Spennende lagkonkurranser venter

Nå skyter utesesongens lagkonkurranser på sprangbanene fart for Norges del - og uttakene er gjort. I danske Uggerhalne skal et norsk seniorlag ut i årets første kvalifisering i Longines EEF Series ™ siste helgen i mai, og helgen før det får et yngre seniorlag muligheten til å sanke erfaring som en av nasjonene til start ved nasjonshoppingen i Kronenberg.

Nå står det mange spennende nasjonshoppinger foran oss - som Longines EEF Series™ der første tellende kvalifisering for Norges del går i Danmark siste helgen i mai. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

CSIO3*-stevnet i danske Uggerhalne 25.-28. mai er det første kvalifiseringsstevnet i region nord innen Longines EEF Series ™ der Norge får sesongens første mulighet til å plukke poeng for å komme til semifinalen i franske Deauville i juni.

Laget i Uggerhalne utgjøres av Marie Valdar Longem (Bærum Rideklubb), Therese Søhol Henriksen (Sarpsborg og Omegn Rideklubb), Cecilie Hatteland (Soma Ryttersportsklubb), Ingrid Gjelsten (Drammen og Omegn Rideklubb) samt Simon Yde (Fana Hestesportsklubb) som femte rytter.

Marie Valdar Longem. (Foto: Elena Zobova)
Therese Søhol Henriksen. (Foto: NRYF)
Cecilie Hatteland. (Foto: NRYF)
Ingrid Gjelsten. (Foto: NRYF)
Simon Yde. (Foto: NRYF)

Seks lag kjemper om poeng

Når startsignalet går om ettermiddagen fredag 26. mai, skal fire ryttere i ilden for hver nasjon, og disse skal ri to like runder, mot klokken. De tre beste resultatene teller.
Totalt 11 nasjoner kommer til start i Uggerhalne – seks av disse kjemper om poeng i region nord. De deltagende nasjonen som rir om disse poengene denne dagen i tillegg til Norge er Danmark, Finland, Polen, Litauen og Sverige. Disse seks nasjonene vil også møte på lag fra Tyskland, USA, Belgia og Holland.

Kvalifiseringen i Uggerhalne er den første av to i region nord som Norge er en del av – andre kvalifisering finner sted på hjemmebane i Drammen 1. -4. juni. Følgende ryttere er aktuelle for denne lagkonkurransen: Victoria Gulliksen, Marie Valdar Longem, Johan Gulliksen, Geir Gulliksen og Lea Fondevik Syversen eller Ingrid Gjelsten som U25-rytter.

Som en forberedelse frem mot EM, får Norge også mulighet til å stille et lag ved Longines FEI Jumping Nations Cup™ Europe Division 1 i Rotterdam 22.-25. juni.

Andre tellende kvalifisering i Longines EEF Series skjer på hjemmebane i Drammen 1.-4. juni. (Foto: NRYF)

En serie for å utvikle hester og ryttere

Det er European Equestrian Federation (EEF) som står bak Longines EEF Series ™, en serie med nasjonshoppinger som har til hensikt å støtte de europeiske nasjonene i å utvikle sine landslag gjennom utesesongen. Målet er å frembringe hester og ryttere og bidra til gruppen av talenter hvert land har fortsetter med sikte mot mesterskap. Serien skal oppmuntre til progresjon ved at alle lag må inkludere en U25-rytter. Serien er delt inn i fire europeiske regioner; nord, syd, sentral og vest. Norge er en del av region nord sammen med Danmark, Estland, Finland, Island, Israel, Latvia, Litauen, Polen og Sverige.

-I fjor så vi den første komplette sesongen med Longines EEF Series ™, og vi fikk se herlig sport rundt omkring i Europa. I år har vi en fantastisk kalender, og vi takker de nasjonale forbundene og arrangørene for at det fortsetter å støtte gjennomføringen av serien. Å sørge for en konkurranse på dette nivået er i tråd med EEFs intensjon om å skape en bærekraftig sport der landene fortsetter å utvikle sine nye talenter og styrker sine nasjonale lag, sier Theo Ploegmakers, president i EEF.

Å sørge for en konkurranse på dette nivået er i tråd med EEFs intensjon om å skape en bærekraftig sport der landene fortsetter å utvikle sine nye talenter og styrker sine nasjonale lag.

Theo Ploegmakers, president i EEF

Finale i Warszawa i september

Det er tredje året serien arrangeres, og den inneholder syv regionale kvalifiseringer, to semi-finaler og finale i Warszawa 14.-17. september.

Serien for ble satt i gang i Italia siste helgen i april med kvalifisering for region syd, og sist helg var det kvalifisering for region sentral i tyske Mannheim.

Topp fem fra region nord og region vest kvalifiserer til semifinalen i Deauville, Frankrike 22.-25. juni, mens topp fem lag fra region syd og sentral kvalifiserer til semifinalen i Ebreichsdorf, Østerrike 29. juni til 2. juli.

De fem beste lagene fra hver semi-finale går videre til finalen i september. Vinnerlaget her får ikke bare tittelen «Longines EEF Series Champions» i år, men de får også en plass i Longines FEI Jumping Nations Cup Europe Division 1 neste år.

Longines EEF Series™ ble satt i gang i italienske Gorla Minore i slutten av april, der et ungt fransk lag tok seieren i kvalifiseringen i region syd. (Foto: Yadel Möhler)

Får sanke erfaring i Kronenberg

Et norsk lag har også blitt invitert til Longines EEF Series ™ kvalifikasjonen i nederlandske Kronenberg ved Peelbergen Equestrian Centre 18.-21. mai. Denne nasjonshoppingen er ikke tellende for Norges del idet den favner lag i region vest, men er en ekstra invitasjon Norge har fått og innebærer en fin mulighet for flere av våre seniorer til å sanke viktig erfaring.

Rytterne som er tatt ut til dette er: Lea Fondevik Syversen (Follo Hestesportklubb), Ingrid Gjelsten (Drammen og Omegn Rideklubb, Oda Charlotte Lyngvær (Øvre Romerike Rideklubb), Hanna Cecilie Wicklund (Bærum Rideklubb) og Morten Djupvik (Asker og Omegn Rideklubb).

Et norsk lag har også fått plass ved nasjonshoppingen i Kronenberg 18.-21. mai. (Foto: NRYF)

Unge ryttere på lag i Drammen

Å kjenne på lagfølelsen og ri i fellesskap er viktig læring også for de yngre rytterne – og i år får rytterne i de aldersbestemte klassene i sprang muligheten til dette på hjemmebane. Det skjer i Drammen under CSIO Youth 25.-28. mai. Det er nå tatt ut lag både for ponni kategori 1 og 2, for children, junior og unge ryttere. Hvilke ryttere som skal være på lag for Norge i Drammen den helgen, finner du her.

(Foto: NRYF)