Rytterglede på 69 grader nord: Presidenten på besøk hos Tromsø Ryttersportsklubb

I forbindelse med ledermøtet til Norges Idrettsforbund som avholdt i Tromsø i helgen, la Tore Sannum, president i Norges Rytterforbund, inn et besøk hos Tromsø Ryttersportsklubb. – Et imponerende anlegg hos en klubb med et langvarig og stort engasjement for sporten, sier presidenten.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Tore Sannum fikk overvære deler av årets første utendørstrening i sprang da han i helgen var på besøk hos Tromsø Ryttersportsklubb, her sammen med styremedlem Tommy Torvanger og rytterne Emilie Utheim med hesten Spirit og Mathilde Kanstad med hesten Pelle. (Foto: Cecilie Utheim)

Programmet var tett da Norges idrettsforbund i helgen arrangerte Ledermøte 2022, men president i Norges Rytterforbund fant likevel litt tid han kunne bruke til å kjenne på litt stallukt. Ferden gikk til Tromsø Ryttersportsklubb.

En klubb av dimensjoner

Tromsø Ryttersportsklubb er Nord-Norges største rideklubb, og med sine om lag 400 medlemmer er Tromsø Ryttersportsklubb også en av landets største rideklubber. Rideklubben er så stor at den også av den grunn gjør seg bemerket størrelsesmessig på tvers av alle idretter i Troms og Finnmark idrettskrets. Vær, vind og lange avstander biter virkelig ikke på ryttergleden, og medlemmene befinner seg i hele fylket og rommer hesteglade i alle aldre.

Stor aktivitet

Arnestedet for klubbaktiviteten er anlegget på Sandnes gård. Der har de et imponerende anlegg, med to ridehus og stor utendørs ridebane. Stallen rommer rundt 75 oppstallede hester, av disse gjør 25 en viktig innsats i rideskolen.

Rideskolen går et godt stykke tilbake i tid, den ble ble startet av Elsa og Bjørn Bjerke i 1971. Ni år senere ble Tromsø Ryttersportsklubb stiftet, og klubben er nå eier av rideskolen. Det er sprang og dressur som har hovedfokus innen klubben, men klubben favner alle, uansett interessefelt eller ambisjonsnivå. De har et bredt tilbud til barn og unge, og med tilbud til de aller minste helt nede i 4-års alderen, legger klubben godt til rette for rekruttering.

Klubben har tilbud som skal sikre at alle skal kunne ta del i gleden over å holde på med hest – klubbens visjon er at hest og ridning skal være for alle. De har ukentlig terapiridning, og de har også samarbeid med skoler rundt elever som har særlige behov. Klubben er nå i gang med et prosjekt gjennom idrettskretsen i anledning flyktningesituasjonen for å kunne gi et tilbud om hesteglede.

I vinter var klubben pilotklubb for Norges Rytterforbunds prosjekt «regionale samlinger», et tilbud som ble tatt veldig godt imot. 16 unge ryttere fikk ta del i to lærerike dager med Cathrine Bjordal Tholo og Andrew Settli som trenere.

Et imponerende anlegg

Torvanger, samt stallprat med Mathilde Kanstad med hesten Pelle og Emilie Utheim med hesten Spirit.

Tromsø Ryttersportsklubb har et stort, imponerende anlegg med 75 oppstallede hester. En av dem er Emilie Utheims Spirit. (Foto: Cecilie Utheim)

-Det er et imponerende anlegg, med to ridehus, ridebane i Norges kanskje mest naturskjønne omgivelser og ikke minst paddocker som er tilrettelagt det faktum at anlegget ligger på 69 grader nord – og dermed er et av verdens nordligste rideanlegg, fastslår presidenten. – Det er imponerende at klubben er så stor, at den har så mange medlemmer – værharde forhold er virkelig noe de ikke bryr seg om, fortsetter presidenten som fikk overvære årets første utetrening i sprang hos klubben sammen med styremedlem Tommy Torvanger.

-Fine baneforhold, fint vær og stort engasjement, oppsummerer presidenten om sitt besøk.