Så utrolig gledelig sier Siril

Dressurrytteren Qabil Ambak fra Malaysia har drømt om å ta gull i Asian Games i 25 år. Nå har han gjort det – og det på Siril Wethal Helljesens tidligere hest Rosenstolz.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Qabil Ambak fra Malaysia kunne juble over et historisk gull i dressur under Asian Games i dag - og det tok han på hesten som tidligere ble ridd og konkurrert av Siril Wethal Helljesen. (Foto: FEI/Yong Teck Lim)

Med 75,780 % i den individuelle Intermediaire I kürfinalen under Asian Games i Hangzhou, Kina, i dag, gikk drømmen i oppfyllelse for Ambak. Det er ikke første gang han har tatt medalje i disse lekene, han har både lag- og individuelle medaljer i både dressur og sprang fra mesterskapene i 1998, 2002, 2006, 2010 og 2018. I 2018 gikk mesterskapet i Jakarta, da red Ambak Rosenstolz – og da ble det sølv.

Men nå kom gullet.

-Det har vært lenge å vente på dette for meg, jeg har prøvd å ta gull i 25 år, og i dag, endelig, klarte jeg det, sier Ambak. – Det betyr veldig mye for meg, ettersom denne gangen var hele min familie her også, mine barn også. Det er første gang de er ved Asian Games – dette ble virkelig et stort og minnerikt mesterskap for meg!

Dette er ikke bare Ambaks første, etterlengtede gull – og det er også Malaysias første gull.

Et etterlengtet gull for Ambak - og Malaysias første gull noensinne. ( (Foto: FEI/Yong Teck Lim)

Asian Games er et sportsarrangement som omfatter hele 40 forskjellige idrettsgrener, med deltagelse av asiatiske utøvere fra 45 land. Lekene arrangeres hvert fjerde år.

I forkant av mesterskapet vurderte Ambak å ta med seg en ny hest han har, hvilket gjorde at han ikke forventet noen medalje. Men så bestemte han seg for å ta med seg den nå 17 år gamle Rosenstolz (Rotspon/De Noir, oppdretter Christian Soetebeer). – Jeg følte at han som en «long-time partner» var et bedre valg, og da tenkte jeg at det var en mulighet.

Det var det, og gullet satt foran Hong Kongs Jazqueline Wing Ying Siu/Jockey Club Huittharien (73,450 %) og indiske Anush Agarwalla/Etro med 73,030 %.

Qabil Ambak har deltatt med Rosenstolz i to Asian Games - i 2018 ble det sølv, i år ble det gull. (Foto: FEI/Yong Teck Lim)

Gleder seg over suksessen

-Dette er utrolig hyggelig, sier Siril Wethal Helljesen. – Jeg er så glad for at den hesten har fungert så bra for dem i mange år og at de fortsatt har så stor suksess med ham!

Siril hadde den sorte vallaken i fem år, og trente ham opp fra unghest til å gå Grand Prix. Hun startet ham i flere lilletur-klasser med mange gode resultater. Så overtok Quabil Ambak tøylene.

-Etter det har hesten prestert utrolig bra, primært på lilletursnivå, både med Qabil selv og med hans danske trener Dennis Fisker, forteller Siril.

Siril tenker med glede tilbake på årene med Rosenstolz på stallen, eller Rocky som var kallenavnet. – Jeg kalte ham for det fordi han var «rock solid»! Han har alltid vært utrolig fin å ri, lettlært og utrolig flott inne på en arena. Det er jo flere år siden jeg red ham, men det er gøy å følge med ham. Han er en helt fantastisk stevnehest, elsker å vise seg frem og er veldig grei med alt!

Siril startet Rosenstolz i flere lilletur-klasser med mange gode resultater. (Foto: Privat)
Siril og Rosenstolz under Norway Dressage Open på Epona Ryttersenter i 2018. (Foto: NRYF)