Kjøring

Rett og slett en skikkelig god nyhet

Julen var ikke over med julaften for det norske kjøremiljøets del! 2024 bringer med seg noe ganske stort – det blir rett og slett jul hele året. For ved fem landslagstreninger i løpet av året vil ingen ringere enn kongen av firspannskjøring, Boyd Exell, holde i tømmene og dele av sin kunnskap og erfaring til de norske kuskene.

Boyd Exell / Norges Rytterforbund
Han er uten tvil verdens beste kusk - og australske Boyd Exell vil gjennom 2024 gjeste Norge gjennom fem landslagssamlinger. (Foto: FEI/Eric Knoll)
av
Rebecca Ballestad-Mender

-Ja, dette er en veldig god nyhet, fastslår landslagsleder Linn Støkken Nielsen.
– Vi har holdt på i noe tid med å få det på plass, og det er heldigvis i boks nå. Vi har inngått en avtale om fem landslagstreninger med ham i året i første omgang. Her er det så mye kunnskap og erfaring å hente, så jeg har store forventninger og gleder meg masse!

Boyd Exell / Norges Rytterforbund
Julen er langt fra over for det norske kjøremiljøet - tvert imot varer det hele året i form av fem landslagssamlinger der Boyd Exell vil dele av sin kunnskap og erfaring. (Foto: FEI/Dirk Caremans)


Første samling blir i slutten av februar.
-På den første samlingen blir det en mønstring med alle kuskene på landslag og satsningsgruppe, for at Boyd får sett alle og slik at vi kan legge en plan for sesongen og resterende samlinger.
Linn legger til: - Som en ekstra bonus har Aalerud Stall gått inn med betydelig økonomisk støtte fil å få gjennomført samlingene på anlegget deres på Hamar, det er vi veldig takknemlige for!

Be driven. Be distinctive. Be spirited.

Boyd Exell

Å få Boyd Exell til Norge er som om….

Å få en som Boyd Exell inn som trener på denne måten er omtrent som om det norske sprintmiljøet skulle fått Usain Bolt inn som trenerressurs. Merittlisten er rett og slett gedigen. Den 52 årige australske kusken, som holder til i nederlandske Valkenswaard, har vunnet det meste av det som er å vinne. Det har han gjort i mange år - og han gjør det ennå.
Siden 2009 har han deltatt i 14 World Cup-finaler og vunnet 10 av dem – i tillegg har han tre andreplasser og en sjetteplass. Han tok individuelt VM-gull i 2010, 2012, 2014, 2016, 2018 og 2022. Han topper rankingen over firspannskusker per 31. desember – og han topper sammendraget i World Cup. I 2015 ble han historisk ved å ta sin sjette World Cup-tittel på rad.

Boyd Exell / Norges Rytterforbund
Siden 2009 har Boyd Exell deltatt i 14 World Cup-finaler og vunnet 10 av dem. (Foto: FEI/Jon Stroud)

I Australia ble han utnevnt til årets utøver av Equestrian Australia i 2010, 2013 og 2017, og han ble en del av Equestrian Australia Hall of Fame i 2017.
I 2015 mottok han Reem Acra Best Athlete fra FEI, og i 2008, 2011, 2012 og 2013 fikk han utmerkelsen Top Driver Award fra FEI.

Boyd Exell / Norges Rytterforbund
I 2015 ble Boyd Exell ærestittelen Reem Acra Athlete of the Year av det internasjonale rytterforbundet FEI. (Foto: FEI)

Det nære båndet

Hester fanget den unge australierens oppmerksomhet da han var seks år gammel, og hans vei mot toppidrettskarrieren begynte da hans lærer introduserte ham for en venn som drev med kjøring. Da Exell var 16 år, vant han Australian Pairs Championship – og da var det gjort. Fra da av var det kjøring som gjaldt. 21 år gammel flyttet han til Storbritannia for å utvikle sitt talent, og han tok snart verden med storm.
-Jeg går alltid inn for å være blant topp tre og få hestene mine til å yte sitt beste, sier kusken som har følgende motto: «Be driven. Be distinctive. Be spirited.»

Boyd Exell / Norges Rytterforbund
Foto: FEI/Richard Juilliart


Bak suksessen ligger det som er den eneste virkelige nøkkelen til å lykkes i hestesporten – kjærligheten til hestene, det nære båndet.
– Man har et bånd med hestene. Det gir tillit, jeg kan kjenne gjennom tøylene om en hest føler seg stiv eller om den er uttrykksfull og vil vise seg frem. Dette er en lagsport, og man må ha et felleskap – tillit, åpenhet, vennskap - med hestene. Jeg føler at jeg har det, sier kusken.

Exell eier et hestesenter i Valkenswaard der han trener utøvere og er vert for det årlige Driving Valkenswaard International Driving Event.

Boyd Exell / Norges Rytterforbund
Foto: FEI/Leanjo de Koster

Relaterte artikler