Poengjakten fortsetter

Når tre kvalifiseringer i den vesteuropeiske ligaen nå gjenstår, er topp fem på sammenlagtlisten sannsynligvis sikret plass i årets verdenscupfinale. Øvrige ryttere må kjempe videre om hvert eneste poeng, og etter søndagens runde i Leipzig er Victoria Gulliksen fortsatt blant disse.

av
Sille Kasin
En lykkelig Gerrit Nieberg tar imot hjemmepublikummets hyllest etter verdenscupseier med Blues d'Aveline. Foto: FEI

Vi var mange som imøteså kvalifiseringsrunden i LONGINES FEI Jumping World Cup™ presentert av Sparkasse under Partner Pferd Leipzig med spenning, og sikkert minst like mange som spesielt også krysset fingrene for Victoria Gulliksen og førstehesten, den 14 år gamle Perigueux-sønnen Equine America Papa Roach. For duoen har som kjent hatt en aldeles fabelaktig sesong og er på skuddhold til finaleplass - med flying start under verdenscupåpningen på hjemmebane på Telenor arena i oktober, etterfulgt av flere gode runder. Rytterne i den vesteuropeiske ligaen hadde nå fire muligheter til å sanke poeng og sikre finalebillett til Omaha, Nebraska i USA i april, og en feilfri runde i søndagens kvalifisering ville derfor ha gjort susen.

Små marginer

Dessverre ville det seg ikke helt for Victoria og hennes firbente makker i fullsatte Leipziger Messe på søndag. For selv om de to leverte en solid grunnomgang godt innenfor den noe stramme maksimaltiden, kostet et riv på hinder nummer åtte i Frank Rothenberger og Christian Wiegands bane dyrt. Etter gårsdagens nittendeplass står 30-åringen står nå i etterkant fortsatt på 35 poeng, og bør nok derfor helst få et par poeng til for å sikre finaleplass som én av 18 ryttere fra den vesteuropeiske ligaen. Victoria ligger nå på tolvteplass og pustes i nakken av mange sterke ryttere når nå kvalifiseringene i Amsterdam, Bordeaux og Göteborg gjenstår.


Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach må sannsynligvis fortsette jakten på verdenscuppoeng for å være garantert finalebillett i april. Arkivfoto: NRYF

I søndagens startfelt var 29 av ekvipasjene forhåndskvalifisert, mens de øvrige ti kvalifiserte seg i en speedklasse med hinderhøyde 1,50 m fredag kveld. Geir Gulliksen og VDL Groep Quatro (Quaprice Bois Margot x Caletto I) var blant dem som slapp gjennom nåløyet, men måtte se omhoppingen fra sidelinjen etter å ha pådratt seg to riv underveis i grunnomgangen.

Halvveis i grunnomgangen stod seks ekvipasjer på null, og allerede da var vi garantert en spennende og fartsfylt omhopping. Flere av hestene som hoppet første runde feilfritt, er nemlig naturlig raske. Deretter fikk vi ytterligere seks til omhopping, slik at tolv ekvipasjer i alt knivet om topplasseringene og poengene i denne ellevte kvalifiseringsrunden av i alt 14. Blant disse ekvipasjene representerte halvparten vertsnasjonen Tyskland.

Topp fem i Leipzig og sammenlagt

Seks ekvipasjer klinket videre til med feilfrie omhoppingsrunder, og siste par ut, tyske Gerrit Nieberg og elleve år gamle Blues D’Aveline (Baloussini x Coriall), sikret seier på hjemmebane med en i særklasse rask tid. Dermed ligger den velridende tyskeren nå inne med 53 poeng i sammendraget og en delt femteplass, og er sammen med ledende Henrik von Echermann på 88 poeng, Julien Epaillard på 72, Kevin Staut på 63 og Daniel Deusser på 60 poeng allerede sikret plass i årets finale.

- Jeg er veldig, veldig lykkelig over seieren her i dag, og begge rundene våre var fantastiske, jublet Gerrit Nieberg – vel vitende om at gjennom dagens vinnerrunde også sikret finalebillett til USA. – Vi ga virkelig alt i omhoppingen og lyktes, la han smilende til.

Lenge så det ut til at landsmannen Richard Vogel skulle trekke lengste strået med niåringen Looping Luna (Lord Fauntleroy x Calido 1), og til sist skulle innsatsen holde til en populær andreplass. Sveitsiske Pius Schwizer sikret tredje med Vancouver de Lanlore (Toulon x Le Tot de Semilly), mens brasilianske Yuri Mansur også stod for en strøken nullrunde mot klokken med Vitiki (Valentino 240 x For Expo) og ble nummer fire. Femteplasserte ble nok et hjemmehåp, nemlig Marco Kutscher med Aventador (Armitage x Charming Boy), mens Sveriges stjerneskudd Wilma Hellström og Cicci BJN (Cici Senjor Ask x Tornesch) igjen leverte med bravur og vel fortjent endte som nummer seks. De to har sikret poeng i alle sine fem kvalifiseringer og er dermed blant de mest stabile ekvipasjene i verdenscupen denne sesongen.

Tyske Gerrit Nieberg og Blues D’Aveline viste seg som utilnærmelige på hjemmebane og sikret både verdenscupseier og finalebillett i én jafs. Foto: FEI

Boyd Exell eksellerte

Under den 25. utgaven av Partner Pferd Leipzig inviterte arrangøren også til verdenscupkvalifisering i kjøring med åtte ekvipasjer til start. Australske Boyd Exell og team – Emma Olsson, Hugh Scott Barrett og de fire hestene Banjok, Bami, Mad Max og Maestoso Jupiter viste seg igjen å være utilnærmelige og sikret seier og full pott med poeng etter en både feilfri og uhyre rask maraton, selv om de nok også underveis kjente på presset. Nok en gang viste likevel den ikoniske kusken hvorfor nettopp han har vunnet flere titler enn noen annen gjennom historien.

Boyd Exell topper nå sammendraget med 30 poeng etter at sesongens åtte kvalifiseringer er tilbakelagt, og deler topplasseringen med nederlandske Bram Chardon. Nederlandske Ijsbrand Chardon med team – Edith Chardon, Chris van Rooij og hestene Casper, Feles, Conversano Carlos og Favory Fantom - sikret andre, mens landsmannen Koos de Ronde med team – Marie de Ronde-Oudemans, Pieter de Ronde og hestene Favory Allegra Futar, 178 Maestoso Zenta XI 8, Favory Mokany og Tjibbe - kjørte inn til tredje.

Etter at samtlige poeng i de åtte kvalifiseringsrundene nå er fordelt, venter verdenscupfinalen i Bordeaux i Frankrike den første helgen i februar. Her møtes i tillegg til Boyd Exell selv, de tre nederlenderne Bram Chardon, Ijsbrand Chardon og Koos de Ronde, sveitsiske Jérôme Voutaz, samt belgiske Dries Degrieck.

Ausralske Boyd Exell viste igjen publikum og konkurrenter hvorfor han er mestseirende kusk gjennom alle tider. Foto: FEI

Norsk briljans i Six-Bar

Johan Sebastian Gulliksen deltok også ved årets utgave av Partner Pferd Leipzig og var blant annet å finne til start lørdag kveld. Her stod en svært så underholdende Six-Bar-klasse presentert av Kolibri- Preis på programmet. Den velkjente norske rytteren som sjelden vender hjem fra internasjonale stevner uten gode plasseringer, var ikke snauere enn at han kapret delt seier gjennom fire feilfrie runder med Ambrosio d’Alcy (Cabdula du Tillard x Calvaro F.C.).

Et annet norsk spranghøydepunkt kom med syvårsfinalen Theurer Trucks 2GO Youngster Tour i forkant av de to verdenscupkvalifiseringene i kjøring og sprang på søndag. Her ble Johan plassert som nummer fire etter en god nullrunde med Lefuson VDL (Arezzo VDL x Toulon).

Og om Victoria Gulliksen ikke helt hadde marginene på sin side i verdenscupkvalifiseringen i Leipzig denne søndagen, så visste også hun å briljere i Leipziger Messe under Kolibri-Preis sent lørdag kveld. I denne publikumsfavoritten av en klasse der i alt ni ekvipasjer stilte til start, delte nemlig den 30 år gamle rytteren en populær femteplass bak tøylene på niåringen Exquise Lulu (Guarana Champeix x Quidam de Reel).

Resultater fra Partner Pferd Leipzig 2023 og sammenlagtlister i verdenscup sprang og kjøring 2022/ 2023:

Merk at Eurosport Norge sender høydepunkter fra World Cup-stevnet i Leipzig tirsdag den 24. januar klokken 19:15.