Rytterforbundet det særforbundet med den største absolutte veksten
Norges idrettsforbund har nå publisert sin endelige «Nøkkeltall rapport 2022». De gledelige tallene for norsk ryttersport som de foreløpige resultatene fra samordnet rapportering ga løfter om tidligere i sommer er bekreftet. Tallene fastslår at aktivitetstallet har økt med 11 % siden året før – og det kan også konstateres at Norges Rytterforbund er det særforbund som har hatt størst absolutt vekst av alle særforbundene i løpet av de siste seks årene.


Målet med Nøkkeltallsrapporten som Norges idrettsforbund utarbeider årlig er å gi en samlet oversikt over sentrale data for norsk idrett for hvert år. Dataene hentes fra idrettens sentrale database og samordnet rapportering der organisasjonsleddene rapporterer tall for 2022 innen 30. april.
Bak gode tall ligger gode klubber og godt samarbeid
Viktige tall peker oppover for norsk ryttersport når 2022 er ferdig oppsummert. Aktivitetstallet innenfor Norges Rytterforbund, det vil si antall medlemmer som er tilknyttet en eller flere grener i medlemssystemet og som har betalt kontingent, viser en økning på 22 % over de siste seks årene, og det siste året er økningen på 11 %.
Rapporten har tatt for seg tidsrommet fra 2016 til 2022 for å vurdere veksten i de enkelte særforbundene. Her er det Rytterforbundet sammen med Padleforbundet som hatt den største vekst i antall aktive i absolutte tall, begge har hatt en vekst på over 5000 aktive. For Rytterforbundet er tallet 6281, mens Padleforbundet har økt med 5 297.
Tallene for aktive i alderen 6-12 år, viseren vekst på 23 % de siste seks år, og det siste året en vekst på 14,5 %. For aldersgruppen 13-19 år er det de siste seks årene en økning på 16,2 % og for det siste året 14,7 %. For aldersgruppen 20-25 viser tallene for de siste årene en nedgang på 3,3 %, mens det siste året har vært en oppgang på 1,1 %. Utviklingen i aldersgruppen 26 + viser en økning på 36,3 % de siste seks årene og 10,8 % det siste året.
Bak disse gledelige tallene ligger god innsats fra klubbene rundt om i landet. – Å sørge for gode aktivitetstilbud til sine medlemmer gir resultater, sier generalsekretær Beate Heieren Hundhammer.
Hun peker også på samarbeidet mellom NRYF, Norsk Hestesenter og Bransjeforening for rideskoler. – Dette har bidratt til positive tall når det gjelder antall aktive medlemmer innen viktige aldersgrupper.

Landets tiende største særforbund
Sett i forhold til medlemsutvikling i de øvrige særforbundene, er Norges Rytterforbund nå landets tiende største særforbund av totalt 55. Av de 55 særforbundene som Norges idrettsforbund omfatter, har 13 særforbund mer enn 300 idrettslag – Norges Rytterforbund er et av disse med sine 309 rideklubber.
Det totale antall ordinære idrettslag i Norge er 7788. I tillegg er 1411 bedriftsidrettslag tilsluttet NIF. Disse idrettslagene favner totalt 1 831 893 medlemmer, hvilket er en økning på nesten 50 000 medlemmer fra 2021. Norsk idrett generelt har når det gjelder samlet aktivitetstall hatt en nedgang på 1,8 % de siste seks årene, mye med bakgrunn i koronapandemien og de utslag det ga for 2020 og 2021, men for 2022 er tallet en oppgang på 3,7 %.

Gode tall er ingen hvilepute
Tallene er gledelige, men de er ingen hvilepute, verken for de enkelte klubber eller for organisasjonen i sin helhet. Kostnadsøkningen i samfunnet er en utfordring som rammer bredt, både de som tilbyr aktivitet og de som benytter seg av disse. Ennå er det ikke noen tall som kan vise hvilken effekt dyrtiden vi er inne i har på sporten, fastslår generalsekretæren.
Ryttersporten har også et stykke arbeid foran seg når det gjelder andelen menn innen sporten. Blant alle de 55 særforbundene er det ti som har en kvinneandel på 50 % eller mer, og her troner Rytterforbundet helt øverst med sine 89,5 %. Denne andelen har også økt med 1,6 % siden 2016. Andel menn utgjør 10,5 %. Tallene som gir disse prosentene her er henholdsvis 32 246 kvinner og 3750 menn. Det særforbundet som er nærmest Rytterforbundet på denne tabellen er Norges Danseforbund som har en kvinneandel på 82 %. Til sammenligning har håndballforbundet en kvinneandel på 65, mens volleyball, hundekjøring, svømming og padling har så godt som 50/50 fordeling. Fotballforbundet har i 2022 en kvinneandel på 31 %.
-En svært høy kvinneandel er jo langt fra noe nytt for ryttersporten, og man ser det samme i andre land også. Det er heller ikke et mål i seg selv at alle særforbund skal ha like mange kvinnelige som mannlige aktive medlemmer, men innen idretten anser man det som et mål at idrettens medlemsmasse totalt sett skal speile befolkningsmassen. Rytterforbundet bidrar for så vidt godt til idrettens totale kvinneandel, som er på 40,8 %, men på egne vegne ønsker vi jo flere gutter inn i sporten – vi ønsker rytterglede for alle og det er derfor en kontinuerlig oppgave for hele organisasjonen å jobbe for at flere gutter finner veien inn til stallene, sier generalsekretæren.
Se mer om NIFs Nøkkeltall rapport her
