Ponniene er i gang

De norske ponnirytterne våre er trygt gjennom åpningsrunden i EM – etter første møte med Perney Quentins krevende 1.30 m-bane i Le Mans.

Endelig er konkurransene under EM ponni i gang i Le Mans for de norske sprangutøverne Linnea Aamodt Fossnes, Julie Årebrot Skai og Josephine Haukeland. Foto: Privat/NRYF
av
Sille Kasin

Årets europamesterskap for ponni i sprang, dressur og feltritt er i gang i Le Mans, og tøffe tak venter i alle tre grener før medaljekampene for sportens yngste er avgjort. De tre ekvipasjene Josephine Haukeland/ Søndervange Colorado, Linnea Aamodt Fossnes/ Touchy Subject og Julie Årebrot Skai/ Shannon’s Joy representerer Norge under sprangdelen av mesterskapet, og deltar både individuelt og som lag. Med seg til mesterskapet er også NRYF landslagsleder sprang for ponni og children, Solveig Fotland Newermann.

Etter at mesterskapet ble høytidelig åpnet og ponniene var veterinærsjekket og klarert for start, red de tre norske utøverne våre oppvarmingsklasse på Boulerie Jump onsdag ettermiddag. Denne torsdagen red de deretter sine første mesterskapsrunder. Disse inngår også i lagdelen av mesterskapet. Årets EM-felt rommer i alt 54 ekvipasjer – med utøvere fra Belgia, Danmark, Finland, vertsnasjonen Frankrike, Irland, Italia, Monaco, Nederland, Polen, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tyskland og Ungarn i tillegg til våre tre norske. Utøverne fra Finland, Monaco, Polen og Ungarn rir individuelt, mens Norge, Danmark og Sveits kun stiller med tre ryttere på lagene sine. Dette legger selvsagt ekstra press på disse tre, da alle teller i lagsammendraget.

Som ventet inviterte årets banebygger, franskmannen Perney Quentin, til en krevende 1.30 m bane med 14 hindre og 16 sprang første konkurransedag. Her var mye å titte på, både inne på selve arenaen og utenfor, og atmosfæren var nærmest elektrisk – med mange spente publikummere ringside og unge mesterskapsdeltakere med høye skuldre. Og selv om denne innledende tidshoppingen faktisk så enkel ut for mange, var det også flere som møtte utfordringer underveis. – Det skal være forskjell på mesterskapsbaner og banene under konkurranser ellers i året, fastslår årets banebygger.

Solveig Fotland Newermann er på sin side fornøyd med at alle de tre norske rytterne nå er trygt gjennom første mesterskapsdag og kan fokusere på gode runder videre:

- Vi fikk ikke helt de resultatene vi håpet på i dag, men jeg vil spesielt trekke frem Julie som hadde en super runde. Med nerver og spenning hender det at feilene baller på seg i et mesterskap som dette, men vi satser på å komme sterkere tilbake i morgen med lavere skuldre og gode runder, smiler hun.

Den individuelle tittelforsvareren fra fjorårets mesterskap i Strzegom i Polen, irske James Derwin med Rincoola Babog, ligger foreløpig i ledelse etter første dag. Irland tok også laggullet i fjor, og topper også listene med null feil i Le Mans sammen med Sverige, Nederland og Belgia.

Resultater:

EM-klassene i Le Mans kan strømmes på ClipMyHorse og også via den offisielle facebooksiden til Horse Sport Ireland.