Snipp, snapp, snute - men heldigvis nye eventyr

Det spanske EM-eventyret i distanse fikk dessverre en tidlig slutt for 16 år gamle Malene Bergersen Bakken og hennes Shanameh, men heldigvis ikke med slutt som i de vaskeekte eventyrene. For nå er det bare å jobbe videre mot neste store mål som er VM i 2023.

Dessverre ble EM-debuten for Malene Bergersen Bakken og Shanameh langt kortere enn 12 mil, men likevel en flott erfaring frem mot andre store internasjonale oppgaver. Foto: Privat
av
Sille Kasin

Alt lå til rette for en fantastisk internasjonal mesterskapsdebut for unge Malene Bergersen Bakken og hennes 11 år gamle fullblodsaraber Shanameh i spanske Vic denne fredagen. EM-kvalifisering og uttak var i boks til tross for en del utfordringer i forkant , forholdene var som forventet et europamesterskap verdig, og i ryggen hadde den unge distanseutøveren et solid støtteapparat bestående av blant andre familien, distansetrener og tidligere eier av hesten, Ellen Suhr Ydstebøe som selv har internasjonal distanseerfaring i bøtter og spann, Ellens ektemann, Vidar, som også er rutinert distansemann, samt landslagstrener og landslagsveterinær Fernando X Medina Guerrero.

Og Malenes crew var også heltent og klart til innsats allerede grytidlig fredag morgen. For her skulle Norges mesterskapsdeltaker følges opp etter alle kunstens regler underveis i det 12 km lange EM-rittet, med blant annet vann å drikke og vann for kjøling på plassene som de hadde avtalt på forhånd, og også ved vet-gaten ved hver loop. I tillegg hadde Malene på forhånd lagt fornuftige, gode planer for rittet sammen med Ellen Suhr Ydstebøe og Fernando X Medina Guerrero.

Men som Malene selv forteller:

- EM-eventyret fikk en tidlig slutt. Dagen begynte som vanlig på distanseritt tidlig. Shanameh var ferdig flettet og veldig, veldig klar for start! Første etappe gikk unna i en fei. Shanameh var nesten ikke til å stoppe og var veldig fin da hun kom inn til etappemål. Pulsen var raskt nede, og veterinærene hadde ingen anmerkninger.

Den norske ekvipasjen gikk deretter til start på andre etappe omtrent midt i feltet og koste seg gjennom løypa. Alt så virkelig ut til å være på stell da både hest og rytter nær sagt smilende kom til etappemål.

- Dessverre viste det seg at Shanameh hadde mistet sømmene på den ene siden på en sko, og hun var derfor litt halt da hun kom inn til vetsjekk. Og dermed var EM-deltakelsen over for vår del, mens seieren som forventet gikk til Spania på hjemmebane, forteller Malene og ydmykt legger til:

- Takk til Ellen Suhr Ydstebø og Vidar Ydstebø som tok turen for å hjelpe oss, og også til Fernando X Medina Guerro som har vært med oss på alle måter! Og ikke minst takk til Team Endurance Norway og sponorene våre som gjør at vi kunne gjennomføre denne fantastiske reisen.

- Uansett så har det jo vært en stor opplevelse for hele teamet å få reise på noe slikt som dette, skyter Helene Bergersen inn. Hun er blant annet leder i Haugaland Hestesportarena, som Malenes egen Indre Haugaland Rideklubb eier og driver sammen med FAXI islandshestforening.

- Og så er det jo mot verdens beste distanseryttere Malene rir mot med Shanameh, det sees tydelig både i antrekk og fremridning. Franskmenn og spanjoler, for eksempel, de kommer med fire til fem hester og har like hjelmer og farger på utstyr, etter hverandre på korrekt linje og er rutinerte i alle oppgaver. Så nå er det bare for ekvipasjen å jobbe videre mot neste mål, nemlig VM i 2023, avslutter hun smilende.

EM-eventyret i Spania 2022 er over - men videre venter nye eventyr, som kanskje til og med VM-start i 2023 om alt klaffer. 16-åringen er uansett klar for nye oppgaver sammen med Shanameh, og landslagsleder og landslagsveterinær Fernando X Medina Guerro og Ellen Suhr Ydstebø er gjerne med på laget videre. Arkivfoto: NRYF