Samlingstid: Lærerike helger i dressurens tegn

Samlinger preger kalenderen for mange nå – sist helg arrangerte Sportsutvalget dressur både storsamling over to dager for aldersbestemte grupper på Tune ridesenter utenfor Sarpsborg, rekrutteringssamling for U25/seniorryttere ved Stall Helljesen i Råde, Østfold og regional breddesamling for alle alderskategorier samt unghest hos Skudenes Rytterklubb på Karmøy. – Tre samlinger sist helg, og en denne helgen – her er det dressur så langt øyet kan se. Vi gleder oss over å se at vi har mange unge ryttere i startfasen godt på vei inn i vår herlige sport, som har gode ressurspersoner som tar dem imot og veileder, sier Elizabeth Farbrot fra sportsutvalget dressur

Sportsutvalget dressur sørger for stor aktivitet med samlinger - sist helg var det totalt tre samlinger rundt i landet, deriblant på Tune (bildet). Denne helgen skjer det hos Bruråk Hestesportsklubb. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)
av
Rebecca Ballestad-Mender

På Tune danset små og store dressurhester sist helg – og unge ryttere fikk påfyll fra flere erfarne utøvere innen disiplinen. Tine (Christine) Øye sørget, som alltid, for at de unge rytterne fikk veiledning og gode råd til hest. Teorien lørdag, der flere ulike ressurspersoner bidro, vekket også begeistring under samlingen for aldersbestemte grupper.

-Lørdag var kafeen på Tune helt full da Pernille Høistad holdt foredrag under lunsjen, forteller Elizabeth Farbrot. – Det var så mange som kom at vi måtte bære inn flere stoler!

Lørdagens trening i knall sol og gode fasiliteter på Tune Ridesenter her sammen med rekrutterings-trener Christine « Tine» Øye og ponnien Skoglys Zevz og Mia Enger Juliussen. (Foto: Elizabeth Farbrot)

Pernille delte av sine erfaringer

Og Pernille fenget sitt publikum. Pernille er nå 24 år gammel, og har gått hele veien, fra rideskole til å ri mesterskap på nasjonalt nivå i de aldersbestemte klassene. Hun fortalte åpent og ærlig om sin rytterkarriere, hun fortalte om strammere økonomi etter foreldrenes skilsmisse, hun fortalte om det å ikke ha anledning til å kjøpe egen hest og om å låne hest av andre.

Pernille fortalte også om viktigheten av gode trenersystemer. Pernille har i 12 år nå vært i trygge og solide trenerrammer hos Gunn Skovholt og Ellen Birgitte Farbrot, og det at hun føler at hennes trenere alltid gir henne trygghet, at de alltid ønsker henne det beste, det betyr mye. Forholdet mellom elev og trener handler for Pernille om tillit, respekt og dypt vennskap.

Rideskole har også vært en svært viktig del av veien inn i sporten, og leende fortalte hun om magiske rideleiropplevelser hos Merete Blikstad og Marthe Svenkerud.

Pernille Høistad fortalte om sin rytterkarriere og kom med gode råd på mange områder, både til utøvere og foreldre. (Foto: Elizabeth Farbrot

Pernille trakk også frem den rollen Norges Rytterforbund har hatt for henne når det gjelder å lede en utøver inn i en ren idrett, hun fortalte hvordan forbundet hadde bidratt til å gi henne faglig påfyll og hun fortalte hennes opplevelse med et forbund basert på gode folk som tar vare på de i sporten.

Et annet punkt den unge rytteren trakk frem som viktig var hvordan man selv er mot andre. Hun understreket viktigheten av å oppføre seg, poengterte hvor viktige det er å gå bort til nye ryttere, si hei – inkludere og få andre til å føle seg som en i gjengen.

Pernille tok også opp hvordan håndtere det hele når det går dårlig – for det er også en del av det hele. Hun påpekte viktigheten av å oppføre seg ordentlig på stevner, takke arrangøren og de frivillige – og ikke minst ta godt vare på sine foreldre som gjør så mye!

Selv hadde Pernille og hennes mor Heidi tatt aktive skritt akkurat for å takle mor-datter rollen i en stevnesituasjon. De hadde kontaktet mentaltrener Brenna Lund og fått hjelp til å ha en god tone under stevner – for det var en situasjon der begge ble stresset.

Det stresset kom til overflaten i form av en mamma som skravlet i ett og en datter som ble litt frekk i sin måte å svare på når hun ble nervøs – en situasjon ganske mange nok kjenner seg igjen i. Men det er en situasjon man kan gjøre noe med – til fordel for begge parter og ikke minst for det samspillet som er mellom en forelder og et barn på et stevne. At dette fungerer godt, er viktig både for å gjøre det til en god opplevelse og for å kunne yte maksimalt som utøver.

-Våre unge ryttere er gode ambassadører, og de unge rytterne trenger disse, å høre om og lære av deres erfaringer er så viktig, fastslår Elizabeth.

Mer nyttig – og godt

Siril Helljesen hadde også ordet foran forsamlingen på Tune. Tema da var vidt: Trening, utstyr, vaksiner, FEI-pass, lisenser – blant annet.

-Siril er rutinert og dyktig, og ga klokkeklar og god informasjon om disse viktige punktene i det å være en utøver eller ansvarlig person, sier Elizabeth.

-I tillegg må jeg nevne Gina Liland fra Tune som står på for at alle skal ha det så godt, hele tiden. Hun tryllet frem deilig mat og sørget for riktig god stemning!

Program og prosenter utført og forklart

Søndag sto programtrening på programmet på Tune. Da var det den internasjonale dommeren Kjell Myhre som stilte opp ved bokstaven C og vurderte ekvipasjene på utebanen på ridesenteret.

Rolig og vennlig ga han sine forklaringer til rytterne, og også Kjell bidro med sin faglige kunnskap til både ryttere og foreldre under lørdagens lunsj-samling

Kjell Myhre holdt et nyttig foredrag på søndag i lunsjen. (Foto: Elizabeth Farbrot)

Stolt over innsats og utvikling

U25/senior-rytterne fant veien til Sirils hjemmebane Stall Helljesen, og totalt var det fem unge ryttere som fikk nyttig input i løpet av helgen hos henne.

Ved samlingen ved hos Skudenes Rytterklubb var det 12 unge ryttere i startfasen fra Haugalandet som fikk både faglig og praktisk påfyll i løpet av rekrutteringssamlingen. Fra tribunen i ridehallen ved Stall Falnes var det også mange som fulgte det hele og som også kunne få med seg nyttig kunnskap – og klubben sørget for å stilne sulten til alle til stede med åpen kiosk.

-Det var en flott helg, med tre arrangement parallelt. På Tune var vi så mange at det var godt å være to, sa Elizabeth, som holdt i tøylene på der sammen med Lise Oppegård fra sportsutvalget. – Sammen med Tine, Siril og Ellen Birgitte samt ikke minst sammen med sportskoordinator dressur fra administrasjonen i forbundet, Turid Løken, ble det en topp helg for mange unge utøvere gjennom alle disse samlingene, sier Elizabeth.

Hun fortsetter: - Jeg er glad og stolt over å ha et verv som dette, stolt over å se hva vi får til – stolt over å se utviklingen til rytterne rundt omkring i landet. Denne helgen har stafettpinnen gått nordover, med regional breddesamling hos Bruråk Hestesportsklubb. Her blir det to fulle dager der Ellen Birgitte skal stå ved roret. Det er bare herlig å se hvordan vår fine sport utvikler seg, at vi gjør det på denne fine måten – sammen!