Spenningen stiger i Grenland

For flere av våre yngste sprangutøvere er det i Grenland det skjer denne helgen. Norgesmesterskapene innendørs for ponni og children er i gang, og denne første mesterskapsdagen har i alt 35 ekvipasjer tilbakelagt årets første avdeling. I tillegg står finale i Top Spec Cup og åpne klasser på programmet.

av
Sille Kasin
To glade vinnere av 1. avdeling i INM ponni etter spesielt stilfull riding denne lørdagen - Sofie Eriksen og Josephine Marie Heldal Haukeland. Foto: Privat

Mens en del av de norske ponnirytterne er på plass i Herning denne helgen, www.hestesport.no/web.aspx?page=105234&newsarticle=61845, står slaget om årets mesterskapsmedaljer i NM innendørs både for ponni og children på Vallermyrene denne helgen. Med Grenland Ryttersportsklubb som vertskap også dette året, har i alt 23 ponniekvipasjer fordelt på kategori II og I gjennomført sine 1. avdelinger presentert av henholdsvis Kingsrød Trading og Equitopia. 2021-startfeltet i mesterskapet for children rommer i alt 12 ekvipasjer, og her står også Equitopia som sponsor.

- Jevnt over har vi sett fin riding i alle disse tre stilklassene denne lørdagen, forteller Marainne Tveter. Sammen med kollega og stevneleder Anniken Stranddal var hun sprangstildommer i 1. avdeling både for ponni og children. – Og det ble gode vinnere i alle tre mesterskapsklasser, legger hun til.

Sofie Eriksen og Lodestar van de Vondelhoeve fra Borge Rideklubb toppet dagens resultatliste for ponni kategori II gjennom sine gode 78.75 stilpoeng.

- Banen var passe teknisk og veldig fin å ri, og alt er egentlig bare gøy, og jeg elsker ponnien min, stråler 13 år gamle Sofie som åpenbart fortsatt er i slag – etter blant annet sammenlagtseieren i Bodyshop-cupen under Kingsland Oslo Horse Show forrige helg.

Josephine Marie Heldal Haukeland og Søndervangs Colorado fra Bergen Rideklubb tok seg av seieren for kategori I med 77.75.

- Jeg har fått en veldig god start på mesterskapet, konstaterer 13 år gamle Josephine som også gjorde det skarpt allerede i Grenland i går gjennom en super andreplass i MB. Nå gleder jeg meg veldig til finalen i morgen, smiler hun, for det er jo da det virkelig gjelder.

Dagens 1. avdeling i INM children ble vunnet av Emma Tallulah Behn og Fetoucha fra Drammen og Omegn Rideklubb, etter at de to ble belønnet med 78.00 stilpoeng. Duoen kan allerede se tilbake på en strålende sesong, og later også til å INM-formen inne.

- Selv om jeg var feilfri og vant i dag, så kan jeg jo godt bli eliminert i morgen, smiler Emma. Derfor må jeg bare sørge for å ri så godt jeg bare kan i morgen, fastslår hun.

I alle tre mesterskapsklasser bestemmer stilpoengene fra 1. avdeling kun startrekkefølgen i morgen. Da venter to grunnomganger, etterfulgt av eventuell omhopping på tid om medaljene or de unge utøverne. Samtlige tar med seg feilpoengene fra 1. avdeling videre inn i finalen, og medaljefordelingen er derfor foreløpig helt åpen. - Og i mesterskap kan som kjent alt se, så det er nok garantert duket for en riktig så spennende finalesøndag også for mange andre. Blant toerponniene står fem ekvipasjer så langt på null feilpoeng, mens syv enerekvipasjer også holdt alle bommer oppe. I INM children står på sin side nå åtte ekvipasjer bokført med null i protokollene.

En som virkelig var fornøyd etter første mesterskapsdag, var NRYFs landslagsleder ponni og children, Tom Vidar Gjeldnes. Han har spesielt ansvar for childrenrytterne.

- De har alle prestert fint i dag, og ekstra gøy er det å vite at mange av disse rytterne kan fortsette videre i childrenklasser på grunn av alder også neste år. Det kan derfor bli riktig, riktig spennende, men aller først selvsagt veldig spennende i morgen, smiler han.

På programmet denne helgen i Grenland står også i Top Spec Cup i LA for ponni, der finalen går over tre klasser, samt en rekke åpne klasser både for ponni og hest. I ponni kategori III delte Ingrid Lysdahl Olsnes og Ponnyhaugens Mike, Eveline Synnøve Pettersen Drågen og Menai Mon Melisha, Jenny Næss Birkeland og Jacksun King, Alva Sjøkvist Krohn og Hilin Siwsan, samt Philippa Porskrog Heiestad og Ballyanchor Jigsaw seieren med null feil, mens seieren i klassen for ponni kategori II og I ble delt mellom hele ni ekvipasjer.

Én utøver som virkelig var riktig, riktig glad i etterkant av dagens runder, var Tiril Wellum Skaar fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb. Først vant nemlig tolvåringen klasse LA+5 med toerponnien Loch Corrib, og deretter sikret hun til overmål også seier i enerponnienes klasse med Nørlunds Basilio.

- Det var ekstra gøy at det ble seier med Corrib, stråler Tiril mellom de to klassene. For selv om han er litt gammel, så hopper han supert. Han er nemlig 27 år gammel og har sikkert lært opp tusenvis av ryttere før meg, ler hun. Og han gikk sitt siste nordiske mesterskap da han var 25 år, så han er i flott form, smiler Tiril.

I morgen blir det altså spennende å se hvilke av ekvipasjene til start i de tre ulike INM-klassene som virkelig har mesterskapsformen inne, og spennende også å se hvilke ponniekvipasjer som blir årets Top Spec-vinnere. Mesterskapshelgen for sprangsportens yngste og minste rundes av med en åpen LA-klasse for ponni, samt MB, og helt til sist står 1,15 m og 1,25 hest på programmet.

Resultater: