Ponniene hoppet det hele i gang på Hønefoss

Årets første distriktstevner innendørs er i gang, og på Hønefoss har konkurransesugne ponniryttere fått teste sprangformen i BRYK Vintercup på Hønefoss denne lørdagen.

av
Sille Kasin
Sesongen 2023 er hoppet i gang - med blant annet ponnienes første runde for året i populære BRYK Vintercup på Bærenga. Illustrasjonsfoto: NRYF


Et av de mest populære tiltakene for bredde og rekruttering til sprangsporten i kjerneområdene på Øst- og Innlandet har gjennom mange, mange år vært Vintercup i regi av Buskerud Rytterkrets. Om vi spør flere av våre mest etablerte eller tidligere kjente sprangryttere om de husker hvor stas det var å nettopp starte vintercup for enten ponni eller hest, eller kanskje begge deler i for eksempel Drammen, i Sylling eller på Hønefoss som yngre, så vil de garantert slippe smilene frem. For disse innendørs cuprundene på D-stevnenivå er både hyggelig og viktig erfaring å ta med seg. I 2022/ 2023-utgaven av det tradisjonsrike arrangementet presentert av Rytter’n deler Drammen og Omegn Rideklubb og Hønefoss og Ringerike Rideklubb nå på å arrangere, mens sistnevnte også tar seg av finalen i februar.

Denne helgen står den tredje runden i BRYK-cupen på programmet på Hønefoss, og Marianne Tveter stiller som dommer i cupklassene både for ponni og hest også dette året.

- Denne lørdagen har ponniene vært i ilden i cupklassene sine, mens både åpne klasser og cupklasser for hest står på programmet i morgen, bekrefter hun. – Ofte ser vi at en del ekvipasjer ikke stiller på dette første januarstevnet, da mange av oss prioriterer å ta det litt med ro i julen, og det derfor tar litt tid å komme i gang igjen. Og dette er jo også tiden på året da mange velger å vaksinere hestene sine, legger hun til. - Men det har vært en fin lørdag med i alt 100 starter, og i morgen ser vi frem til i alt 110.

Arrangøren inviterte til cupklasser i LD, LC, LB og LA ponni denne lørdagen, og med feil- og stilbedømming både i LD og LC. Arrangørklubbens Linnea Gaptjern Sønsteby og Jantje vant LD for kategori 2 med 75.50 stilpoeng, mens Sørkedalen Rideklubbs Anikken Bjordahl Schau og Noerkaers Hiawatha sikret topplasseringen blant de 16 enerne til 78.50. I LC toppet igjen Hønefoss og Ringerike Rideklubbs Linnea Gaptjern Sønsteby og Jantje listene, denne gangen blant treerne med 77.00 poeng i stil, mens klubbvenninne Jenny Hvalsmarken Norskog og Ammera’s Justice vant LC for ponni kategori 2 med 73.50. Ida Bakke Ueland tok på sin side seg av seier blant enerne med Goldenkietz Sandman - etter å ha ridd feilfritt til gode 79.00 poeng i stil.

Deretter red Fanny Gunther Hansen fra Asker Rideklubb toerponnien sin Apple Candy inn til seier i LB, mens Marie Kulltorp Gulliksen fra Asker og Omegn Rideklubb vant dagens største klasse, LB for ponni kategori 1 med hele 17 ekvipasjer til start, med Long Hill Diamond.

- I LA deretter kunne vi i dommerboden også glede oss over fin riding, forteller Marianne Tveter. – Spesielt vil jeg trekke frem to toerekvipasjer som jeg virkelig gleder meg til å følge videre gjennom sesongen, nemlig Hanna Elisabeth Jackhelln med fine Golden Spirit fra Skedsmo Rideklubb som vel fortjent vant klassen, og nummer to, Siri Løvhøiden Klemmestad med Tullaree Spirit fra Hønefoss og Ringerike Rideklubb. Disse to jentene red virkelig fint og red også feilfritt i MB, og selv om dette ikke kunne bli en klasse, da det kun var disse to til start, fikk de jo et veldig hyggelig godkjent resultat med hjem, smiler hun.

Helgens banebygger på Hønefoss er Jurjen Kuil, og også han får mange godord med på veien av blant andre Marianne Tveter.

- Denne lørdagen har Jurjen virkelig bygget veldig fine, ridbare baner som var godt tilpasset nivået, forteller hun. – Uten stopp underveis i grunnomgangene var det ingen som måtte kjempe for å klare maksimaltiden, så det er bare for hesterytterne å glede seg til i morgen og også ri godt, avslutter hun smilende.

Resultater:

Les mer om BRYK Vintercup i sprang 2022/ 2023: