPN-hoppen Mindset Es (Aganix du Seigneur x Kannan).

Med norske ryttere i kvalifiseringene

I mesterskapets 2. kvalifisering for femårs som gikk i 1,25 m på fredag, hoppet Zangersheide-vallaken Coltplay Z (Corico Z x Viento Uno W) feilfritt med Victoria Gulliksen, og feilfritt gikk også BWP-hoppen Royalty Quin Sts (Tangelo van het Zuuthoeve x Nabab de Reve) med Lone Marie Øglænd. SA-hingsten High Five (Casall x Pilot) med Linn Kvernes i salen fikk fire feil, og det samme fikk også Liselotte Lefdal og hennes BWP-hoppe Revenge (Le Blue Diamond v’het Ruytershof x Artos Z). Seks feil ble det for NWB-vallaken Rigals Solaris Blue (Chacoon Blue x Lord Caletto) som var eneste representant for Norsk Varmblod ved årets mesterskap. Han er oppdrettet og eies av Gunn Inger Risdal, og rytter var Kaia Risdal Lorentzen.

Ingen av femåringene med norske ryttere i salen gikk videre til dagens finale. I gårsdagens Consolation Class som også gikk i 1,25 m, var det 143 femåringer til start. Her leverte Liselotte Lefdal og hennes BWP-hoppe Revenge en fin nullrunde.

Irsk gull også i seksårs

Startfeltet for seksårs rommet dette året hele 267 ekvipasjer, mens dagens finale bød på mesterskapets 40 presumptivt beste. Disse sikret seg finaleplass gjennom nullrunder i begge kvalifiseringer. Vinner og verdensmester ble ISH-hoppen ABS Saving Grace (Kannan x Crusing) som ble ridd av Ethan Ahearne. Seks unghester leverte doble nullrunder denne søndagen.

Andreplass i mesterskapet gikk til franske Valentin Pacaud med Garance de Vains (Diamant de Semilly x Ogano Sitte), mens britiske Alex David Gill tok tredjeplassen i salen på Lacoste VDL (VDL Zirocco Blue x Indoctro).

Merk at Eurosport 1 sender høydepunkter fra årets unghestfinaler på Zangersheide førstkommende onsdag, den 28. september, fra kl. 18:00!

Resultater: