Simsalabim hos Sandnes og Jæren Rideklubb:

Dressur er full konsentrasjon, stor presisjon og dypt fokus – men har så definitivt potensiale til mer. Da Sandnes og Jæren Rideklubb nylig arrangerte L/E-stevne, viet de også plass til det som ligger i «mer». Stevneleder Anne Håland alias Harry Potter svingte tryllestaven og sørget for magiske vibber og ekstra rytterglede under stevnet, med showklasse, kostymer og overrumplede dommere i kjepphest-freestyle.

Stevneleder Anne Håland aka Harry Potter svingte tryllestaven og sørget både for 10 på innridning for seg selv og sin Lyrik og et magisk stevne hos Sandnes og Jæren Rideklubb. (Foto: Privat)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Ennå er det en del ryttere, dommere og andre med hang til dressur som husker noen ganske så magiske stevner et par tiår tilbake i tid – som NM på Moldegaard i 2002 hvor det nasjonale mesterskapet ble fulgt opp av en kostymekür der kreativiteten blomstret om kapp med epletrærne i Hardanger.

Sport i flott format

Selvsagt kom sporten i første rekke ved L/E-stevnet hos Sandnes og Jæren Rideklubb den siste helgen i juni. Det gikk fra LC til Intermediaire B og paraklasser, det var klasser for ponni og unghest. Startfeltene var ikke store, men blant annet fikk publikum gleden avå se en 5-års gå til opptil 77,500 % og 76,200 %– Stine Rebecca Smith med Gørklintgårds Royal (Revolution/Sunny-Boy, oppdretter Jørgen Ravn) fra Stavanger og Sola Rideklubb sørget for dette. En annen rytter som hadde et riktig godt stevne var Ingvild Malene Abrahamsen/Atterupgaards Delaila (Stedinger/Royal Hit, oppdretter Stutteri Atterupgaard) fra Oppdal Rideklubb som vant lørdagens FEI Junior-klasse vant med gode 68,239 %.

Det var et internasjonalt dommerpanel som fulgte de startende gjennom holdt, hilsninger, travøkninger og vendinger – Rita Pedersen, Ruth Elisabeth Vareberg Birkedal og Rune Mæle fra hjemlandet hadde med seg spanske Totè Vignau, belgiske Dominique Rimanque og danske Peter Fischer i dommerbodene. Det ble arrangørt Gull, Sølv og Bronse Tour, i samarbeid med Soma Ryttersportsklubb som hadde stevne helgen etter - og med dette panelet på plass kunne klubben tilby tre dommere i alle klassene.

Sportslig leder i Sandnes og Jæren Kenneth Sande sørget for at rytterne fikk ri på en utmerket arena som ga et flott format på et tre dagers stevne – stevnet hadde alt som skulle til for å gi dressurrytterne en lærerik og utviklende opplevelse av høy kvalitet.

Så svingte hun staven

Men, på lørdagen skjedde også det lille ekstra. Dagen ble avsluttet med en showklasse, der stevneleder selv, Anne Håland, gjorde en utmerket innsats som Harry Potter. Enhver dressurrytter vet at å ri opp en midtlinje er langt mer krevende enn det ser ut som – og viktig er den også, for dette er dommernes første inntrykk av ekvipasjen. Anne kom imidlertid på det geniale trikset som kan redde enhver vingling eller skjevt holdt på en midtlinje – hun svingte nemlig bare tryllestaven, og dermed drysset karakteren 10 inn i protokollen.

Og dommerne, de ga alt

Og ikke nok med showklasse, det ble også impulsivt laget en freestyle for dommerne. Disse hadde naturlig nok ikke hester med seg, men klubben visste råd og stilte velskolerte kjepphester til disposisjon til de lettere overrumplede dommerne. Overraskelsen til tross stilte de sporty opp og bød på seg selv.

At dommerne bød på seg selv i kjepphestfreestylen og ga alt er spanske Totè Vignau et godt eksempel på. (Foto: Privat)

Inspirasjon hadde de jo nettopp fått i form av kreative showryttere, og dermed sparte de ikke på kruttet. Det var både spanske takter, det var enerbytter, capriole, øket trav, levade og passage.

Peter Fischer hadde full kjemi med sin lånehest og var godt fornøyd etter en freestyle i særklasse. (Foto: Privat)

Til alt hell og lykke var banen innskrenket til 20x30 m, hvilket muligens bidro til at dommerpanelet kom seg helskinnet gjennom det hele og også var i stand til å fortsette sin gjerning og gi rytterne gode og viktige tilbakemeldinger da konkurransealvoret igjen senket seg over stevneplassen søndag.

Det var tommel opp fra dommerpanelet, her ved fra venstre Rune Mæle, Rita Pedersen, Totè Vignau, Dominique Rimanque og Peter Fischer , her sammen med Elvis - aka Harald Vatland og funksjon som den som holdt den røde tråden og satte stemningen fra start - samt kjepphestdommerne Siri Stokka (piraten til venstre) og Eli Sværi ( i sivil til høyre).(Foto: Privat)

Neste år venter nye muligheter hos Sandnes og Jæren Rideklubb, både til å utvikle seg som dressurrytter for et godt, internasjonalt dommerpanel, der deltagerne har de beste fasiliteter til rådighet - og til å slippe seg selv og fantasien løs i en showklasse!