Sprang
Polsk Grand Prix-triumf og gode norske runder
Punktum for NGP som er årets viktigste utendørsarrangement i sprang, er satt på Gjelsten Arena denne pinsedagen – med polske Dawid Skiba som vinner av prestisjefylte CSIO3* Oxer Grand Prix, og med god norsk deltakelse.


Med sine ærverdige tradisjoner helt tilbake til Linnesvollen anno 1982, er vi genuint fortsatt glade over Norway Grand Prix. For her snakker vi om Norges største og viktigste hestesportsarrangement utendørs – med årviss internasjonal deltakelse, topp sport, og i år igjen også som stolt arrangør av Longines EEF Nations Cup, samt Oxer Grand Prix 1.55 m. Lørdag kunne vi dele gleden over en sterk andreplass blant hele 13 lag med Chef d’Equipe Mikael Kolind og et norsk nasjonslag i toppslag , og denne mandage har vi igjen vært vitne til store sportslige prestasjoner under NGPs høyeste klasse.

Startlisten til årets utgave av CSIO3* Oxer Grand Prix rommet 48 utøvere fra de rekordmange 13 nasjonene som var representert ved trestjerners delen av stevnet, og blant disse var syv norske. Fra lørdagens nasjonslag var bare Oda Charlotte Lyngvær fortsatt på plass med 11 år gamle Carabella VD Neyen Z ( Carrera VDL x Lux Z), men hadde fått godt følge av Geir Gulliksen med 12 år gamle Island V G (VDL Zirocco Blue x Indoctro), Pål Flam med 13 år gamle Mega Special DC ( I’m Special de Muze x Landadel), Mira Høidal med niåringen Mayfair ( London x Cardento), Lea Fondevik Syversen med 15 år gamle Kito Epleaser van de Tarwescho (Epleaser van T Heike x Turbo van’t Gestelhof), Benedikte Serigstad Endresen med tiåringen Diadictus (Diacontinus x Ce Matin) og Simon Rahbek Yde med sin 14 år gamle KWPN-vallak Grande (VDL Groep Zagreb x Voltaire Pref).

Banebyggerteamet ble også i dagens hovedklasse på Gjelsten Arena 1 ledet an av belgiske Bart Vonck, assistert av de to lokale ringrevene Anders Hafskjold og Ole Stokke. Vonck og team inviterte til en klassisk Grand Prix-bane med 13 hindre og 16 sprang i grunnomgangen – med hinderhøyde 1.55 m, og med en maksimaltid på 79 sekunder.
- Og banen, den skulle vise seg å inneholde nok av utfordringer, og klassen ble derfor også svært underholdende og spennende med internasjonal Grand Prix-standard. Mange ekvipasjer måtte se bommer falle underveis i grunnomgangen, og maksimaltiden ble – helt i tråd med meritterte Voncks intensjoner – noe knapp for enkelte. For når hindrene er så store og åpne og linjene tekniske som det vi opplever i dagens internasjonale moderne toppsport, så bør jo tiden også være en faktor som kan skille.
Polske Dawid Skiba satte den første nullen fra start nummer syv med den ti år gamle KWPN-vallaken Kasper (Zambesi TN x Niveau), som fikk sin debut i trestjerners Grand Prix 1.55 m, nettopp denne mandagen i Drammen. Ekvipasjen fikk deretter selskap av ytterligere fire feilfrie til omhopping på tid, og dessverre var ingen av disse norske.

Best plassert blant «våre» ble Geir Gulliksen med fire feil på fine Island V G, en KWPN-vallak som han har overtatt som makker etter den nederlandske 30 år gamle Kim Emmen i mars. Og underveis i runden fikk vi tydelig demonstrert at dette nok er en hest som passer Geir godt, for Grand Prix-debuten på dette klassenivået stod så absolutt til mer enn godkjent. Både Mira Høidal, Lea Fondevik Syversen og Pål Flam red ut fra tidlige startnummer og leverte også gode runder med henholdsvis åtte, fire og fire feil. Oda Charlotte Lyngvær og Bendikte Serigstad Endresen fulgte deretter opp med henholdsvis åtte og ti feil, mens Simon Yde måtte se tolv feilpoeng komme opp på tavlen i dagens grunnomgang.


Til sist skulle det vise seg at det var polske Dawid Skiba og Zambesi-sønnen Kasper som hentet det hele hjem, etterfulgt av den 26 år gamle brasilianske rytteren Pedro Grandi Backhauser med La Vie Repel en Rose (Dakar VDL x Asca Z) og den 24 år gamle franskmannen Dylan Ringot med O Rockabilly (Rock’n Roll Semilly x Replay) som nummer to og tre. Amerikanske Cathleen Driscoll med Idalgo (Catoki x Quidam de Revel) og svenske Lydia Linden med Chupa Chups AR (Corporal VDL x Cortus) måtte begge se én kjedelig bom falle underveis da det gjaldt som mest, og da hjalp det lite at de begge fant raskeste veiene til mål. Dermed ble de plassert som nummer fire og fem i den prestisjetunge klassen.

I forkant av Grand Prix-klassen bød arrangør Eirik Berentsen på CSIO3* Gold Small Tour med hinderhøyde 1.40 m. Her imponerte ungrytter Siri Endresen igjen fremfor et entusiastisk hjemmepublikum på Gjelsten Arena 1, og kapret en sterk fjerdeplass med den fine ti år gamle AES-vallaken Grardje (Genius x Heartbreaker).
- Og dermed var sluttstrek satt for årets utgave av Norway Grand Prix - etter å ha gjennomført i alt 24 internasjonale sprangklasser i CSI1* og CSIO3*, samt den 13. finalen i Ferd Rideskolecup i dressur og sprang med 20 utøvere til start på Gjelsten Arena.