Spenning til siste slutt - Tyskland vant i Polen

Ingenting var avgjort før regjerende europamester hadde krysset mållinjen for andre gang, men historien gjentok seg og Tyskland stod øverst på seierspallen i nasjonshoppingen i Sopot. For det norske laget ble det stang ut denne gangen.

av
Åse-Berit Jamne
Det tyske laget tok en velfortjent seier i Longines FEI Jumping Nations Cup™ i Sopot (Foto: CSIO Sopot).

At toppsporten er krevende på femstjerners nivå, fikk Norge for alvor merke i sin andre start i Longines FEI Jumping Nations Cup™. Det norske laget bestod av Marie Valdar Longem med Algorhythem (Eurocommerce Tampa x Calvados, oppdretter J.G. Venderbosch), Therese Søhol Henriksen med Cyclone l’Epivent (Ulixe x Arpege Pierreville, oppdretter Jouanne Laurent), Marit Haarr Skollerud med Nelson van’t Roosakker (Zandor x Kashmir van Schuttershof, oppdretter Marc Kluskens) og Fredrik B. Seim på Quevara van de Vlierbeek Z (Quintus x Omar, oppdretter Anné, Chris & Eva De Maeyer). Til tross for flere gode individuelle prestasjoner, endte det norske laget med totalt 44 feil og dermed nederst på listen blant de åtte lagene som deltok i Polen.

Det norske laget leverte mange fine prestasjoner, til tross for et samlet resultat som ikke var helt det vi håpet på (foto: FEI/Lukasz Kowalski).

Tyskland, Sveits og Norge deltok i St. Gallen forrige helg, mens Frankrike, Irland og Sverige var på sin første poengjakt i Sopot.

Polske Szymon Tarant fikk mye ros for sin vanskelige, men smarte 1.60-bane hvor feilene skulle vise seg å komme spredt utover hele. En del av problemene kom på hinder nr. 10 etter vanngraven, hvor ekvipasjene skulle til en enkelstående og stor rekk på en buet linje. Bommene var smale, fargene på bommene hadde lite kontrast og det var nær sagt null fyll som fikk dem til å stå naturlig imot hinderet. - Det var en super bane. Vanskelig, men også interessant. Vi visste ikke hvem som ville vinne før helt til slutt, og det er det som gjør nasjonshoppingen så gøy, uttalte Tysklands Phillip Weishaupt.

Sveits var naturlig nok favoritter etter forrige helgs hjemmeseier, men det var tidlig klart at Tyskland hadde lyst til å gjenta fjorårets bragd da de vant med en lagtotal på imponerende 0 feil. Og etter første runde la så det lyst ut da de la seg i tet med null feilpoeng, foran nettopp Sveits på fire. Deretter kom Frankrike med sju, Irland med ni, Danmark på 11 og Sverige og Polen med 14. Norge lå nederst på listen med i alt 20 feilpoeng.

- Nasjonshopping med to runder er de beste konkurransene i verden, jublet chief d'equipe Otto Becker (GER) etter seieren var et faktum.

I den avgjørende runden var det spenning til siste slutt. Tyskland, Frankrike og Sveits fulgte hverandre som skygger, og det ble klart at ingenting var avgjort før Tysklands ankermann, Andre Thieme, hadde krysset målstreken med sin fantastiske hoppe, DSP Chakaria (Chap x Askari, oppdretter Martin Juergens) som han også vant EM-gull med i fjor høst. Igjen fikk han bevist at han beholder roen når presset er som størst. Tyskeren stod nemlig i nøyaktig samme posisjon i år, hvor hans prestasjon skulle avgjøre utfallet. Med en overbevisende nullrunde kunne Tyskland juble for seier i sin andre start i den europeiske førstedivisjonen av Longines FEI Jumping Nations Cup™!

- Det var hun som fikk det til å skje

- Faren min forsøkte alltid å gi meg et spark bak for å få meg til å våkne da jeg var ung, men nå ser det ut til at roen min faktisk har sine fordeler, sa Thieme med et smil etter seieren var et faktum. - Jo mer press, desto mer fokusert blir jeg - og det ser ut til å fungere! Han fullroste også hoppen sin. - Hun hoppet helt fantastisk, det var hun som fikk dette til å skje og jeg er takknemlig for henne og for at Otto hadde tillit til å la meg avslutte for laget - jeg er så glad for at vi fikk det til igjen!

Da fasiten var klar etter to runder var det kun fire ekvipasjer som stod med dobbelt null, nemlig Janne Friederike Meyer-Zimmermann (GER) og Messi van’t Ruytershof (Plot Blue x For Pleasure, oppdretter Stal ‘t Ruytershof), Andre Thieme (GER) og DSP Chakaria, Edouard Schmitz (SUI) og Gamin van’t Naastveldhof (Chacco Chacco x Toulon, oppdretter Patrick Trienpont) og Dennis Lynch (IRE) med Brooklyn Heights (Nabab de Reve x For Pleasure, oppdretter Eric Polfliet).

Tysklands ankermann, Andre Thieme, med sin hoppe, DSP Chakaria (Chap x Askari, oppdretter Martin Juergens) som han også tok EM-gull med høsten 2021.

Faren min forsøkte alltid å gi meg et spark bak for å få meg til å våkne da jeg var ung, men nå ser det ut til at roen min faktisk har sine fordeler!

Andre Thieme

Ikke resultatet vi håpet på

NRYFs landslagsleder i sprang og Norges lagleder, Mikael Kolind, var naturlig nok noe skuffet etter dagens resultat i Polen, men erkjenner at dette var slik det ble i dag. - Det var selvfølgelig ikke et resultat vi hadde håpet på. Vi har noen enkeltresultater som var veldig bra, men sammenlagt var vi ikke der vi ville være.

Marie Longem og Algorhytem gikk ut som første ekvipasje for Norge og leverte en sterk runde som resulterte i fire feil. I andre omgang valgte ekvipasjen å trekke seg på grunn av et lite sår som hesten hadde fått på innsiden av det ene bakbeinet. - Det var ikke noe alvorlig, men nok til at det var litt smerter, og vi valgte selvsagt at hesten ikke skulle gå den andre omgangen. Når det skjer, blir det også mer press på de andre. Det er sånn det er i denne sporten, forteller Mikael som nå ser frem til neste store utfordring som finner sted i Falsterbo fredag 15. juli kl 14:00 hvor et revansjesugent norsk landslag er klare for å plukke flere poeng.

Etter to runder er det nå Sveits som leder ligaen med 180 poeng, mens Tyskland ligger hakk i hæl med sine 170. Neste gang lagene møtes i den europeiske ligaen er 24. juni i Rotterdam (NED), så samles de i Falsterbo (SWE) fredag 15. juli. Deretter går turen til Hickstead (GBR) og Dublin (IRE) før finalen avholdes i Barcelona i slutten av september.

Resultater