Sprang

Skytter og rytter og dobbeltnominert til Idrettsgallaen


Hun er verdens beste på OL-øvelsen 50 meter match. Hun ble historisk da hun vant tre av tre mulige EM-gull på 10 meter luftrifle, og i VM tok hun et gull, to sølv og en bronse. Jeanette Hegg Duestad er nominert til Idrettsgallaen lørdag kveld i to kategorier – årets kvinnelige utøver og årets navn, der hun nå er en av seks finalister. Jeanette er skytter – og også rytter!

Jeanette Hegg Duestad / skytter / Norges Rytterforbund
Jeanette Hegg Duestad er en av verdens beste på skytebanen, hun er nominert innen to kategorier til Idrettsgallaen - og hun er rytter. (Foto: NIF/Geir Owe Fredheim)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Jeanette Hegg Duestad / skytter / ridning / sprang / sprangridning / Norges Rytterforbund
Jeanette Hegg Duestad - skytter og rytter. (Foto: NRYF)

I flere år har Jeanette Hegg Duestad vært en av verdens beste i sin idrett skyting. Hun har en glitrende 2023-sesong bak seg, og et spennende 2024 foran seg som et av Norges store OL-håp i Paris.
Men i løpet av alle disse skyte-årene, og faktisk enda lenger også, har Jeanette også brukt tid i stallen, på hesteryggen og på konkurransebanen. Ridningen har alltid vært en viktig del av Jeanettes liv. – Det er en så stor del av meg. Jeg har vokst opp med det!

I skytingen må jeg være så veldig tilstede, det er jobben min. Men med hesten, når det går i galopp i skogen – da slipper liksom alt, jeg får en sånn frihetsfølelse!

Jeanette Hegg Duestad

Satset (mest) på skytebanen

Jeanette begynte faktisk å i ri i rideskole allerede da hun var 3 år gammel, og heller ikke da var hest noe nytt for henne, med ridende mor og travtrener-far. Derfor er det ikke så rart at det for Jeanettes del ble egen ponni allerede da hun var fire år gammel. Etter hvert ble det især sprangbanen som pekte seg ut som Jeanettes arena, og hun deltok i nasjonale klasser opp til 1,20 m.

Så dukket skyting opp som en alternativ idrett. Som en ung ambisiøs utøver, ble det et regnestykke når hun skulle velge hvilken idrett hun skulle satse på. – Jeg hadde en billett inn i skytingen. Skulle jeg satse fullt på hest, trengte jeg en hest med kapasitet tilsvarende ambisjoner. Hest og konkurransevirksomhet på det nivået, det var et regnestykke som ikke gikk opp for min del, sier hun enkelt.

Det ble skyting hun gikk inn for, men stadig med hest på sidelinjen. Hest er like viktig for skytteren i dag, og da særlig i form av Inzpiration Forever, en hjemmeavlet hoppe basert på varmblodstraver og PRE. Mens Jeanette har skutt seg til nye høyder, til OL og til gjeve medaljer og titler, så har det samtidig handlet om både sprang, dressur og feltritt sammen med den skimlede hoppen, en Dame med stor D ifølge rytteren selv.

Jeanette Hegg Duestad / hest / Norges Rytterforbund
Jeanette satset på skyting som toppidrett, men har hele tiden konkurrert på ridebanene. Hjemmeavlede Inzpiration Forever er makker både innen dressur, sprang og feltritt. (Foto: Privat)

Det er det der med samspillet, det å jobbe på lag, du og hesten.

Jeanette Hegg Duestad

Rytteren og skytteren – og omvendt

Rytteren Jeanette er en viktig del av skytteren Jeanette, på mange måter.
-Med hest kobler jeg av. Jeg lever av å konkurrere og prestere. Internasjonalt er skyting stort, så det er deilig å konkurrere med hesten der det ikke er noen forventninger. Jeg trenger bare å tenke at det er gøy, sier Jeanette.

Over hinder og innenfor railen representerer Jeanette Holmestrand og Omegn Rideklubb. I fugleperspektiv er spennet stort for idrettsutøveren Jeanette. Det kan være D-stevne på hesteryggen den ene helgen, og så World Cup på skytebanen neste – eller OL for den saks skyld. I flere år har hun vært helt i toppen internasjonalt, ikke minst det siste året – hvilket blant annet det at VG nylig rangerte henne som landets beste kvinnelige idrettsutøver på en topp 100-rangering sier sitt om.

Jeanette Hegg Duestad / skytter / ridning / Norges Rytterforbund
Jeanette er verdens beste på OL-øvelsen 50 meter match, hun ble historisk da hun vant tre av tre mulige EM-gull på 10 meter luftrifle, og i VM tok hun et gull, to sølv og en bronse. (Foto: NIF/Geir Owe Fredheim)

I den forbindelse er skytteren Jeanette veldig glad for å kunne være rytteren Jeanette også.

-I en World Cup så tenker man så mye, det er lagt ned så mye bak det å være der. På ridebanen er jeg bare meg, det er ingen som bryr seg om jeg glemmer programmet eller glemmer banen.

Stallen er et viktig sted for henne å være som den toppidrettsutøveren hun er. - Å reise i stallen er den beste restitusjonen for meg, det er noe helt annet, det får meg ut av boblen. I skytingen må jeg være så veldig tilstede, det er jobben min. Men med hesten, når det går i galopp i skogen – da slipper liksom alt, jeg får en sånn frihetsfølelse!

Jeanette Hegg Duestad / skytter / skyting / hest / ridning / Norges Rytterforbund
Stallen er den beste restistusjonen for Jeanette: - Det får meg ut av boblen, sier Jeanette. (Foto: NRYF)

At Jeanette bruker tid i stallen og også konkurrerer tas positivt imot av støtteapparatet hun har rundt seg på skytebanen. – Både sportssjefen og treneren min er positivt innstilt, selv om jeg bruker mye tid i stallen, sier Jeanette som rir så ofte hun kan.

Hun ler: - De ville nok ha sagt fra hvis de syntes jeg brukte for mye tid på hest!

Jeanette Hegg Duestad / skytter / skyting / hest / sprangridning / frivillighet / Norges Rytterforbund
Jeanette bruker mye tid i stallen - og ikke bare for egen del. Her stiller hun opp som banemannskap for klubben sin, Holmestrand og Omegn Rideklubb. (Foto: Norges Rytterforbund)

Ridningen en del av blinkskuddene

Skytteren Jeanette mener også at hun har nytte av rytteren Jeanette rent teknisk. – I skyting er balanse veldig viktig. Jeg tror jeg får mye av det fra ridningen. Det sitter liksom i ryggmargen, både balanse og koordinasjon.

Skytteren sammenligner skyting og sprangridning: - Begge deler krever veldig fokus, man er nødt til å være på jobb. Det er likt i begge idretter. Man må være så tilstede. Jeg tar det med meg fra det ene stedet til det andre, smiler hun.

Jeanette liker spenning, liker å kjenne på adrenalin-kick. Her er det både likheter og en helt klar forskjell mellom de to idrettene.. – Skyting er spenning, men det er absolutt ikke fart. Skyting er jo helt statisk, ler hun.

Jeanette Hegg Duestad / skytter / skyting / hest / Norges Rytterforbund
Jeanette liker spenning, liker å kjenne på adrenalin-kick. Spenning er det i begge idretter. - Men på hesteryggen kommer adrenalin-kicket av fart i tillegg, smiler Jeanette. (Foto: NRYF)

Hest er så komplett

Hun fortsetter: - I ridningen må man samarbeide med noen som ikke kan prate. Det betyr at man må åpne sinnet sitt. Og har jeg en dårlig dag, så merker hesten det godt – den vet bare ikke hvorfor. Det er jo akkurat ting som dette jeg jobber med i skytingen; fokusere på oppgaven, ikke la alt annet distrahere.

Jeanette Hegg Duestad / skytter / skyting / hest / ridning / Norges Rytterforbund

Selv om Jeanette har sørget for en toppidrettskarriere helt på verdenstoppen i skyting, med titler og medaljer, så er hun stadig like fascinert av hestesporten. Strengt tatt vet hun ikke hvordan et liv uten hest er, og hun har hun noe ønske om å vite det heller.

– Hest er så komplett. Det er jo ikke bare å ri liksom. Det er alt rundt også, hesteholdet, stellet – det at man må kunne så mye. Det er gøy med hester som krever litt av deg, der man må jobbe for å finne nøkkelen. Og man blir så utrolig glad i dem, man får et så tett bånd. Det er det der med samspillet, det å jobbe på lag, du og hesten – det er noe helt spesielt!

Jeanette Hegg Duestad / skytter / skyting / hest / Norges Rytterforbund
-Det er det der med samspillet, det å jobbe på lag, du og hesten, sier skytteren og rytteren Jeanette Hegg Duestad. (Foto: NRYF)

Nominert i to kategorier

Lørdag kveld er det så tid for Idrettsgallaen – norsk idretts store årlige fest. Her hylles norske utøvere – og det deles ut gjeve priser.

Idrettsgallaen
Lørdag 6. januar er det tid for Idrettsgallaen, i år fra Trondheim Spektrum. (Illustrasjon: NIF)


Jeanette er nominert i intet mindre enn to kategorier – hun står på listen over gode kandidater til tittelen «Årets kvinnelige utøver» og «Årets navn».
Innen kategorien «Årets navn» er det folket som avgjør. Nå, dagen før dagen, står det igjen seks finalister av totalt 18 nominerte. Jeanette er en av dem, sammen med Grace Bullen (bryting), Viktor Hovland (golf), Maren Lundby (skihopp), Erling Braut Haaland (fotball) og Jakob Ingebrigtsen (friidrett).

Du kan stemme på finalistene fra og med i dag og gjennom direktesendingen på NRK fra Idrettsgallaen i Trondheim Spektrum i morgen lørdag 6. januar. Sendingen starter på NRK1 klokken 19.50.

Du kan stemme på «Årets navn» gjennom denne linken.

Jeanette Hegg Duestad / skyting / skytter / hest / Norges Rytterforbund
Foto: NRYF

Relaterte artikler