Sterk avslutning på mesterskapets siste dag holdt til sølv

En feilfri og sterk avslutning i terrenget bidro til at Hans Bauer klatret fra sjetteplass og opp på pallen i årets mesterskap i finske Ypäjä. Laget for junior/YR avsluttet på sølvplass.

Hans Bauer og Præstegårdens Leopold imponerte i terrenget søndag og tok en flott sølvmedalje i NBC (foto: Hevosopisto)
av
Åse-Berit Jamne

Allerede lørdag kunne den norske delegasjonen juble høyt og lenge for en råsterk prestasjon av Dina Fladeby som sikret norsk gull med sin ponnimakker under NBC i Finland.

I mesterskapet for junior/unge ryttere hadde vi flere som lå veldig godt an etter dressuren. Etter sprangprøven lørdag og terrenget var gjennomført søndag, ble det klart at Norges lag - ledet av Piia Pantsu-Jönsson - til slutt sikret seg sølvet. Andrea Løseth Moheim ble best individuelt av de norske på en fjerdeplass. Med Annaharvey Springbok (Ricardo x Cavalier Royale, oppdretter Henry Deverell) endte ekvipasjen en total på 36.1 straffepoeng etter å ha sust inn til en feilfri runde i terrenget.

Med seg på sølvlaget hadde hun Marie Trollnes Eidbo/Annabelle Z (Aertbreaker x Voltaire, oppdretter Koops Carolien), Milla Bjervig/Stellor Quick Change (Olympic Lux x Religiously xx, oppdretter Niki Potterton) og Martine Sæteråsen/Dorne's Diva (Donauklang x Carpalo 2, oppdretter Franziska Nebel).

Andrea er alt i alt veldig fornøyd med årets NBC. - Springy gjorde en fin dressur og kjentes kanon ut under sprangrunden, men dessverre fikk vi en liten miss mot slutten. Under søndagens terreng var han på jobb og fullførte terrengbanen feilfritt på både hinder og tid.

- Vi har virkelig kost oss på tur med Team Norway denne uken, og det var ekstra gøy med lagmedalje og å se alle de flinke ekvipasjene i full action. Etter en sesong med litt stang ut og uflaks for min del - med blant annet brukket håndledd og seks uker med gips - var det veldig deilig å kjenne at vi er i form igjen, og klare for resten av sesongens utfordringer, avslutter Andrea.

Individuell sølvmedalje til Hans Bauer og Præstegårdens Leopold (foto: Hevosopisto).

Sølv til fjorårets gullvinner i seniorklassen

Hans Bauer er egentlig veldig fornøyd. Det forteller han fra fergekaia etter en dag som har vært full av spenning.

Fredag plasserte han og Præstegårdens Leopold (Londonderry x Temple Wind xx, oppdretter Kurth Carlsson) seg på en femteplass med 30.8 straffepoeng etter dressurprøven. Det var et utgangspunkt han var litt skuffet over. - Jeg hadde to små feil, forklarte Hans - en feil galoppfatning og en travers som kunne vært bedre. De små tingene der var alt som skulle til for at ekvipasjen havnet litt lenger ned på listen enn ønskelig. - Det var ikke store marginer, men det lå såpass tett etter dressuren, så jeg kunne gjort det litt bedre der.

På sprangbanen ble det to nedslag, som askerbøringen tar på sin kappe. - De var helt og holdent mine feil. Jeg red litt for forsiktig inn på en vanngrav, og da ble det litt langt inn til trekombinasjonen. Dermed ble det et riv ut av den og på neste hinder fordi jeg kom ut av rytmen.

Han roser hesten.

- Leopold hopper fantastisk og ga masse luft over hinderne. Han gjorde alt han kunne, det var bare jeg som kunne ha skjerpa meg litt ekstra - det var 100% mine feil, forteller en ydmyk rytter.

Gledelig nok kjenner Hans at Leopold endelig er på et ordentlig godt nivå. - Jeg har ikke kjent ham fungere så bra som i dag på et par sesonger, så det var veldig gøy å ri.

Med åtte ekstra feil, rykket ekvipasjen ned en plass på resultatlistene sammenlagt før terrenget gjenstod.

Om det lugget litt på dressur- og sprangbanen, så fungerte det tilnærmet perfekt i terrenget. Av de i alt 22 deltakerne var det kun tre seniorer som kom seg gjennom uten feil. Hans og Leopold var en av dem, og endte til slutt på totalt 38.8 straffepoeng. Det skulle etter mye spenning i målområdet etter hvert vise seg å holde til andreplass.

Årets gullvinner kommer fra Sverige, og heter Madelene Gustafsson. Hun red Miami C (Majim G x Flyinge Dardel, oppdretter Eva Josefsson). Det ble bronse til arrangørlandet, med Aada Puranen på Dior 167 (Diarado x Coronado, oppdretter Goessing Lutz).

Hans kan glede seg over sin 17 år gamle makker som fungerer bedre enn på flere sesonger (foto: Privat).

- Jeg synes terrenget fungerte bra for både meg og Leopold, det var ingenting som skurra og det var lett for meg å klare tiden. Banen var rettferdig, den var fin for å utdanne hestene og underlaget var godt. Flyten var fin hele veien. Det ble litt spenning i målrområdet, når man ser at den som ligger foran deg ikke rir fort - men fort nok - da blir man litt irritert de første ti minuttene og så går det over, sier Hans med et smil. - Jeg er et konkurransemenneske, og er alltid sulten på å vinne.- Jeg hadde håpet på gull i år - som i fjor - men i dag ble det sølvmedalje.

Er du litt skuffet?

- Jeg er egentlig veldig fornøyd. Det er den andre konkurransen jeg rir på litt høyere nivå i år, så jeg er fornøyd med resultatet. Jeg føler at jeg vant den sølvmedaljen i dag, og er veldig glad for den. Men i kampens hete ønsker man jo selvsagt å vinne, når man har muligheten.

Totalt endte det norske seniorlaget på bronseplass, bestående av Hans/Leopold, Marthe Hagen Haugen og Ballymurphy Jill (Nigrasine x Market Square, oppdretter Ann Doyle, Kyle, Borris, Co Carlow), Heidi Bratlie Larsen og norskoppdrettede SC Mr. Crichton (Corino VDL x Gloriosus, oppdretter Stacey Marie Crichton) samt Ingeborg Berven Sundt på Jovila (Starpower x Koriander, oppdretter L.A. Stokman).

Far og sønn i samme mesterskap

Hva som blir neste stevne, har han ennå ikke bestemt. - Hesten er 17 år, og jeg må velge stevnene med omhu. Nordisk var et av hovedstevnene denne sesongen.

Mesterskapet var ekstra spesielt for Hans i år. Sønnen, Hans Oliver, deltok nemlig også, som junior. Det endte med en fin 16. plass av 39 startende på Jappeloup (Warkant van het Gestelhof x First Mate xx, oppdretter Koen Augustijns). - Han gikk feilfritt i terrenget innenfor tiden i dag, og gjorde en super runde. Det gjorde han også på sprangbanen i går. Han fikk et nedslag på siste hinder, hvor han kom ut av balanse etter trekombinasjonen og dermed litt oppå manken til hesten. Da ble det seks steg i stedet for sju og et kjedelig bakbeinsriv. Men han var vinneren av gårsdagen, forteller Hans med en stolthet som høres gjennom telefonen - helt fra Finland og hjem til Norge.

- Start- og resultatlister