Snart er det unghestene som skal skinne

Etter en lang kvalifiseringssesong, er det klart for Norsk Breeders Trophy og Breeders Open sprang i Arendal 19. - 21. august. I år er det et nytt ansikt med på laget som skal bedømme de beste unghestene Norge har å by på.

Maren Våge og NV-vallaken Electric Joy (Diarado x Warsteiner, oppdretter Gro Våge) har gjort stor suksess i Norsk Breeders Trophy. Hesten ris nå av Therese Søhol Henriksen og har prestert meget godt internasjonalt, med bl.a. seier i spanske Oliva for 7-åringer (foto: Kristian Strøm).
av
Åse-Berit Jamne

Norsk Breeders Trophy (NBT) er et avlschampionat for 5 og 6 år gamle hester som er åpent for innmeldte ridehester førstegangsregistrert i Norsk Varmblod. Championatet ble opprettet i 1998 i samarbeid med Norges Rytterforbund, og ekvipasjene konkurrerer om heder og ære i tillegg til premiepotten hvor det er premier til oppdretter og eier.

Finalen i NBT avholdes sammen med finaler for Breeders Open (BO) som er et åpent championat for alle kvalifiserte hester uavhengig av stamboktilhørighet.

Mikael Nolin (SWE) er en anerkjent dommer i både Sverige og internasjonalt (foto: privat).

I år er Norsk Varmblod svært glade for å kunne presentere svenske Mikael Nolin som dommer. Han jobber som unghesttrener, er aktiv konkurranserytter og har utdannet en rekke hester opp til høyeste nivå i sprangridning. Han har opp igjennom årene selv vist flere hingster ved kåring. Mikael er en flittig brukt og høyt ansett dommer ved SWBs unghesttester rundt i Sverige og er også oppdretter av spranghester i mindre skala. Han har bred kunnskap om den internasjonal sprangsporten og har vært hoveddommer i sprang i AVN (AvelsVärderings Nämnden) siden 2012.

Mikael er en attraktiv dommer som er populær internasjonalt, og har tidligere dømt i Norsk Varmblod - nærmere bestemt under unghesttestene i Drøbak i 2016 og 2017. Men nå skal han altså for første gang dømme spranghestene i Arendal, noe Norsk Varmblod ser frem til.

Marianne Eik Wood er Norsk Varmblod sin representant under NBT/BO i Arendal 19. - 21. august (foto: Kristian Strøm).

Nestleder og ansvarlig for sport- og unghestsatsningen i Norsk Varmblod, Marianne Eik Wood, er klar for et av sesongens absolutt høydepunkter i Arendal.

- VM er i gang, men jeg kjenner at jeg også gleder meg veldig til NBT/BO i sprang som er rett rundt hjørnet! Det er alltid spennende å se unghestene og ikke minst de norskoppdrettede. Ikke minst er Breeders et viktig vindu for oppdrettere, eiere og ryttere - her samles vi alle sammen, forteller hun.

- Arendal og Grimstad Rideklubb er arrangør i år igjen, og rent bortsett fra at de er veldig gode, kompetente arrangører som Norsk Varmblod samarbeider godt med, må jeg jo innrømme at jeg også har en personlig «agenda» med å være til stede - min mor var fra Arendal så jeg er litt på hjemmebane med min skarre-r, ler Marianne.

- Jeg gleder meg til å se mye god ridning på den nye utebanen til AGR, og ikke minst til å være NV sin representant på stevnet, avslutter Marianne som samtidig vil oppfordre alle aktuelle ekvipasjer om å melde seg på innen påmeldingsfristen den 12. august.

Den nye, flotte utebanen til Arendal og Grimstad Rideklubb er klar for unghester om et par uker (foto: NRYF).