Spennende fremtidshåp

Mens regnet måtte vike for strålende sørlandsvær, og utendørsarenaen til Arendal og Grimstad Rideklubb var fylt med ekvipasjer, gjennomførte de unge spranghestene andre dag av årets Hallmesterskap. Og mens unghestekvipasjene nå ruster seg til finale i morgen, stod også årets Hall of Fame på programmet denne lørdagen.

Mira Høidal og Bronx har for alltid skrevet seg inn i historiebøkene - som vinner av årets Hall of Fame. Foto: Sille Kasin
av
Sille Kasin

For mange unghestryttere og dedikerte avlere er Hallmesterskapet i sprang årets viktigste innendørsarrangement. Helgens startfelt rommer i alt 66 ekvipasjer fordelt på tre mesterskapsklasser for fire- fem- og seksårs. Og mens de yngste fremtidshåpene gjennomførte sin 1. avdeling denne lørdagen og avslutter med finale i morgen, nærmer det seg også finale for de øvrige etter at to avdelinger nå er tilbakelagt.

Fireåringene først ut

Først ut av unghestene var 26 fireåringer. Fredag fikk de unge fremtidshåpene sjansen til å bli kjent i hallen og prøve seg, mens 1. avdeling med hinderhøyde 1,00 m stod på programmet denne lørdagen. 18 ekvipasjer mestret Peter Flams bane feilfritt, og står dermed alle med null feilpoeng i protokollene i forkant av morgendagens finale presentert av Arnebergs. Og da gjelder det ikke bare å holde bommene oppe, for da skal også fireåringens stil bedømmes - før årets fireårsvinner og øvrige medaljører skal kåres. Og vinneren, det blir den ekvipasjen som har minst totale antall feilpoeng etter begge avdelinger, og best karakter i 2. avdeling.

Bedømming av stil

Deretter stod 2. avdeling på programmet for både fem- og seksåringer. For disse var bedømmingsformen denne lørdagen 281, der altså unghestens stil - og ikke ekvipasjens, ble bedømt med en snittkarakter for teknikk, kapasitet og ridbarhet. Hestene ble vurdert på en skala fra null til ti, der hvert riv resulterte i 0,5 straffepoeng, mens det ble trukket ett straffepoeng for vegring/ ulydighet. Overskredet tid ble ilagt 0,5 straffepoeng pr. påbegynt fjerde sekund. Hinderhøyden var 1,15 m for femåringene og 1,25 m for seksåringene.

Den tyske tidligere Grand Prix-rytteren Hauke Luther, som nå bor og jobber som trener her i Norge, var hentet inn som stildommer i fem- og seksårsklassene sammen med Dag Ove Kingsrød. Og mens førstnevnte var heller ordknapp med sine tilbakemeldinger i ringen, hadde han mye relevant på hjertet i etterkant. Og hva er den viktigste egenskapen du vektlegger i den unge spranghesten, ved siden av et godt hode, undret vi i etterkant.

- En god spranghest må vise kapasitet, og den må ha den iboende viljen til virkelig å ville gjøre sporten, fastslår Hauke Luther og fortsetter engasjert. – Men graden av ridbarhet handler om ren utdanning, og er derfor også det vanskeligste å vurdere når man bedømmer unghestenes stil. Ganske mange av de hestene jeg har sett hoppe her i dag, har nok kvalitet, men man må aldri glemme at grunnutdanning må til, smiler han.

Espen Kvalheim Johansen loset seks år gamle Mister De Muze inn som vinner av dagens 2. avdeling. Foto: Sille Kasin

Til topps blant de 22 femåringene i dagens 2. avdeling gikk Mister De Muze (I’m Special De Muze x Douglas) under sin rytter Espen Kvalheim Johansen fra Sandnes og Jæren Rideklubb med snittkarakteren 7.77. Eier av KWPN-hingsten er Gry Kvalheim. Blant de 29 seksåringene toppet Kingsrød Tradings NWB-hoppe Charly Heart (Cornet Obolensky x Heart-Ache BS) listene med snittkarakteren 8.23. Dag Ove Kingsrød er oppdretter, og hesten ble ridd av Sarpsborg og Omegn Rideklubbs Therese Søhol Henriksen.

Finaler i vente

Søndag venter finalerunder også for de fem og seks år gamle spranghestene. Blant femåringene ligger hele ti ekvipasjer så langt i delt ledelse, mens 15 ligger i foreløpig tet blant seksåringene med null feilpoeng i protokollene. Hallmestere 2022 blir de to femårs- og seksårsekvipasjene som står med minst mulig feilpoeng på hinder etter de tre avdelingene – om ikke det hele må avgjøres og medaljene fordeles gjennom omhopping mot klokken for likeplasserte.

Uslåelige Mira

Siste post på programmet i Fevik denne lørdagen var stevnets høyeste klasse, tradisjonsrike Hall of Fame presentert av Equine Lodge. Helgens banebygger Peter Flam inviterte til 11 hindre og 14 sprang med hinderhøyde 1,45 m. !4 ekvipasjer stilte til start i håp om å kunne pryde veggen i ridehuset med bilde som årets vinner.

Tre ekvipasjer klinket til med feilfrie grunnomganger og gikk dermed videre til omhopping på tid. Først ut var Arendal og Grimstad Rideklubbs Victoria Celine Dalen med Catoo Bi Do som satte standarden med en flott nullrunde. Mira Høidal med Bronx fra Fredrikstad Rideklubb visste også å holde bommene oppe, og gikk opp i foreløpig ledelse etter en forrykende omhoppingsrunde. Til sist hvilte det hele på skuldrene til rutinerte Pål Hagland Flam. Arendalsrytteren leverte også en god nullrunde med Caricca, men ble slått på tid og ble dermed en god nummer to.

Og 20 år gamle Mira Høidal,som altså ble årets vinner av prestisjetunge Hall of Fame, hun kan i tillegg til nok en seier på sprangbanen nå også glede seg over ha blitt veggpryd i all fremtid. For opp på veggen før neste års Hall of Fame-vinner blir kåret, skal nemlig portrettet av henne selv og godt hoppende Bronx.

Resultater:

Mira Høidal og Bronx kunne glede seg over nok en triumf på sprangbanen, nå som vinnere av Hall of Fame 2022. Foto: Sille Kasin