Para

Setter søkelyset på terapiridning med egen dag

Hest funksjonshemmet BPA funksjonsvariasjon
«Ridning uten grenser – en dag for alle»: Ida Hauge Dignes fra Medvind Assistanse har egen erfaring med verdien av terapiridning, og sammen med Innlandet Rideskole, som driftes av Gjøvik Rideklubb, setter de søkelyset på terapiridning med en egen dag 11. november på GRK Arena. (Foto: Privat)
av
Rebecca Ballestad-Mender

-Jeg red som barn, men da jeg ble voksen falt jeg ut av systemet. Men jeg er like funksjonshemmet nå som før, jeg har det samme behovet for denne treningen, forteller Ida Hauge Dignes. Hun jobber i dag hos BPA-leverandøren Medvind Assistanse som sammen med Gjøvik Rideklubbs rideskole; Innlandet Rideskole, inviterer til en dag med fokus på terapiridning 11. november på GRK Arena på Biri. Sammen ønsker de å sette søkelyset på både behovet og effekten av ridefysioterapi - og et viktig mål er å nå ut til de med en funksjonsvariasjon som vil prøve seg på hesteryggen.

Mye av den treningen vi som har en funksjonsnedsettelse må gjøre er veldig kjedelig, men ridningen er både gøy og sosialt.

Ida Hauge Dignes

Alle som vil kan prøve

Lørdag 11. november vil alle som har lyst til å prøve seg på terapiridning få denne muligheten på varme, trygge hesterygger hos Innlandet Rideskole gjennom arrangementet «Ridning uten grenser – en dag for alle!».
-Vi inviterer store og små til en tilrettelagt dag med faglig innhold om terapiridning, underholdende aktiviteter og en mulighet til å prøve seg på hesteryggen. Det faglige innholdet vil bestå av fysioterapeuter som forteller om effektene av terapiridning, samtidig vil funksjonshemmede ryttere dele av sine erfaringer med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) og ridning, sier Ida og fortsetter: - For å skape en gøy dag for alle, har vi et parallelt opplegg med underholdende aktiviteter for barn og unge samtidig som det faglige innholdet – og alle påmeldte med en funksjonsvariasjon får muligheten til å prøve seg på å ri. Vi stiller med hester, assistenter, leiere og hjelmer for å skape en supertrygg opplevelse på hesteryggen!

Ida Hauge Dignes har hatt stor glede av terapiridning - men så fylte hun 18 og falt ut av systemet. - Men jeg er like funksjonshemmet nå som før, mitt behov for denne treningen er den samme - og jeg vet mange andre har det slik. Men mangel på plasser gjør at mange faller utenfor. (Foto: Privat)

Sammen kan vi gjøre veldig mye

Gjøvik Rideklubb har drevet rideskole i mange år, og i 2021 ble rideskolen flyttet fra Bassengparken i Gjøvik til GRK Arena på Biri. – I denne forbindelse ble behovet for et tilbud innen terapiridning belyst, og vi utdannet da vår egen ridefysioterapeut fordi vi ønsket et større tilbud hos oss. Siden da har vi brukt mye energi på dette feltet, blant annet med å opplyse de som kan rekvirere dette. I vårt område er det relativt få som driver med terapiridning, det er flere som reiser langt for å komme til oss. Vinteren er også en utfordring når det gjelder drift, men her ved vårt flerbruksanlegg er alt lagt til rette, forteller Eddie Strandengen, leder i Gjøvik Rideklubb.

Eddie Strandengen
-Vi satser på terapiridning, fastslår Eddie Strandengen, leder i Gjøvik Rideklubb. (Foto: NRYF)


I kjølvannet av sin satsing på terapiridning så klubben at de burde ha et samarbeid med en ekstern aktør innen dette feltet; ikke en av de største, men en aktør som er fremoverlent og som vil noe. Valget falt på BPA-leverandøren Medvind Assistanse. – Vi ser på oss som gode samarbeidspartnere for det de vil fremme – og de for det vi vil. I vår drift er hesten vårt verktøy, hos Medvind Assistanse har de assistenten. I tillegg har Medvind Assistanse ikke bare mye kompetanse, men også mye egenerfaring. Sammen kan vi derfor få til veldig mye, sier Eddie.
Medvind Assistanse har kontorer flere steder i landet, og det samarbeidet Gjøvik Rideklubb gjennom sin rideskole har med kontoret som dekker Oslo og omegn har blitt lagt merke til. – Flere av de andre kontorene ønsker noe lignende, de ser at dette bærer frukter, sier Ida.

Det har blitt viktig for oss; vi er ikke en vanlig rideklubb lenger, vi er mye mer blitt en samfunnsaktør.

Eddie Strandengen, leder Gjøvik Rideklubb

Gevinst på flere plan

Ida jobber til daglig som leder for kommunikasjon og politikk i Medvind Assistanse. Hun vet personlig også mye om hva terapiridning betyr for en funksjonshemmet.

– Ridningen har stor effekt, både fysisk og psykisk. Ridningen løsner opp kroppen, sier hun og påpeker noe som gjør terapiridning helt spesielt: - Det er så gøy! Mye av den treningen vi som har en funksjonsnedsettelse må gjøre er veldig kjedelig, men ridningen er både gøy og sosialt. Med min funksjonsnedsettelse må jeg trene mye, og når jeg nå som voksen har falt ut av systemet og ikke lenger har de samme mulighetene, må jeg si at dette tilbudet er et stort savn for meg. Jeg er like funksjonshemmet nå som da jeg var liten, jeg har det samme behovet nå, sier Ida.

hest fjording klappe

Hun har nå stått på venteliste i to år for å kunne komme tilbake i salen igjen. – Jeg vet det er mange som står på ventelister, både voksne som meg og barn. Men tilbudene strekker ikke til, og mange er ikke klar over verdiene som ligger i terapiridningen. Derfor ønsker vi å sette mer lys på dette også overfor politikere og byråkrater.

De to aktørene har gått bredt ut og invitert mange til sitt arrangement utover de som kan tenke seg å prøve seg på hesteryggen selv. De har invitert fysioterapeuter, leger og andre innen helsevesenet – og ikke minst har de invitert politikere.
-Vi ønsker å få politikerne hit slik at de kan få se verdien av terapiridningen, sier Ida og fortsetter: - Vi ønsker også at de skal se at dette ikke bare har en verdi for den enkelte med funksjonsnedsettelse, men at dette også har en verdi for de som er rundt. Vi ønsker at de skal få se hva det betyr for forelderen å se sitt barn smile av glede, vi ønsker at fysioterapeuten skal få se de fysiske effektene. Det er ikke bare ett ledd; gevinsten av rideterapi er mye større enn det!

Rideklubben som en viktig samfunnsaktør

Med sin nye store flerbruksarena GRK Arena på Biri har Gjøvik Rideklubb arrangert adskillige stevner i flere ulike grener. De har også med krum nakke gått på og arrangert både nasjonale og internasjonale mesterskap.
Men samtidig har klubben sett at de har en annen og svært viktig arena å være på: - Det har blitt viktig for oss; vi er ikke en vanlig rideklubb lenger, vi er mye mer blitt en samfunnsaktør. Det er både viktig og moro å arrangere stevner, men det blir nesten litt underordnet når man ser hva vi kan bety for andre i samfunnet generelt. Det å se en 50-åring med dårlig psykisk helse finne glede og mening i å fylle høyposer en tirsdag formiddag, det å se et barn med nedsatt funksjonsevne stråle av glede over å være med hestene – da har vi tenkt at vi gjør noe veldig viktig for samfunnet også, sier Eddie.

dressur Mathilde Merethe Klaesson
Gjøvik Rideklubb har arrangert adskillige stevner - og også nasjonale og internasjonale mesterskap - på GRK Arena, men ser at det å være en samfunnsaktør er en viktig arena å være på for klubben. (Foto: NRYF)

Klubben drifter tilbudene om ridefysioterapi og tilrettelagt ridning på eget initiativ. – Dette er ikke noen pluss-drift, og vi får ingen støtte – og det er et langt lerret å bleke i forhold til kommunal støtte med tanke på dagens kommuneøkonomi. Men det vi gjør nå, det er en start vi mener må til for at flere skal få muligheten og for at flere får kunnskapen om hva hest kan bety for helsen. Under arrangementet 11. november skal vi også innom dette med tilrettelagt ridning; tilbudet som retter seg mot de som sliter psykisk, sier Eddie som kan fortelle om økt pågang på dette området. – Vi har nå stor forespørsel fra skolene, fra både barneskoler og ungdomsskoler, om hva vi kan tilby unge som opplever ulike utfordringer i hverdagen.

Erfaringene klubbleder Eddie har gjort med disse tilbudene gjennom rideskolen innrømmer han at har vært en øyeåpner. – Jeg gikk inn i dette med klubb og tenkte stevner - og så får jeg dette rett i ansiktet. Det kom noe overraskende, men det at vi som en rideklubb også er en viktig samfunnsaktør, det er rett og slett stort. Nå håper vi å se mange her hos oss 11.november, vi er klare for en spennende og morsom dag med fokus på et viktig tema!

Se mer på Facebook-arrangementet «Ridning uten grenser – en dag for alle»

Se mer om arrangementet på Medvind Assistanse

Relaterte artikler