Lot alle bommene ligge på finaledagen

Søndag viste Ole Kristoffer Meland virkelig bakskoene til konkurrentene, og dro i land plasseringer med alle sine fire unghester. I Breeders Open for 6- og 7-åringer ble det sågar seier med DC Hopper D'Authhuit og DC Casalla-Utopia PS.

Rytteren fra Skogan Rideklubb måtte rydde plass i premieskapet etter finalene i Norsk Breeders Trophy og Breeders Open i Arendal var avgjort (foto: Åse-Berit Jamne/NRYF).
av
Åse-Berit Jamne

Årets høydepunkt for hestefolket med genuin interesse for unghester og sprang er definitivt det årlige augustarrangementet i Arendal - nemlig avlschampionatet Norsk Breeders Trophy og Breeders Open, som arrangeres av Norsk Varmblod i samarbeid med hovedsponsor Oxer Eiendom og arrangørklubben Arendal og Grimstad Rideklubb.

I år hadde i underkant av seksti ekvipasjer funnet veien til det blide sørland, hvor banebygger Trond Clemmetsen ga unghestene i alle aldersklassene noen reelle utfordringer å bryne seg på.

- Resultatlister

VINNER BREEDERS OPEN 4-ÅRINGER: Nicholai Lindbjerg og Opportunity K (Asca Z x Little Rock, oppdretter A. Koobs & M. Koobs - Van De Belt) dro i land seieren med to feilfrie runder og gode karakterer som ga et snitt på 8.5 Her med Marianne Wood fra Norsk Varmblod, dommer Alf Martin Farbrot og dommer Mikael Nolin (SWE) (foto: Åse-Berit Jamne/NRYF).

Breeders Open for 4-åringer

Fem ekvipasjer gikk feilfritt i 1. avdeling, noe som automatisk satte dem opp på de fem første plassene. Feilene ekvipasjene pådro seg den første dagen var dyrebare. Søndag fikk 4-åringene karakterer av dommer Mikael Nolin, og hinderfeil ble gjort om til poeng. Dermed hjalp det lite med feilfrie runder og gode karakterer i finalen.

Vinner av Breeders Open for 4-åringer med Nicholai Lindbjerg (Fana Hestesportsklubb) på den velhoppende KWPN-vallaken Opportunity K (Asca Z x Little Rock, oppdretter A. Koobs & M. Koobs - Van De Belt), som eies av Sissel Bjørklund.

Om årets vinner blant de yngste hestene, sa dommer Mikael Nolin at det er en hest som ser seg for. - Det er ganske langt mellom hinderne, og da hviler den litt, men så fort rytter styrer mot hinder, så viser hesten god interesse for oppgaven. Den er ikke så sterk ennå, så jeg tror den vil vise seg bedre når den blir mer moden fysisk. Det er en spenstig hest, som er ganske elastisk.

Mikael belønnet den med 8.5 i kapasitet, 8.4 i ridbarhet og 8.6 i teknikk, som ga en total på 8.5.

På andreplass med to feilfrie runder og 7.43 i poeng kom NWB-hoppa GK's Moneymaker (Comfortuna VDL x Loopie xx, oppdretter Henriette og Gro Karlsøen) ridd av Astrid Rebecca Johannessen (Sarpsborg og Omegn Rideklubb).

G.S. Dylan (Dimitri Z x Hemmingway, oppdretter Stine og Filip Kristensen) ridd av Hans Viktor Tollefsbøl (Eidskog Ride og Kjøreklubb) og Charly Boy D'EMM Z(Cabrio Z x Con Air, oppdretter Muriel Ranger Earl Bois Landoz)med pilot Nadine Omli Johannessen (Jarlsberg og Melsom Rideklubb) endte begge på samme poengsum etter at karakterene var delt ut, og delte tredjeplassen med 7.30.

- En hest som er interessert i oppgavene, uttalte dommer Mikael Nolin om Opportunity K (foto: Åse-Berit Jamne/NRYF).
BESTE NWB-HEST: GK's Moneymaker ble beste norskoppdrettede hest, med Astrid Rebecca Johannessen på ryggen (foto: Åse-Berit Jamne/NRYF).

Breeders Open og Norsk Breeders Trophy for 5-åringer

Sola tittet etter hvert frem på en vakker Equine Lounge Arena, og spenningen steg i takt med temperaturen. Etter tre avdelinger stod hele ni ekvipasjer med null feil, og det måtte en forrykende omhopping til for å skille dem. Her var det få som sparte på kruttet, og ingen visste hvem som ville vinne før siste ekvipasje hadde krysset målstreken. Og sistemann ut var raske Fredrik Seim (Drammen Ryttersportsklubb) og NWB-hingsten Stutteri B's The Boxer EP (Emerald x Cardento, oppdretter Stutteri B) som dermed også hadde det beste utgangspunktet for å klare oppgaven. Den mestret de med glans, og Fredrik og Boxer gjentok dermed fjorårets bragd og kunne innkassere seieren i både Breeders Open og Norsk Breeders Trophy 2023, i år blant de 5-årige hestene. Stutteri B's The Boxer EP eies av Fredrik Seim og Katrine Berge Klekken.

En god nummer to i både Breeders Open og Norsk Breeders Trophy ble Max Olav Storeide Lööf (Skogan Rideklubb) på sin egen Carrington (Clayton Boy x Captain Paul, oppdretter Lise Rønning) som ga vinneren kamp helt inn til målstreken. Tredjeplass i Breeders Open lå kun ti hundredeler bak Max/Carrington, nemlig vinner av andre avdeling, Ole Kristoffer MelandDC Loviseholm Blekkster (Bravour x Stakkato, oppdretter Per Höglund). Tredjeplassen i Norsk Breeders Trophy gikk til Mathilde Kristine Kalland (Grenland Ryttersportsklubb) og Engas Aurantiaco (Untouchable x Casir Ask, oppdretter Kady Besseberg).

VINNER BREEDERS OPEN OG NORSK BREEDERS TROPHY FOR 5-ÅRINGER: Stutteri B's The Boxer EP og Fredrik Seim fulgte opp suksessen fra i fjor, og vant i år begge 5-årsfinalene (foto: Åse-Berit Jamne/NRYF).

Oppdretterne er naturlig nok godt fornøyde med Boxer, som har klart å kombinere avl og sport med stor suksess. Mens han i fjor var en av de mest brukte hingstene, har han i år kun vært tilgjengelig på frossensæd for å kunne fokusere fullt på sporten. - Vi er selvfølgelig fornøyde, forteller Vegard og Henriette Brekke, som er menneskene bak Stutteri B. - Vi synes det er ekstra gøy med Boxer, som er i et system med en rytter som kan ta frem store talenter. Det er jo noe alle oppdrettere ønsker seg, at avkommene kommer til ryttere som Fredrik.

Selv har de avlet en del føll etter Boxer, men alle er solgt - unntatt ett. Det er et hingsteføll med Nabab de Reve som morfar, som ble født i år. De har riktignok solgt halvparten - til sønnen sin. - Da er den låst til gården, ler Vegard. Og den hingsten skal til kåring om tre år, det er Vegard helt sikker på.

Rytter og eier, Fredrik Seim, synes det var et spennende mesterskap. - Det var lenge mange helt uten feil, og det var gøy at det ble avgjort med en omhopping hvor man måtte gi alt. Boxer gikk Falsterbo Horse Show for ikke så lenge siden, og viste at høyden ikke er noe problem. Han er generelt i veldig god form nå, så vi satser på Unghest-VM i slutten av september, om det føles riktig når den tid kommer, forteller han.

STOLTE OPPDRETTERE OG EIERE: - Vi synes det er ekstra gøy med Boxer, som er i et system med en rytter som kan ta frem store talenter, forteller Vegard Brekke fra Stutteri B (foto: Åse-Berit Jamne/NRYF).

Breeders Open og Norsk Breeders Trophy for 6-åringer

Kun en ekvipasje klarte å holde nullen alle tre dagene, og det var derfor allerede klart hvem som stod igjen som vinner da Ole Kristoffer Meland (Skogan Rideklubb) satte en av veldig mange nuller for dagen på den mektige SF-vallaken DC Hopper D'Authhuit (Qlassic Bois Margot x Quidam de Reve, oppdretter S.C.E.A. Des Triples Lices) blant 6-åringene. Isabel Stensnes Bye tok en sterk 2. plass med sin belgiske hoppe, Quibelle Van Het Hellehof (Elvis Ter Putte x Nabab de Reve, oppdretter Lieven Baten). Etter tre avdelinger stod ekvipasjen med kun fire feil.

Det måtte derimot omhopping til for å avgjøre vinneren av Norsk Breeders Trophy. Der trakk Kaia Risdal Lorentzen (Arendal og Grimstad Rideklubb) det lengste strået på NWB-vallaken Rigals Solaris Blue (Chacoon Blue x Lord Caletto, oppdretter Gunn Inger Risdal) som også endte som nr 3 i Breeders Open. Nummer to i NBT ble da Sandra Corell (Larvik og Sandefjord Rideklubb) på Heartline (Heartbeat x Harvard, oppdretter Beate Carlsen) som hun eier sammen med oppdretteren. Julie Bergem (Drammen og Omegn Rideklubb) tok 3. plassen med sin Bull's Supertramp (Kannan x Animo, oppdretter Connie Bull-Røed).

INGEN TILFELDIGHETER: Overbevisende hester og ridning - det ble seier til Ole Kristoffer Meland og DC Hopper D'Authhuit (Qlassic Bois Margot x Quidam de Reve, oppdretter S.C.E.A. Des Triples Lices) i 6-årsfinalen (foto: Åse-Berit Jamne/NRYF).
TRIPPEL FOR LILLE GRÅ: For tredje år på rad er Rigals Solaris Blue beste norskoppdrettede hest - her sammen med Gunn Inger Risdal som er oppdretter, eier, trener og sponsor - og mor til rytter Kaia Risdal Lorentzen (foto: Åse-Berit Jamne/NRYF).

For Kaia og Rigals Solaris Blue var dette en imponerende trippel - det er tredje året på rad at NWB-vallaken står igjen som beste norskoppdrettede hest i aldersklassene på hjemmebane. - Det var ikke helt forventet, etter at vi tok med oss et riv fra hver avdeling, men av erfaring er han ofte best dag tre. Så det var veldig gøy at han fikk vise seg frem med en feilfri finale og omhopping, forteller Kaia som er spesielt stolt fordi det er hun og mor, Gunn Inger Risdal - som for øvrig er oppdretter, eier, trener, «sponsor» og mer - som har stått for all trening av «Lille Grå» siden han ble født. - At han nå har vært beste norske tre år på rad synes vi det er veldig artig å få oppleve.

Det blir først en pause med treningsfri for Rigals Solaris Blue, før det skal siktes inn mot Hallmesterskapet i oktober. - I mellomtiden skal vi prøve å legge en systematisk plan for å forbedre ridbarheten, og terpe på alle de små tingene som vil gjøre det lettere for oss på sikt. I høst blir det også igangsetting for «Lille Grå» sin tre år gamle halvbror, nemlig Rigals ChaccAero Blue som har Chacfly som far. - Så får tiden vise om han vil følge i sin halvbrors hovspor, sier Kaia.

RASK OMHOPPING OM SEIEREN: DC Casalla-Utopia PS (Casallco x Chacco-Blue, oppdretter Gestüt Lewitz) stod igjen som vinner av Breeders Open for 7-åringer 2023 (foto: Åse-Berit Jamne/NRYF).

Breeders Open for 7-åringer

På finaledagen viste Ole Kristoffer Meland virkelig bakskoene til konkurrentene, og dro i land plasseringer med alle sine fire hester i unghestklassene. Før finalen til 7-åringene begynte, hadde han allerede fått 3. plass i Breeders Open blant 5-åringene og vunnet Breeders Open for 6-åringene. Etter en spennende omhopping blant de eldste unghestene, hvor tre stykker stod igjen som feilfrie etter alle avdelinger, ble det klart at Ole Kristoffer også kunne koste på seg nok et seierssmil. Med Oldenburger-hoppa DC Casalla-Utopia PS (Casallco x Chacco-Blue, oppdretter Gestüt Lewitz) gikk han helt til topps, mens han også fikk 5. plassen med DC Corlino PS (Cornet Obolensky x Conthargos, oppdretter Gestüt Lewitz). Fasit på finaledagen med fire hester til start ble null hinderfeil. Det ble riktignok to tidsfeil med hesten som tok femteplassen i 7-årsklassen, DC Corlino PS. - Jeg var for treg, smilte Ole Kristoffer - men en slik uttelling kan man vel knapt drømme om, og vi venter spent på fortsettelsen med disse lovende unghestene som fikk vist seg frem på beste vis i Arendal.

Fredrik Seim og Feline GLN Z (Focus GLN x Zambesi, oppdretter VD Linden Gert) kjempet til siste slutt, men måtte til slutt se seg slått og ta til takke med 2. plassen, mens fasit for Lovise Havnes Klemetzen (Molde Hestesportsklubb) og KWPN-hoppa Lady Dream (Golden Dream x Indorado, oppdretter H. Jacobs) ble en hederlig 3. plass.

Trofast og godt samarbeid

Marianne Wood er nestleder og unghestansvarlig i Norsk Varmblod. Hun ser tilbake på nok en fin helg i Arendal sett med NV-øyne. - Det var noe nedgang i antall startende 4- og 6-åringer dette året, men til gjengjeld var det desto flere 7-åringer sammenlignet med i fjor. Totalt antall NV-registrerte hester ligger omtrent på det samme.

Hun synes det er gøy å se at de norske hestene gjør det bra. - Det er ekstra hyggelig å se at mange av hestene kommer tilbake i de forskjellige årsklassene med gode ryttere som klarer å ta vare på dem, og utdanne de oppover i klassene.

Hun roser dommeren de har fått inn, som også dømte under samme arrangement i fjor. - Vi er veldig glade for å ha Mikael Nolin sammen med oss, og setter pris på muligheten til å hente ham inn gjennom godt samarbeid med Arendal og Grimstad Rideklubb, og ikke minst vår samarbeidspartner, Oxer Eiendom, avslutter Marianne.

ROSER PARTNERE: Marianne Wood er glad for det gode samarbeidet Norsk Varmblod har med AGR og Oxer Eiendom om gjennomføringen av arrangementet (foto: Åse-Berit Jamne/NRYF).