Sensasjonell tiendeplass til Isabel - historieskriving med gåsehudsfaktor

Isabel Freese satte bokstavelig talt an tonen fra første passage-steg sammen med Total Hope i freestyle-finalen i Riesenbeck i dag. En fantastisk, feilfri freestyle med høy vanskelighetsgrad imponerte både dommer og publikum – resultatet ble drøye 82 % og en historisk god norsk EM-plassering som nummer 10. – Det var tårer og gåsehud på én gang, hun gjorde hele rytter-Norge stolte i dag, fastslår Nina Johnsen, sportssjef i Norges Rytterforbund.

Drøye 82 % i freestylefinalen og en tiendeplass - Isabel Freese skrev sammen med Total Hope norsk ryttersportshistorie i dag. (Foto: Lukasz Kowalski)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Isabel red ganske enkelt overbevisende godt, og Total Hope (Totilas/Blue Hors Don Schufro, oppdretter Christine Arns-Krogmann) svarte like overbevisende godt tilbake. De innledet med svingende, rytmisk passage til Chers «If I could turn back time» og deretter fulgte en velkomponert medley av Chers musikk til Isabels freestyle som var av en svært høy vanskelighetsgrad. De var fullstendig in sync med musikken hele veien, alt bare stemte. Galopprogrammet var igjen en nytelse å se hvert eneste steg av, de bød på en fantastisk serie med enere ned midtlinjen – da hingsten mot slutten gikk over i passage og man skjønte det bar mot siste linje, klarte ikke publikum holde seg lenger. De satte i gang med trampeklapp, og jubelen sto høyt i sky da Isabel slapp tøylene for å rose sin fantastiske hingst etter siste holdt.

Dommerne var helt enige – dette var strålende bra. Poengene ble til 82,593 % - det ga tiendeplass til ekvipasjen blant Europas beste dressurryttere.

Rørt til tårer

-Dette ble jeg helt rørt over, jeg hadde gåsehud og tårer i øynene samtidig. Dette er et historisk resultat for norsk dressur, Isabel har virkelig satt Norge på kartet, sier sportssjef Nina Johnsen. – Og dette er overhodet ikke tilfeldig, dette er resultatet av hardt arbeid gjennom mange år, hun har jobbet seg opp og frem til dit hun er i dag. Det er med ydmyk stolthet jeg tenker over det arbeidet hun har lagt ned, dette unner jeg henne så inderlig. Hun gjorde virkelig hele rytter-Norge stolte i dag!

Ros og takknemlighet går videre til hele teamet rundt Isabel, til hestepasser Christin Geske, til trener Holga Finken og ikke minst til hesteeierne, danske Lone Bøegh Henriksen og tyske Paul Schockemöhle ved Paul Schockemöhle Hengsthaltung BmbH.
– Det betyr bare alt at hun har hesteeiere som gir henne denne muligheten med en så fantastisk hest, fastslår Nina.

-Et historisk resultat for norsk dressur, fastslår sportssjef i NRYF, Nina Johnsen. - Isabel har arbeidet hardt og jevnt i mange år, gått hvert eneste steg opp mot toppen. Nå er hun der, med et fantastisk godt team rundt seg samt hesteeiere som gjør denne reisen mulig. (Foto: Lukasz Kowalski)

Så glad på vegne av Norge

Landslagsleder Pether Markne, som har Sverige som opprinnelsesland, har godt med ros på lager til Isabel også. – Dette var bare fantastisk, Isabel imponerer igjen også med sin utrolige psyke – og en hest som gikk veldig bra i dag også. De gjennomførte en svært vanskelig kür på en fantastisk måte, og de har suksessivt gjennom mesterskapet klatret oppover på resultatlisten. Dommerne liker det de ser, og de vil gi poeng. Det er fantastisk at Norge endelig er der og fighter i toppen!

Pether fortsetter: - Det var en helt utrolig stemning her i dag, publikum begynte å klappe og de var i ekstase over det de så. Jeg er virkelig ekstremt stolt over dem, og så glad for Norge – vi har Isabel, og så har vi Mathilde Merethe Klaesson på vei opp, vi har Trude Hestengen med en hest som bare skal bli litt sterkere – jeg kjenner virkelig på atmosfæren her; mine trenerkolleger, rytterne – de kommer til meg og kommenterer at Norge gjør det godt, ser så positivt på det som skjer. Ja, jeg er virkelig glad på vegne av Norge nå!

-Jeg er ekstremt stolte over Isabel og Total Hope, og jeg er så glad på vegne av Norge, med Mathilde Merethe Klaesson og Trude Hestengen på vei oppover også, sier landslagsleder Pether Markne. (Foto: Lukasz Kowalski)

Kvinner på pallen

Medaljefordelingen gikk i favør av regjerende europamester, tyske Jessica von Bredow-Werndl/TSF Dalera BB (Easy Game/Handryk, oppdretter Silke Druckenmüller) tok gullet med hele 92,818 %. Fjorårets verdensmester danset seg inn til sølv i dag, britiske Charlotte Fry/Glamourdale (Lord Leatherdale/Negro, oppdretter I.W. Rodenburg) sikret seg den medaljen med 82,379 % mens Charlotte Dujardin tok enda en bronse, sammen med sin Imhotep (Everdale/Vivaldi, oppdretter T. Huizing) etter en freestyle til 91,396 %.

Resultatliste

En fantastisk medaljetrio - gullvinner Jessica von Bredow-Werndl (GER) sammen med sølvvinner Charlotte Fry og bronsevinner Charlotte Dujardin, begge Storbritannia. (Foto: Leanjo de Koster)