Spennende nasjonshoppinger endte i norsk triumf

Årets utgave av Drammen Spring Tour er inne i tredje og avsluttende uke – med internasjonale laghoppinger i aldersbestemte klasser som sportslige høydepunkter denne fredagen. Og prikken over kveldens i, den kom gjennom de norske ungrytternes utklassingsseier i Nations Cup.

En super fornøyd Tony André Hansen med ungrytterlaget Mira Høidal, Hanna Wicklund, Lea Fondvik Syversen og Ada Braaten Johnsen slo reneste knock-out på konkurrentene. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
av
Sille Kasin

At det er noe helt spesielt å ri på lag, levnes liten tvil. Allerede under banevisningene denne ettermiddagen og kvelden – først for ponni kategori 2 nasjonalt, og deretter for CSIO-klassene for ponni, junior og unge ryttere på løpende bånd, gikk deler av nasjonslagene i samlet tropp for å knekke banebyggerkodene til danske Rasmus Rise på Kingsland Arena og Anders Haskjold på Gjelsten Arena. Ekstra hyggelig var det etter hvert å se at gjestene fra både Danmark, Finland og Sverige plukket frem sine respektive flagg fra stevneskapene, og gøy ble det også å høre jubel i Violetta da bommer ble holdt oppe og nullrunder ble sikret når det gjaldt som mest, samtidig som mange valgte å trosse det kjølige fredagsværet og følge nasjonshoppingene fra sidelinjen også ute. Og da det hele kulminerte med norsk utklassingsseier for ungrytterlaget på hjemmebane, ja, da ble jubelbruset virkelig hentet frem.

Norsk toerseier

Først ut var laghoppingen for ponni kategori 2 over to omganger med hinderhøyde 1,10 m. Lilly Hiller og FH Contador fra Polarsirkelen Rideklubb, Philippa Porskrog Heiestad og Lundgreens Amazing Dancer fra Drammen og Omegn Rideklubb, Olivia Borge Malmo og Obama Søblink fra Fredrikstad og Omegn Rideklubb og Sofie Eriksen og Lodestar Van’t Rechthof fra Borge Rideklubb forsvarte de norske fargene på beste vis, og ble til sist eneste lag med tellende resultat, og dermed også dagens vinnere. Under lagleder Solveig Fotland Newermann løftet de unge lagrytterne ridingen sin fra første til andre runde, og ble til sist protokollført med i alt 18 feilpoeng. De to øvrige lagene, Danmark og et norsk Mixed Team ble dessverre eliminert.

Fire lykkelige toerjenter sikret norsk seier i Nations Cup, og ble eneste lag som fullførte. Foto: Astrid Marie Årdal/ NRYF

Dansk enertriumf

I Nations Cup ponni deltok i tillegg til Norge, dette året Danmark, Finland og Sverige. Etter første runde lå Danmark i tet etter å ha klinket til med null, og til sist gikk også seieren i danskenes favør med totalt sett fire feil i protokollene etter to runder med tre tellende ekvipasjer og hinderhøyde 1,20 m.

Norges lag som bestod av Mikkel Fredin Nilsen og Attyrory Warrior, Pernille Lunde og Lynncot Fancy Pants, Julie Årebrot Skai og Shannon’s Joy og Rasmus Åsland og Gaoth Mhara Lad under lagleder Solveig Fotland Newermann, presterte også godt og ble nummer to med fem feil i den første og fire i den andre, mens Finland ble nummer tre med 16 feilpoeng og Sverige nummer fire med 24.

Både landslagsleder Solveig Fotland Newermann og rytterne selv gledet seg over en fin andreplass. Foto: Asrid Marie Årdal/ NRYF

- Det norske kategori 1-laget var kjempeflinke, og her var det mange gode resultater, sier en fornøydlands lagsleder for ponni og children, Solveig Fotland Newermann. - Vi får noen dumme fire feil som gjør at vi ikke er på toppen i dag, men de har løftet seg veldig og leverte god ridning. Vi må jo derfor si oss fornøyd med dette, men vi vil jo vinne, så vi må bare komme sterkere tilbake, smiler hun og legger til: - Og kategori 2- laget, de var jo bare helt suverene og veldig gode i dag.

Og veldig god, det var også Linnea Ovidia Aamodt Fossnes, som vant CSIP Big Tour 1,20 m med Touchy Subject.

Sterke finner

Sanna Backlunds juniorer har herjet resultatlistene individuelt siden de kom til Drammen forrige uke, og finnene trakk også lengste strået i kveldens laghopping 1,40 m med til sammen 13 feilpoeng over de to omgangene. Danmarks lag ble dessverre eliminert allerede i første runde, og dermed gjenstod kun Sverige og Norge i tillegg til det finske laget da vinneren skulle kåres. Og det ble tett i toppen.

Til sist sikret Sveriges lag under Sofia Bengtsberg andre, ett fattig lite feilpoeng etter Finland, mens Norges lag som bestod Ingrid Sandhei Bjørklund med Arie Z, Siri Endresen med Quaop Di Tutti Z, Max Storeide Lööf med Arakorn og Ylva Høidal med Havanna Heart endte som tredje med totalt 17 feilpoeng. Lagleder for juniorlaget var Tony André Hansen.

13 ekvipasjer red CSIOJ Big Tour 1,40 m, og her var Marthe Øya Stokka og Paola Ladies Choice i sitt ess og vant klassen etter en feilfri og rask runde.

Norsk utklassingsseier

Tre lag stilte til start i ungrytternes Nations Cup, der hinderhøyden var 1,45 m. På det norske laget red Mira Høidal på Boleybawn Aasha, Hanna Wicklund på Fantomas, Lea Fondevik Syversen på Ambra og Ada Braaten Johnsen på Plietsch, mens lagleder var landslagsleder Tony André Hansen. - Og laglederen – han må ha vært en av kveldens travleste, for mens han hadde juniorryttere i banen på Kingsland Arena, gikk ungrytterne banen på Gjelsten og varmet opp.

I første runde leverte det norske laget bare strøkne nullrunder, og la seg derfor bekvemt i tet – etterfulgt av Danmark og Sverige som gikk til pause med tolv feilpoeng hver.

Mira var deretter først ut igjen, leverte en feilfri runde helt etter boka med sin Aasha, og ga Norge et fortsatt strålende utgangspunkt. Dette klarte Hanna og Fantomas å ivareta på beste vis gjennom nøyaktig riding til null feil. Deretter fikk tredjerytter Lea en bom ned på aller siste, en rekk som hinder nummer tolv, mens Ada og Plietsch avsluttet det hele med å kunne ta kvelden uten å hoppe ett eneste hinder, da Norge allerede hadde kapret seieren etter de tre første ekvipasjene med fire feilpoeng totalt.

Fire ytterst stabile ungrytterekvipasjer sikret overbevisende Nations Cup-seier på hjemmebane. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ FEI

Med dette kan vi ikke si annet enn at Norges ungrytterlag stod for en ren utklassingsseier. Sverige under lagleder Henrik Lannèr ble nemlig nummer to med i alt 28 feilpoeng, mens Danmark anført av lagleder Bo K. Møller endte på tredjeplass med totalt 36 feilpoeng.

- Dette var bra, og skikkelig gøy, ja, stråler Tony André Hansen. – Skikkelig utklassing ved skikkelig bra jenter, legger han leende til. - Og det som er så morsomt å se, er at vi er så stabile. Dette er jo den andre Nations Cupen som vi har gjort det bra i. Og jeg synes faktisk også at juniorene våre var ganske bra, fortsetter han. Alle fikk stort sett én feil i førsterunden, og da blir man jo litt på etterskudd, for da blir det mye feil. Men jeg synes de red bra, så det var veldig lovende. Juniorene har jo vært de meste usikre sånn sett, men i kveld så vi jevn og bra riding der òg, så på en god dag så får vi kanskje et par nullrunder, og dermed også mindre feil og er nå virkelig på vei oppover, avslutter han entusiastisk.

En sjeldent travel og lykkelig lagleder for både juniorer og unge ryttere, Tony André Hansen, slipper smilet løs - først til tonene av "Ja, vi elsker" og deretter til tonene av "Simply The Best". Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Synne Marit Eide og Kleine Cherie prikket på sin side inn en riktig flott nullrunde og toppet dermed listene blant de 16 som red individuelt.

Resultatene fra gårsdagens klasser og øvrige klasser denne fredagen finner du som vanlig på Equipe.