Sprang

Spenning til siste slutt i Leipzig

- Det er bedre å ha én god hest enn tre middelmådige, utbrøt en overlykkelig Daniel Coyle etter å ha innkassert storseieren i Leipzig med fantastiske Legacy. Sett med norske øyne ble det også mye å glede seg over denne søndagen – med norske premier i åtteårsfinalen og to norske utøvere på poengjakt i verdenscupkvalifiseringen.

Partner Pferd Leipzig/ hest/ sprang/ Norges Rytterforbund
- Hun er en fantastisk hest, og ingen hopper med et større hjerte, kunne irske Daniel Coyle fortelle etter dagens verdenscupseier i Leipzig. Foto: Copyright ©FEI/Leanjo de Koster
av
Sille Kasin

Årlig besøker om lag 75.000 publikummere det tradisjonsrike Partner Pferd-stevnet i Leipzig – med verdenscupkvalifiseringer både i sprang og kjøring på avslutningssøndagen som de virkelig store sportslige trekkplastrene. Men denne søndags formiddagen ble blant annet også Johan Gulliksen og Pål Flam heiet frem i den siste av årets to Youngster-finaler presentert av Theurer Trucks 2GO. Her stilte de 15 beste åtteåringene etter to innledende kvalifiseringer til start.

Johan Gulliksens makker i finalen, KWPN-hoppa Lolita Es (Mosito van het Hellehof x Tornesch) oppdrettet av VDL Stud, viste seg igjen som en riktig så spennende hest for fremtiden. En fornuftig disponert dobbelt nullrunde resulterte nemlig i en sterk fjerdeplass – bak blant annet vinner Pieter Clemens på holsteinervallaken Dax 68 (Dinken x San Partignano Corrado), oppdrettet av Dirk Georg Jessen.

Vår andre finalist i Youngster Tour for åtteårs, Pål Flam med Zangersheide-hoppa Evoila KVG Z (Edjaz an T Merelsnest x Heartbreaker) oppdrettet av familien Van Gelder, viste seg også frem på riktig godt vis. Åtte feil i andre fase resulterte i engod plassering som nummer syv.

I forkant av verdenscuprunden i sprangsom var den 11. av i alt 14 kvalifiseringer i den vesteuropeiske ligaen – ble punktum for sesongens kvalifiseringsrekke i FEI World Cup™ Driving satt denne søndagen i messehallen i Leipzig. Åtte firspann kjempet om plass i omkjøringen, som til sist rommet de tre firspannkuskene Dries Degriek fra Belgia og de to nederlenderne Bram Chardon og Koos de Ronde. Til stor overraskelse for mange gikk verdensener Boyd Exell ikke videre, og måtte derfor se omkjøringen fra sidelinjen.

Til sist kunne en jublende Dries Degriek og groomene Anne Boterberg og Frederic de Buyne konstatere at seieren i Leipzig ble sikret med hestene Hunter, Leon, Kane B og Big Star - etter å blitt klokket inn med 161.14 sekunder og eneste feilfrie runde. Dermed innkasserte også Degriek full pott med poeng i denne avgjørende sisterunden innendørs, før det hele braker løs med finale i Bordeaux, Frankrike i april.

Partner Pferd Leipzig/ Dries Degriek/ hest/ kjøring/ Norges Rytterforbund
En lykkelig Dries Degriek løfter armen i triumf foran et jublende publikum mens Anne Boterberg og Frederic de Buyne jubler med. Foto: Copyright ©FEI/Leanjo de Koster

For mange av de 40 utøverne til start i helgens hovedklasse i sprang i Leipzig, FEI World Cup™ Jumping presentert av Sparkasse, var også nettopp dagens kvalifisering uhyre viktig. Selve finalen i verdenscupen 2023/ 2024 finner sted i Riyadh i Saudi-Arabia i april, og i etterkant av dagens runde gjenstår det nå bare tre videre muligheter for å sikre poeng. Vanligvis holder det med 40 poeng for finalebillett, og flere av sprangsportens største navn nådde nettopp dette magiske tallet denne søndagen i Leipzig. Før vi med sikkerhet vet hvilke 18 ryttere som er kvalifisert til årets finale i den vesteuropeiske ligaen, står nå først Amsterdam for tur allerede neste helg, før verdenscupsirkuset flytter seg videre i februar, først til franske Bordeaux og deretter til Göteborg.

Dagens verdenscuprunde bød både på virkelig god sport og stor spenning fra start til mål. Og sett med norske øyne var spenningen ekstra stor, for både Johan Gulliksen og Geir Gulliksen var altså å finne på startlistene. Johan red sin forholdsvis nye førstehest, den 12 år gamle KWPN-vallaken Harwich VDL (Arezzo VDL x Darco), mens Geirs partner var hans mangeårige makker, den nå 18 år gamle SCSL-vallaken VDL Groep Quatro (Quaprice Bois Margot x Caletto I). 

Frank Rothenberger og team inviterte innledningsvis til en krevende bane med 13 hindre og 16 sprang i grunnmgangn. Maksimaltiden var forholdsvis generøs og derfor ikke en utfordring i seg selv, men den store arenaen rommet blant annet syv rekker som alle målte maksimal høyde 1.60 m. Feilene kom spredt gjennom hele banen, og her var med andre ord nok å bite i. Til sist ble fasiten 13 feilfrie ekvipasjer som gikk videre til omhopping på tid, men ingen av våre to norske var beklageligvis blant disse. Johan gjennomførte en så absolutt godkjent runde med kun fem feil i protokollene og endte med dette uten poeng som nummer 25 med Harwich, mens Geir valgte å trekke seg etter å ha pådratt seg riv med Quatro tidlig i banen.

Og deretter ventet det FEIs kommentatorer beskrev som en elektrisk omhoppingsrunde, for her var virkelig ingenting avgjort før det var avgjort. Som nest siste ut suste nemlig irske Daniel Coyle nærmest gjennom lydmuren og inn til seier med den 14 år gamle Zangersheide-hoppa Legacy (Chippendale Z x Bon Ami), mens det ble dobbelt sveitsisk på andre og tredje gjennom Martin Fuchs og Commisar Pezi (Commisario x Böckmanns Lord Pezi) og Steve Guerdat med Double Jeu d’Honvault (Kannan x Cook du Midour.

Partne Pferd Leipzig/ Daniel Coyle/ hest/ sprang/ NRYF
Daniel Coyle og Legacy tar imot publikums hyllest etter å ha blitt aller best av de mange gode i Leipzig. Foto: Spenning til siste slutt i Leipzig

- Det er bedre å ha én god hest her i Leipzig enn tre middelmådige, utbrøt en overlykkelig Daniel Coyle etter å ha innkassert storseieren i dagens verdenscupkvalifisering med fenomenale Legacy. - Hun er en fantastisk hest, og ingen hopper med et større hjerte. Jeg visste at jeg virkelig måtte ri og gi alt her i dag, for jeg ville så gjerne vise alle de gode at jeg ikke bare var her i Leipzig for å konkurrere, men at jeg også kunne være en å regne med!

Resultater:

Relaterte artikler