Satser på de unge

-Jeg gleder meg til å bli litt mer kjent med ungdommene, og få lagt en langsiktig plan, sier den nye landslagstreneren for unge kusker, Maria Henriksson. Hun ser frem mot store mesterskap.

Maria Henriksson synes det er stas å bli landslagstrener for ungkuskene. Her med en av sine egne hester, Kristof. (Foto: NRYF)
av
Trine Meiningen

Maria Henriksson, som i høst vant bronse i Unghest-VM for sjuåringer, er ny landslagstrener i kjøring for unge kusker.

Kjenner de litt fra før

-Det er ganske nytt, jeg skrev under kontrakten i går, forteller Henriksson. Men den dyktige kusken har allerede gjort seg noen tanker om trenerrollen. For noen år siden ble hun engasjert av Norges Rytterforbund som trener for ungkusksamlingene for å kunne samle et lag mot nordisk mesterskap på Bjerke i 2019, så hun kjenner allerede noen av ungdommene. Da hun fikk muligheten til å fortsette å jobbe med de unge, grep hun sjansen.

-Det var kult å få en offisiell landslagsjobb, stråler Henriksson. -Tidligere har jeg fokusert på alle ungdommene, men nå blir fokuset på ungdommene på landslaget. Jeg kan ha en litt mer konkret plan, følge de opp hver måned og ha langsiktige mål.

Skal legge en plan

Henriksson skal treffe ungdommene allerede denne helgen, og neste helg er det grenkonferanse.

-Da kan jeg prate med dem, og legge en plan for året. I år blir første gangen jeg får lære å kjenne alle, se hva slags behov de har, følge de på konkurranser, og se om vi kan få de klare til mesterskap. Vi må ha to av hver aldersgruppe for å få til et lag, sier Henriksson.

Den første samlingen er i mars. Da får hun en sjanse til å se alle ungdommene på trening før konkurransene tar til. Det kan bli mye reising og langt å kjøre, så det må også bli en økonomisk vurdering.

-Vi må legge en plan for konkurransene med foreldrene, og se på kostnadene når vi skal reise langt, sier Henriksson.

Hun har allerede sett seg ut første kjørestevne som blir enten Sverige eller Danmark i mai.

-Vi får se om vi kan klare å samle alle, eller om vi må dele oss.

Etter hvert vil det komme en langsiktig plan. Det blir nyttig.

-Hvis ungdommene lærer å lage en langsiktig plan, blir det lettere å konsentrere seg, og forstå hvorfor det tar litt lengre tid å nå målene, sier Henriksson.

Hun ser frem til å reise på flere konkurranser og følge med dem som trener. Det kan være hun deler på det med landslagsleder Linn Støkken Nielsen, om det blir mange turer utenfor Norge. Henriksson er meget aktiv på kuskesetet selv, så det vil nok bli flere muligheter til å se ungdommen konkurrere på de samme stevnene.

Mål om EM og VM

Den foreløpige planen for 2022 er å ha en samtale med utøverne hver måned, følge opp deres trening, og deretter se hvordan sesongen blir. Den langsiktige planen er litt mer konkret.

-Ungdommene er så heldige å ha både EM og VM. Jeg håper å få med et lag på sikt som kan prestere bra. Det er absolutt et mål. Vi har noen ungdommer som har mulighet til å nå det målet, og jeg håper flere ungdommer blir interessert og vil ta steget opp. Ungdomssatsingen er godt tilrettelagt, og det er ikke så skremmende som det låter å være med til EM eller VM, avslutter Henriksson.

Maria Henriksson og KWPN-vallaken Jelviro vant en historisk bronsemedalje i Unghest-VM i kjøring for syvåringer i Ungarn i 2021. (Foto: Kristóf Császár)