Spennende individuelle finaler

Sett med norske øyne ble finalesøndagen i Gorla Minore ekstra spennende - med både Birgitte Meier og Ingrid Sandhei Bjørklund i aksjon på Equinoxe arena for siste gang under årets EM.

De to norske EM-utøverne Birgitte Emilie Meier og Ingrid Sandhei Bjørklund har stått for spesielt gode prestasjoner i årets mesterskap. Arkivfoto: NRYF
av
Sille Kasin

Å ta seg til individuelle EM-finaler er en bragd i seg selv og også målsetting for mange. Men nåløyet er trangt, for finalene rommer kun 30 ekvipasjer. I Gorla Minore klarte likevel både ungrytter Birgitte Emilie Meier og junior Ingrid Sandhei Bjørklund imponerende nok dette.

Denne søndagen var det nok en gang duket for topp sport på Equinoxe arena. For nå skulle altså først årets individuelle medaljer for unge ryttere fordeles, og deretter var det juniorenes tur. Gjennom hele uken har italienske Andrea Colombo og team invitert til store, teknisk utfordrende mesterskapsbaner som har skilt godt. Og så også i årets to siste individuelle EM-finaler som gikk over to runder i 1.50 m for unge ryttere, og i 1.40 m juniorer.

Birgitte Emilie Meier kan se tilbake på et flott gjennomført individuelt mesterskap med Example (Ultimo x Ferragamo). Etter første dag der hinderhøyden var 1.45 m, ble det et riv – men like fullt et godt utgangspunkt for videre avansement. I andre runde imponerte 20-åringen og hennes godt hoppende hest stort. Ekvipasjen var nemlig én av få som visste å holde alle bommer oppe i den krevende 1.50 m-banen, og brått lå de dermed veldig godt an i sammendraget. I tredjerunden leverte duoen også en god runde i 1.50 m. Denne resulterte i dagens finaleplass - men med to riv på tampen i en bane som virkelig tok mye ut av hestene underveis.

I dagens EM-finale startet den norske ungrytterekvipasjen på 12.81, og måtte – på lik linje med mange andre i finalen - se flere bommer falle underveis i de to tøffe rundene. Til sist ble fasiten 45.81 feilpoeng og en fin 22. plass på Birgitte som er siste års ungrytter. De tre individuelle EM-medaljene for unge ryttere gikk vel fortjent til irske Seamus Hughes Kennedy/ Esa Rocky med 5.83, svenske Beata Hermelin/ Obsession Night med 8.32 og nederlandske Skye Morssinkhof/ G-Vingino-Blue med 9.03. Nummer fire i årets mesterskap or unge ryttere ble britiske Claudia Moore/ Hardesther med 10.13, mens nummer fem ble Belgias Jules Van Hoydonck/ Minte vd Bisschop på 11.6.

Ingrid Sandhei Bjørklund kan også se tilbake på et godt mesterskap med sin 16 år gamle vallak Arie Z (Asca Z x Mr Blue). Under fjorårs-EM i Oliva Nova i Spania imponerte denne juniorekvipasjen stort og sikret en fin 13. plass med 10.98, og under årets EM ble det nok en flott. Juniorfeltet i årets mesterskap rommet hele 98 ekvipasjer.

Etter de to første mesterskapsdagene lå Ingrid og Arie Z godt an med 5.53, mens det ble plusset på ytterligere åtte feil i dagens krevende finale. Dermed ble fasiten totalt 13.53 og en sterk 14. plass.

For juniorene individuelt forteller medaljefordelingen ellers mye om hvor små marginene er i et europamesterskap. Det er uhyre viktig å komme virkelig godt i gang fra start, og det handler også om å kunne levere under press, dag etter dag. Innenfor årets topp tre skiller det nemlig mindre enn ett riv, og alle tre medaljører beholdt scoren sin fra første dag. Det individuelle EM-gullet gikk til Anastasia Nielsen/ Tailormade Contou fra Monaco med 0.7, etterfulgt av irske Tom Wachman/ Cathalina S på sølvplass med 1.82 og nederlandske Nick Nanning/ Bandia på 2.78 og bronse. Tittelforsvarer, Jone Illi/ Eolita fra Finland, ble nummer fire med 4.56, mens tyske Fabio Thielen/ Stakaya ble nummer fem med 4.83.

24 av childrendeltakerne i årets EM red sin avskjedklasse i 1.20 m på lørdag i forkant av årets finale. Her sikret Madelen Ossletten Fuglstad en finfin femteplass med Carrello ST etter en feilfri runde, mens Alexandra Pensgård Olsen fikk fire feil med Corrada H M og ble plassert som nummer ti.