Så takknemlig for det samholdet vi skaper

– Jeg lar meg motivere av store og små ting, alt fra det å inkludere, motvirke utenforskap og styrke den enkeltes ressurser til gode holdninger og fokus på hestevelferd i idretten, sier Merethe Rislå som en av to fra Sørlandsparken Rideklubb som nylig fikk utdelt Agder idrettskrets «Frivilligbilde» i anledning Frivillighetens år. Merethes innsats i klubben har sterkt bidratt til at voltige nå er en viktig del av klubben, og det har både ført til mer aktivitet, flere medlemmer og mange gode opplevelser. – Jeg er så takknemlig for det samholdet vi skaper, fastslår Merethe som fikk utmerkelsen sammen med klubbleder Kristine Johansen.

Agder idrettskrets markerer Frivillighetens år ved å dele ut "Frivillig-bilder" til personer som de ulike idrettslagene nominerer - nylig var det Merethe Rislå og Kristine Johansen fra Sørlandsparken Rideklubb som fikk denne utmerkelsen. (Foto: Agder idrettskrets/Ann Kristin Bruce))
av
Rebecca Ballestad-Mender

I anledning Frivillighetens år ble landets idrettskretser oppfordret til å markere dette. Agder idrettskrets fant ut at de ville trekke frem de som stiller opp frivillig for andre ved å dele ut et synlig bevis – et «Frivillig-bilde». Nylig kunne rådgiver Ann Kristin Bruce fra Agder idrettskrets ta turen til Sørlandsparken Rideklubb på Epona Ryttersenter og dele ut bilder til de to nominerte fra denne klubben – Merethe Rislå og Kristine Johansen. Det er andre gang så langt at hestesporten har fått denne utmerkelsen fra kretsen, Agder idrettskrets innledet utdelingen ved å gi Frivillig-bilde til Randi Strand Gundersen i Hrani Islandshestforening i juni.

Teksten på bildet gir tydelig uttrykk for takknemligheten overfor de frivillige - og hvilken verdi deres innsats har:

"De frivillige stiller opp og hjelper til - uten å forvente noe tilbake. De står på og har et brennende engasjement. Uten dem vil det ikke være mulig å drive en veldedig organisasjon. Deres innsats er helt avgjørende. Dette er verdifulle mennesker som er med å drifte og skape aktivitet i en organisasjon. Som frivillig kommer man i kontakt med mange flotte mennesker, og man blir en del av et miljø.

Tusen takk for innsatsen! Hilsen Agder idrettskrets"

Totalt har Agder idrettskrets 100 slike bilder, for utdeling til frivillige ildsjeler i kretsens idrettslag. (Foto: Privat)
Randi Strand Gundersen i Hrani Islandshestforening var den første som fikk tildelt "Frivilig-bilde" av Agder idrettskrets. "Hun er den som gjennom hele året organiserer ridekurs, setter opp lister, ordner og fikser så alle blir både sett og hørt. Hun er alltid blid og legger til rette for alle og enhver uten å forvente noe tilbake. Tusen takk for din innsats, klubben hadde ikke vært den samme uten deg" lød det i klubbens nominasjon av henne. (Foto: Agder idrettskrets/Ann Kristin Bruce)

Vanskelig å nominere bare to

Denne oppfordringen fra Agder idrettskrets ble en styresak hos Sørlandsparken Rideklubb, en styresak som vekket engasjement og tok mye tid. Utfordringen lå i å velge ut bare to, for styret var skjønt enige i at det var så mange som fortjente det!

De siste årene har voltige vokst seg frem som en del av rideklubben, og Merethe Rislå er en av de som står bak. –Merethe har jobbet i flere år med dette. Før var det ingen som holdt på med voltige, og fra ingenting har det gått til at vi i fjor vant Flyer-cupen, i år ble vi nummer tre og vi hadde en utøver med i NM, forteller Kristine Johansen.

– Voltige er en gren som rommer mange gode verdier og muligheter, som det at det er ikke nødvendig å eie en hest, man kan leie seg inn på en. At voltigen har kommet inn i vår klubb har medført at vi har fått mange flere medlemmer i klubben. Dette arbeidet har vært viktig for en klubb som hovedsakelig har dreid seg om sprang og dressur; med voltige som en del av oss har vi blitt sterkere på bredde.

Med Merethe Rislå som en viktig pådriver har voltige blitt en viktig del av Sørlandsparken Rideklubb. - Det har gitt klubben flere medlemmer, og vi har blitt sterkere på bredde, sier Kristine Johansen, leder i klubben. Bildet viser hesten Ronaldo med utøverne Agnethe Rislå, Sara Rislå og Mira Rislå Grønning som deltok i åpen klasse under NM. (Foto: Kristine Johansen)

Dette er noe vi har gjort sammen sier prisvinner

Prisvinner Merethe påpeker at hun ikke har vært alene i dette arbeidet med voltigen. – Det er veldig hyggelig å motta Frivillig-bilde, men jeg er ydmyk med tanke på at vi var mange som var med i oppstarten og mange som er med i videre drift av voltige i klubben, innleder hun. – Jeg er kanskje en person som legger brikkene på plass, men uten herlige barn som utøvere, hesteeiere, longører, «alt-mulig-pappaer» som fikser og ordner, musikk-kompetente og trygge voksne som baker kaker, bygger fellesskap og holder litt kontroll på dette sirkuset, så hadde vi ikke hatt det så gøy med voltige i klubben som vi har!

Da tanken om å dra i gang med voltige kom, var klubben straks med på notene. – Sørlandsparken Rideklubb opprettet raskt et voltigeutvalg i klubben der vi ble utrolig godt tatt imot – og vi blir hørt. Klubben med Kristine i spissen støtter og heier, sammen med Epona Ryttersenter. Det er noe som betyr mye og er veldig gøy, sier Merethe.

Satsingen på voltige resulterte i år at Sørlandsparken Rideklubb sto bak en debutant i NM - Sara Rislå Ekeberg med Vojensberg Ronaldo. (Foto: Kristine Johansen)

Det er alle de små, men store øyeblikkene

Merethe forteller med begeistring: - Det er stas å få voltige fram i lyset; den harmoniske grenen hvor samspillet i ekvipasjen er helt enestående – grenen som er for alle, uansett alder eller nivå. Jeg synes voltige er råskapen innen hestesporten! Det er ikke bare når utøvere, sammen med hest og longør, utfører et program man blir begeistret – det er også alle de små, men store øyeblikkene! Øyeblikkene der unge utøvere utstråler glede over kontakten og omsorgen de får av de store hestene. Hestene som elsker den ubetingede kjærligheten de får fra utøveren – da blir jeg rørt!

Og det er de små og store tingene som motiverer Merethe til å bruke av sin tid og sin energi for andre:

– Jeg lar meg motivere av store og små ting, alt fra det å inkludere, motvirke utenforskap og styrke den enkeltes ressurser til gode holdninger og fokus på hestevelferd i idretten. For det må vi ha! Samholdet i voltige er unikt, det er et samhold på tvers av klubber og regioner. Man kan søke hjelp, starte opp med den hesten man har, man får låne utstyr fra Sportsutvalget i voltige – det er bare skikkelig gøy å være en del av dette – og det er noe vi har høstet så utrolig mye god erfaring ved.

-Det er alle de små, men store øyeblikkene, øyeblikkene der unge utstråler glede over kontakten og omsorgen de får av de store hestene - og hestene som elsker den ubetingede kjærligheten de får fra utøveren - da blir jeg rørt, sier Merethe. Glade utøvere på dette bildet er Mira Rislå Grønning, Sunniva Knutsen Anthonsen, Marleen Adam og Sara Rislå. Longøren er Agnethe Rislå. (Foto: Merethe Rislå))

Med et enkelt bilde skapes glede, stolthet og motivasjon – begge veier

Agder idrettskrets «Frivillig-bilde» er et godt eksempel på at det enkle er ofte rett og slett veldig bra. Et eksempel på at det skal ikke så veldig mye til for å skape glede, stolthet og motivasjon – et eksempel på hvor mye et betyr å bli sett.

15 bilder har blitt delt ut så langt av kun 100 kretsen har tilgjengelig, og Ann Kristin har fått kjenne på at gleden har gått begge veier. Det er helt klart stort ikke bare å motta, men også dele ut.

– Å dele ut disse, det har bare vært over all forventning – hvordan klubbene har tatt imot dette, sier en glad Ann Kristin. - Det har vært voksne menn med tårer i øynene, jeg hadde ikke forventet at det skulle bety så mye! Det har også vært fint bare å komme ut blant idrettslagene, bli kjent, se hvordan de drives – det er mange som ikke helt vet hva idrettskretsen er – dette ble en fin måte å bli bedre kjent med hverandre!

Kristine Johansen har i flere år nå vært en engasjert leder av klubben. Hennes engasjement har tidligere ført til at hun har blitt satt pris på som frivillig, i 2019 vant hun prisen «Årets unge frivillige» ved Idrettsgalla Sør.

-Denne prisen fra Agder idrettskrets, den føles like viktig. Det er klubbene som sender inn forslag, dette favner flere – det er flere som kan bli sett og satt pris på, det er ikke bare de store som kommer frem, men også de små idrettene, de små klubbene. Det synes jeg er veldig fint! Det er kanskje en liten ting, men så stort likevel! Det er viktig at man ser frivillige i forskjellige idretter – og det å bli sett gir en motivasjon. Det gir også litt ekstra det at det er idrettskretsen deler ut dette, man føler at klubbene settes pris på av kretsen. Det er en påminnelse om at idrettskretsen også er for oss. Vi i ryttersporten kan føle oss litt små og litt annerledes opp mot de store idrettene, derfor føles det ekstra godt at ryttersporten trekkes frem. Vi er der og vi er en del av et stort hele!

Begrunnelse for tildeling av Frivillig-bilde:

Merethe har vært primus motor i klubben for å få i gang grenen voltige. Hun har bidratt til at klubben har gått fra null utøvere og tilbud i grenen, til å for andre år på rad være på pallen i flyercupen, som er en cup for klubber hvor de klubbene som har flest deltakelser på D-stevner i Norge blir belønnet med støtte til videre satsning og rekruttering. Hun har vært en viktig bidragsyter til å få i gang et tilbud til en gruppe de ikke har hatt tilbud til tidligere og har spredd glede og engasjement for både unge og eldre!

Kristine har vært leder av rideklubben siden 2019, men har vært engasjert i ulike verv siden 2016 da hun startet ungdomskomiteen. Hun har også sittet i Rytterforbundets ungdomskomité nasjonalt og vært med på mentorprogrammet. Hun har bidratt til å arrangere det første kjørestevnet i landsdelen og er alltid med når det skal arrangeres noe. Hennes engasjement for organisasjonsarbeid er en trygghet for de andre i styret og hun er alltid behjelpelig med råd og veiledning til alle utvalgene i klubben.

Tusen takk for innsatsen dere legger ned!