Samling for ponnirytterne: Se, lytt og lær på veien

De er unge, de rir ponni og de rir dressur. Flere av disse er i helgen på Starum for Hallmesterskapet i dressur, denne helgen går både ponni-klassene og MB. Lørdag ble de unge rytterne samlet av Elizabeth Farbrot fra sportsutvalget dressur og flere temaer som er viktig på veien ble tatt opp.

Illustrasjonsfoto: NRYF
av
Rebecca Ballestad-Mender

Hvordan skal man være mot hverandre? Hvordan skal man være mot støtteapparatet, mot arrangør? Hvordan man oppfører seg overfor de rundt seg – hvor viktig det er at man er hyggelig og positiv, var blant det Elizabeth tok opp. NRYFs satsingsgrupper var tema – og så fikk rytterne steward Maja Kjærnes for seg selv der hun forklarte sin rolle ved stevnene – og kanskje også ufarliggjøre den litt.

Stewardene skal sikre at ryttere som deltar i et stevne gjør dette med den største respekt for sine hester, for medkonkurrenter, teknisk personell, publikum og alle som er involvert. Stewarden skal ha oversikt over det som går for seg utenom konkurransebanen og at god hestevelferd følges opp overalt. Mottoet til en steward er ganske enkelt «hjelpe – forebygge – gripe inn».

Marthe Sylte er en ung rytter som har en fin ponnikarriere bak seg. Hun stilte opp på samlingen for å fortelle om sine erfaringer fra ponnitiden, noe hun gjorde på en ærlig, fin måte som traff forsamlingen. Marthe red FEI ponniklassene inntil hun falt for aldersgrensen for ponni, og rakk da å få erfaring både på nasjonale og internasjonale baner. Hun starter nå som junior med sin hest Stall-K’s Rofino, og kunne fortelle om en ponnitid som var viktig for henne, både med tanke på rideerfaring og viktige, langvarige vennskap.