Prestasjon det står respekt av

At en norsk juniorrytter gjøre det skarpt i en EM-finale, er ikke hverdagskost. – EM har vært helt fantastisk, hesten har hoppet supert, og jeg er mer enn fornøyd, sier Ingrid Sandhei Bjørklund.

av
Sille Kasin
Beskjedne Ingrid Sandhei Bjørklund er flink til å trekke frem både Arie Z og resten av teamet sitt, men sier ingenting om egen gode riding gjennom hele EM. Foto: Privat

Bare det å delta i et europamesterskap er en bragd i seg selv, og det å ta seg til selveste EM-finalen for juniorer, er intet mindre enn fabelaktig. Av de i alt 99 ekvipasjene til start under årets mesterskap ved Centro Equestre Oliva Nova, gikk nemlig kun 30 videre til de to avsluttende 1,40 m-rundene.

Med i medaljekampen

Denne lørdagen red 16 år gamle Ingrid Sandhei Bjørklund for medalje, for så godt an lå hun selv og den 15 år gamle vallaken Arie Z etter de tre innledende rundene – først med tidshopping i 1,40 m, og deretter med to runder til over samme høyde, og kun med nullrunder i protokollene.

Først under dagens finale da det gjaldt som mest, måtte Ingrid se én bom falle i hver av omgangene – men var ikke alene om det. For til sist stod kun to av de tre individuelle EM-medaljørene tilbake med blanke ark, og flere av de unge utøverne som hadde ligget godt an i forkant av finalen, fikk drømmer knust i løpet av få minutter i møte med den siste prøvesteinen fra den spanske banebyggeren, Santiago Varela Ullastres. For årets finalebane, den inneholdt alt hva man kunne forvente i en EM-finale.

Norske Ingrid Sandhei Bjørklund kan likevel skilte med et fantastisk sluttresultat, for å ende som høyt opp på listene i meserskapet blant de beste av så mange gode, er virkelig en prestasjon det står stor respekt av.

Etter å ha ridd egen EM-finale, er storesøster Ingrid også god å ha for lillebror Petter Sandhei Bjørklund. Her er han på vei inn for å ri dagens runde i mesterskapet for children. Foto: NRYF
Ingrid er klar på at støtten fra NRYFs landslagsledelse og trener Nicholai Lindbjerg betyr mye. Her venter lillebror Petter Sandhei spent på å entre EM-arenaen med NRYF landslagsleder ponni og children, Solveig Fotland Newermann, på plass. Foto: NRYF

Fantastisk opplevelse

- EM har vært helt fantastisk, hesten har hoppet supert, og jeg er mer enn fornøyd, stråler Ingrid. – Vi lå som nummer fem inn i finalen i dag og endte til slutt som nummer 13 etter to runder hvor vi dessverre hadde en bom i hver. Til tross for en liten skuffelse etter et par kjipe bommer, er jeg alt i alt veldig stolt over resultatet og teamet rundt meg. Den norske landslagsledelsen og treneren min Nicholai Lindbjerg har virkelig vært gull verdt hele veien, og spesielt denne uka, så de må nok ha i hvert fall 90 % av æren, sier hun beskjedent.

Takker hesten

Men også Ingrids firbente makker får sitt.

- Hesten min, Arie Z, kan jeg ikke få takket nok. Han har vært helt perfekt hele uka, og jeg sitter igjen med en skikkelig god følelse. Han er veldig spesiell for meg, og har mye egne meninger og «krav» til hvordan ting skal være, men med en gang vi kommer inn i ringen, går han alltid «all in» for å gjøre sitt aller best, smiler hun. – Nå reiser vi hjem igjen til Norge i morgen, og deretter gleder jeg meg til å ri NM junior, der Arie Z blir mesterskapshesten min, avslutter hun med et stort smil – vel vitende om at den internasjonale mesterskapserfaringen fra Oliva Nova nok vil være en fordel når hun begir seg inn i nok en medaljekamp.

Ingrid og Arie Z har nå forlatt årets EM-arena for siste gang. Nå venter den lange hjemturen, og deretter deltakelse i NM junior for den flotte ekvipasjen. Arkivbilde: NRYF

Imponert landslagsleder

Tony André Hansen, NRYF landslagsleder sprang junior og unge ryttere og Che d’Equipe under årets EM i Oliva Nova, er også imponert over Ingrids prestasjoner.

- Ingrid har gjort et fantastisk mesterskap. – Helt utrolig av henne og teamet rundt, sier han. Det er synd det ble én bom ned i begge finalerundene, for ellers hadde det vært gull i dag. Men det å være med å kjempe om medaljene, er jo der vi uansett ønsker å være, avslutter han.

Men har landslagslederen forresten et aldri så lite bilde fra EM-finalen av Ingrid og Arie Z som vi kan bruke, spør vi pent.

- Ingen bilder fra meg i dag, dessverre, ler Tony André Hansen. – For det glemte jeg helt bort i spenningen!

Individuell medaljefordeling

Årets individuelle EM-gull blant juniorene gikk til Finlands Jone Illi med Eolita L med 3.03. Dette er for øvrig rytteren som suverent vant av alle sine klasser under Drammen Spring Tour i april og mai. Sølvet gikk til én av mesterskapets store forhåndsfavoritter, nemlig Aurelia Guisson og No Limit van het Legita Hof Z fra Belgia med 3.4, mens bronsen ble vunnet av belgiske Evelyne Putters og Nabeau van het Migroveld Z med 4.84. Denne ekvipasjen lå som leder av juniorenes EM før dagens finale, men måtte se én bom falle i første runde.

Ingrid Sandhei Bjørklund og Arie Z stod på sin side med 2.98 før dagens avgjørende finalerunder. Til sist endte de to altså på en sterk 13. plass med 10.98, kun to små riv fra årets individuelle gullmedalje. For så små marginer er det altså i et internasjonalt mesterskap som EM. Men samtidig er innsatsen som det 16 år gamle norske sprangtalentet har stått for disse seneste dagene i Oliva Nova, virkelig noe å skrive hjem om.

Resultater: