Ponniryttere i storform

Fra Baltic Cup første gang stod på programmet i 2000, har utallige unge ponni- og hesteryttere fra de nordiske og baltiske landene skaffet seg internasjonal sprangerfaring på vei mot regelrette FEI-stevner, både individuelt og som lagryttere. Denne søndagen var det blant andre Thea Frøsund og igjen Josephine Heldal Haukeland som satte Norge på kartet ved Riders Cup i Herlufmagle på Sjælland.

av
Sille Kasin
Josephine Heldal Haukeland og Søndervangs Colorado avsluttet årets første Baltic-helg med en strålende andreplass i enerponnienes Grand Prix 1,30 m. Arkivbilde: NRYF

Etter at flere av deltakerne ved sesongens første Baltic Cup-stevne har ridd individuelt, men også fått kjenne litt på press og glede ved å ri på lag både på ponni og hest, stod kun individuelle klasser for ponni på programmet denne avslutningssøndagen. Her fikk mange norske ekvipasjer prøve seg, og for flere av dem gikk det riktig, riktig bra rent resultatmessig.

Først ut var deltakerne i finalene i Sponsor Cup MB, der Norge var representert både i klassene for kategori 2 og 1. Finalen for toerne med hinderhøyde 100 cm rommet 27 deltakere, og best av dem alle var Thea Førsund og Lodestar Van ‘T Rechthof, som vi også husker for god innsats under fjorårsfinalen under Baltic Cup på Vilhelmsborg. Etter en feilfri runde ble nemlig duoen klokket inn med 50.25 denne søndagen, og dette skulle denne gangen vise seg å holde hele veien. Ella Homme Claussen leverte også en feilfri og rask runde bak tøylene på Kantje’s Wilson og kunne dermed glede seg over femteplass blant i alt syv plasserte. I finalen for enerne endte ingen norske utøvere på premielisten.

Allerede under fjorårets Baltic-finale kunne Thea Førsund slippe smilet frem, men denne søndagen tok hun selv og ponnien spranget helt opp til toppen av listene. Arkivbilde: Privat/ NRYF

At bergensjenta Josephine Heldal Haukeland er i storform med spesielt ponnien sin, har hun allerede vist til fulle tidligere denne Baltic Cup-helgen. Lørdag kveld sikret hun nemlig seier med kategori 1 Søndervangs Colorado I i Big Tour 1,25 m – som eneste feilfrie Norsk Baltic Cup-seier (hestesport.no).

Og denne søndagen viste de fortsatt seg som en ekvipasje å virkelig regne med. I grunnomgangen i Grand Prix 1,30 m satt nemlig igjen nullen, og dermed måtte duoen ut i omhopping sammen med to andre danske ekvipasjer. Et riv på hinder nummer fire resulterte i fire feil i protokoll og på tavle, og dermed ble den talentfulle 14-åringen som også rir hest, nummer to i Baltic-helgens hovedklasse for ponni.

Formålet med Baltic Cup som årlig inneholder fire eller fem stevner i Skandinavia, er for øvrig å gi unge sprangryttere fra de nordiske og baltiske landene et stevnetilbud av høy kvalitet, og også å gi disse ponni-, junior- og U25-rytterne en myk overgang til regelrette internasjonale FEI-stevner. Baltic Cup drives av en frivillig organisasjon, og alt overskudd går tilbake til rytterne selv gjennom flotte premier.

Årets andre stevne i 2023-utgaven av Baltic Cup foregår også i Danmark, nærmere bestemt i Bernstorrfparken nord for København i 17.mai-helgen, mens Drammen Ridesenter står som arrangør den første langhelgen i september. Underveis samler de unge deltakerne poeng i Trolle Trophy der klassene i Sponsor Cup og Grand Prix inngår – frem til det hele også dette året avsluttes med finaler på Vilhelmsborg utenfor Århus i begynnelsen av desember. For å kunne vinne sammenlagt, må man ha deltatt på minst tre Baltic Cup-stevner gjennom sesongen.

Resultater: