Feltritt
Sprangprøvene avgjorde
Resultatlistene fra årets verdensmesterskap for de unge feltritthestene i franske Le-Lion d’Angers viser at ingenting er avgjort før alle tre delprøver er gjennomført. Dagens sprangprøve ble nemlig avgjørende i mesterskapene både for seks- og syvåringer, mens Yasmin Olsson-Sanderson klatret oppover resultatlisten til plassering med seks år gamle Global Karina.


I årets verdensmesterskap for de unge feltritthestene i franske Le-Lion d’Angers, som på lik linje med UVM i dressur og sprang er en konkurranse stambøkene imellom, har mye klaffet for Yasmin Olsson-Sanderson. Etter en god innledende dressurprøve etterfulgt av det som fra sidelinjen så ut til å være en lekende lett gjennomført utholdenhetsprøve i terrenget på lørdag, lå den norske feltrittutøveren bekvemt plassert på en foreløpig 17. plass med den seks år gamle irske sportshesten Global Karina (Kannan x Crown Z, SHGGB), oppdrettet av Boleybawn Horses.
Denne søndagen ble mesterskapet avsluttet med tredje og siste delprøve på sprangbanen, og Kannan-datteren som eies av Hector Payne, viste seg godt frem, også her. Dermed ble fasiten for ekvipasjen 33.4 i straff og en god plassering som nummer 11 av de i alt 46 deltakerne i årets mesterskap for seksåringer.
Til topps som vinner av seksårsklassen med totalt 26.9 i straff gikk Barrington Alice (Cevin Z x Allercombe Mayday, SHGGB). Årets gullmedaljevinner eies av Johnny Hornby og ble ridd av britiske Isabelle Taylor. Ekvipasjen lå som nummer to etter dressur- og terrengprøvene, men Cevin Z-datteren hoppet seg helt til topps på resultatlisten gjennom en riktig så god dag på sprangbanen. Sølvet blant seksåringene gikk til Selle Français-vallaken Hèrmes du Gevaudan (Quintus D’09 x Quality Touch) med franske Stéphane Landois i salen og med totalt 27.7 i straff, mens bronsen gikk til Coole on Ice (Cicero Z x Diamant de Semilly), en Zangerheide-hoppe eid og ridd av Amanda Goldsbury fra New Zealand til 28.8 i straff.
- Jeg er så begeistret over henne, uttalte Izzy Taylor da seksårsgullet var sikret. – Dette er virkelig en hoppe som jeg har enormt stor tro på, og som jeg på sikt tror vil kunne bli en fantastisk mesterskapshest. Hesten har vært fabelaktig gjennom hele mesterskapsuken, og i dag hoppet hun helt fantastisk. Hun ville bare ikke touche en eneste bom.


I årets mesterskap for syvåringer der startlisten i utgangspunktet rommet hele 70 ekvipasjer, deltok Yasmin Olsson-Sanderson med Cos Me Will (Cos Me is Black x Flemmingh, SHGGB) som eies av Paul Clark, Victoria Clark og Jane Lucas. Etter en finfin start på dressurbanen klaffet dessverre ikke alt like godt i gårsdagens terrengprøve, da den stortgalopperende vallaken som eies av ble loggført med en vegring på vannhinderet. Dermed ble utgangspunktet før dagens sprangprøve ikke det best tenkelige, og med ytterligere åtte feil på hinder under den avsluttende spangprøven denne søndagen, endte ekvipasjen til sist som nummer 57 med 104.3 i straff.

Gullet blant syvåringene gikk til fjorårsvinner av seksårsklassen, angloaraberhoppen Golden de Beliard (Upsilon x Qualit Touch, AA, oppdretter SCEA de Beilard) med franske Thomas Carlile i salen. Kun en liten tiendedel etter – med 28.4 i straff – endte årets sølvmedaljør, den belgiske sportshesten Kiarado d’Arville (Diarado x Jet Set Du Rezidal, SBS). Vallaken ble ridd av belgiske Lara de Liedekerke-Meier som også er deleier. Bronsen gikk til Selle Français-hoppen Gravere de la Mouline (Eldorado de Hus x Que Guapo) under sin franske rytter Astier Nicolas - med 28.7 i straff.


Helt tilbake fra år 2000 har de beste seks og syv år gamle feltritthestene lagt veien til franske Le-Lion d’Angers i selskap med sine oppdrettere, ryttere og eiere, og her kjempes det altså årlig om verdensmesterskapstitler og medaljer stambøkene imellom Fokus rettes med andre ord mot forbindelsen mellom avl og sport, akkurat slik vi også opplever dette i verdensmesterskapene for de unge dressur- og spranghestene. Gjennom systematisk og målrettet avl over tid observerer nå også mange at kvaliteten på feltritthester stadig forbedrer seg, for flere av de firbente fremtidshåpene som har konkurrert nettopp i UVM i Le-Lion d’Angers, har senere slått igjennom som store stjerner på internasjonale konkurransebaner verden over.