Distanse

Sesongstart med Marerittet: Distanseritt på Camp Åpta

Før soloppgang lørdag morgen var parkeringen på Camp Åpta i Farsund fylt med hester, folk og biler. Det skulle arrangeres et landsstevne i distanseritt i regi Gyland Ryttersportsklubb. Ryttere fra sør-, vest- og østlandet hadde tatt turen til lille Åpta – distanserittet Marerittet sto for døren.

hest / Norges Rytterforbund
Årets distansesesong er gått i gang med Marerittet, som denne gang hadde Camp Åpta som utgangspunkt. (Foto: Alf-Magne Sjøveian)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Hele 30 ryttere, fordelt på ulike klasser, var påmeldt til dette stevnet. Den lengste distansen som skulle tilbakelegges var 80km, og den korteste distansen var 10km.

Ryttere fra sør-, vest- og østlandet hadde tatt turen til lille Åpta. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Løypene

På lørdag var Camp Åpta base for start, mål og pauser mellom de ulike etappene. I pausene kunne ryttere og personell nyte nydelig bakst bakt av ansatte på campingen.

Camp Åpta var base for start, mål og pauser mellom de ulike etappene - og i pausene tilbød ansatte på campingplassen deilig hjemmebakt. Madeleine Danielsen (til venstre) sto i kiosken med et smil hele dagen. Her har hun mottatt en gave fra klubben til Campingen for lån av stevneplass. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

En løype som skulle ris, var Kjørkleivveien over mot Lista. Senere på dagen var det grusveien fra Åpta over mot Lyngdal som ble brukt. Dette er tunge og tekniske løyper med mye bakker. Hestene er avhengig av at mesteparten av rittet har et godt underlag som for eksempel grus eller skog.

Joda, litt marerittaktig var det

Navnet på dette stevnet var “Marerittet” - et navn Gyland Ryttersportsklubb har brukt ved flere anledninger når det arrangeres stevner på vinteren. Det navnet er ikke helt uten grunn, det kan være et mareritt både som arrangør og rytter å forberede seg på hvilket vær og hvilke forhold man får. Dette året var intet unntak. Regnet plasket ned fra tidlig morgen til sen ettermiddag. De fleste var gjennomvåte lenge før de rakk å komme seg til startstreken.

Marerittet ble en våt affære, regnet plasket ned fra tidlig morgen til sen ettermiddag. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Løypene og stevneplassen var preget av teleløsning. Dette førte til noen skumle hull som dukket opp i veien underveis. Rytterne måtte passe på og ta hensyn slik at hestene ikke tråkket i noen hull.

Man måtte passe godt på - både løypene og stevneplassen var preget av teleløsning. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Ingen tvil – disse rytterne er noen råskinn

For mange ryttere og personell ringte alarmen så tidlig som i firetiden lørdag morgen. Flere hadde deretter ett stykke reisevei til stevnet hvor de som red lengst skulle ut og ri 80km. Starten på 80km gikk 08.30, og den siste var i mål ni timer senere. Detkrever en enorm viljestyrke å tilbakelegge så mange mil i salen, gjennomvåt og sliten. Disse rytterne er noen virkelige råskinn.

Vinneren av 80km ble Rita Eiesland Holen sammen med sin hest Smj Pershan. Hun hadde noen ord å si om stevnet:

«Bra arrangert ritt til tross for regn hele dagen. Regnet hadde sin fordel med at underlaget ble mykt for hesten og springe på. Hesten var ikke berørt av det voldsomme regnet og gikk alle 80 km uten problem. Alt i alt en super dag.”

Vinner av 80 km klassen ble Rita Eiesland Holen sammen med sin hest Smj Pershan. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Som vinner fikk hun flotte premier av lokale bidragsytere, Hesteodontolog Berven, Veterinær Berget og Lista Adrenalinpark.

Vibeke Edvardsen og Norin tok andreplassen på 80km. (Foto: Alf Magne Sjøveian) 

Vinner i den andre premierte klassen, 50 km, var Miriam Tønnesen Haukland med hesten Kashmir.

Vinner av 50km Miriam T. Haukland og Kashmir (til venstre) og andre plass på 50km Ingrid Marie Jerdal Lervik og Ns Amal (til høyre). (Foto: Alf Magne Sjøveian.)

Red på tur, men var jo på stevne!

Noen opplevde også sitt livs første distanseritt i dette Marerittet, uten å bli avskrekket av verken navn eller vær. Sol Ingemann Hedehøj debuterte i 10 km: -Jeg synes først det var litt merkelig, men veldig gøy. Det som var merkelig var at vi red på tur, samtidig som det var et stevne. Det var uvant å følge med på ridetiden, og om vi rakk det innenfor tidsfristen. Det var fint at info og kart om løypa ble lagt ut i forkant, slik at vi kunne se hvor vi skulle ri. Jeg vil gjerne ri neste gang også, men da vil jeg prøve 20km. Det var spennende og nytt med vetsjekk. Jeg er veldig glad over å ha fått hele 3 rosetter (deltakersløyfe, Bli-Med-cup, Under 12) samt en T-skjorte med Bli-Med logo, sier Sol.

To av dagens debutanter: Emmeli Grace Hansen på Ponnihaugens Springtime (foran) og Sol Ingemann Hedehøj på Viking (bak). (Foto: Privat)

T-skjorten hun refererer til er en som deles ut til alle ryttere som får godkjent Clear Round-ritt ut det året de fyller 16. Det deles kun ut på det første rittet du rir for året.

Nytt tidtakingssystem

-Noe som var veldig gøy med dette rittet var at vi fikk teste klubbens nyinnkjøpte nettbrett til tidtakningssystemet, Endurance Manager, forteller stevneleder Kaspara Grude. -Tidligere har alt av tid på våre ritt blitt skrevet for hånd på papir, så det var veldig fint å få det digitalt og mer automatisk. Dette var det Kari Eiesland rigget opp til dette rittet. Vi lærte det grunnleggende og litt do's and dont's. Dette vil bli veldig positivt for klubbens stevner fremover.

Veterinærkontroll i regnværet. (Foto: Alf Magne Sjøveian)


Stevneplassen fikk også en stor tommel opp av arrangøren.
-Som hestefolk og distanseryttere som er avhengig av å ri på tur ute i skog og mark, kan vi møte på negative holdninger fra folk som ikke vil ha hest på veiene eller i skogen og så videre. Det er da en veldig opptur å komme til en plass som Camp Åpta hvor de virkelig ønsker oss, og gjerne vil at vi skal komme tilbake. Farsund kommune har også vært veldig positive. Det er ting vi setter enormt pris på. Det er alfa og omega for vår sport å treffe på så positiv innstilling.

Ryttermøte i forkant av rittet. (Foto: Alf Magne Sjøveian)
Dagens yngste deltakere. Martin Eidsvåg på Mikado (foran) og Malik Feizi på Kashmir (bak) i leieklassen "Miniritt". (Foto: Alf Magne Sjøveian)
Isabella Eiesland Flage (9år) og Miin Myrra Pompadoo (til høyre). Alette Grude og Valentyna bak. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Relaterte artikler