Så god stall at den kan spises
Noen som kjenner igjen denne stallbygningen? To av oppstallørene tok på seg forkle og satte i gang prosjektet «Tønsberg Ridesenter» i form av pepperkakehus. Ganske gjenkjennelig – og så god at den faktisk kan spises.
Tønsberg Ridesenter – som er samme sted som tidligere Lefdals Rideskole og Arneberg – er et velkjent hestesenter for mange. Nå har det flotte senteret fått en miniutgave av seg selv i resepsjonen. Det er oppstallør Kristin Stenersen og hennes datter Liv som sammen står bak dette pepperkakehusprosjektet.
I virkelighetens Tønsberg Ridesenter har de hver sin firbente bestevenn oppstallet. Kristin rir western på en Quarter-hest, og Liv har nylig importert en PRE som er god på Working Equitation og sprang.
Men nå handler det om pepperkakehuslaging, og det er Kristin og Liv innmari gode på. Her kommer de to med nyttige råd og tips til de som kunne tenke seg å oppføre lignende byggverk.
Byggetipsene
For de som tenker at å oppføre noe slikt som dette må ta evigheter, i hvert fall store deler av desember, har Kristin noen beroligende ord:
-Dette prosjektet gikk over noen kvelder, tok ikke lange tiden.
Det skal dog sies at Kristin og Liv har relativt godt med erfaring på området, de lager pepperkakehus hvert år og har lært seg de triks og knep som er kjekke å kunne.
Det første Kristin og Liv gjorde var å ta bilder og måle opp sånn ca. hvor store byggene de skulle lage var. Hoveddelen av Tønsberg Ridesenter består av to ridehus, hvor det store ridehuset også rommer stall.
Dernest lagde de alle delene byggene består av i papir, slik at de hadde maler å skjære deigen ut fra. Den deigen Kristin foretrekker å jobbe med, er den man får på Ikea.
-Det er den beste deigen til pepperkakehus, synes jeg.
Etter steking ble delene limt sammen med knekk. Her gjelder det å tenke litt fremover:
-Hvis man tenker at man skal spise huset etterpå, så passe på at sukkeret til limet ikke blir for varmt. Da smaker det svidd sukker, ikke knekk!
Og for de som har fått litt prestasjonsangst allerede:
-Vi hadde selvfølgelig en del feil mål, så vi måtte gjøre justeringer underveis, smiler Kristin og legger til: - Det går fint an å skjære i pepperkaker om man gjør det forsiktig!
På med pynten
Neste punkt er pynting.
-Det er viktig å ha en god glasur å jobbe med! Jeg bruker pisket eggehviter med melis, og jeg har oppi litt natron, eddik og kremortataris (kan fås i apotek, red.anm.), forklarer Kristin.
Det enkle er ofte det beste, også når man pynter pepperkaker.
-Jeg bruker bare en pose med hull i det ene hjørnet til å sprøyte det på med, forteller bakeren, som også lagde små pikekyss som de pyntet taket med.
Kristins råd er å pynte delene før man setter det sammen, mens de forskjellige delene ligger. – Denne gang satte vi det opp først, fordi vi var ikke helt sikre på målene. Neste år vil det bli lettere, for nå har vi justert malene slik at delene passer sammen.
Kristin har et byggeråd til: - Når man kommer til å sette det sammen, er det lurt å ha nok støtte innvendig slik at store takplater ikke bøyer seg av vekten av knekk og pynt.
Vinduene kan man lage på flere måter. Denne bakerduoen bruker gjerne bringebærdrops.
-Jeg knuser dropsene og legger dem i vinduene på stekebrettet. Da smelter de under stekingen og blir fine ruter. Man kan også bruke for eksempel «Kongen av Danmark» eller tilsvarende drops, eventuelt kan man «lime» på gelatinplater med knekk, når delene er ferdig stekt og man skal montere huset.
Det gir et pepperkakehus ekstra liv hvis man har lyslenker inne i dem. Men en liten forglemmelse under byggingen av årets pepperkakehusversjon av Tønsberg Ridesenter gjør at stedet denne gang gir assosiasjoner til strømsparing - det er rett og slett mørklagt.
-Vi glemte å legge i lyslenker når vi satte det sammen, og så turte vi ikke å løfte huset opp etter at vi hadde pyntet det ferdig for å legge lyslenker i ettersom konstruksjonen var så stor, forklarer byggmesteren.
Det som skal til
Synet av pepperkakehusene til Kristin og Liv er unektelig imponerende. En liten tanke lurer i bakhodet – når man er så god, så må man da være konditor eller kokk eller noe sånt?
Kristin ler: - Neida, jeg er bonde! Men youtube er min beste (pepperkakehus)venn. Har man skjerm og internett, så er det mye kunnskap og inspirasjon som ligger lett tilgjengelig. Man må bare ha litt tid, litt interesse og prøve seg frem. Og ikke minst: Ikke vær redd for å gjøre feil! Jeg kløner masse hele tiden!
Det som skal til er litt tid, litt interesse – og så at man bare prøver seg frem